Sevgi Ruhun Gıdasıdır Hayvanları Sev ki İnsanları Sevesin

Bazı hadisler de Rabbim der ki “hayvanlar benim sessiz kullarımdır, şimdi susuyorlar hesap günü gelince konuşacaklar.” Kararlılık, inanç, idealistlik ve somut adımlar atan tüm hobicilerine merhaba. Yazıma başlamadan önce aklımda her hangi bir yazı yoktu, yazdıkca konu derinleşecek ve bakalım bizi nerelere götürecek. Bende sizler gibi merak ediyorum.

Hayvanların bize ihtiyacı olduğu kadar bizim de onlara ihtiyacımız var. Özellikle çocukların gelişmesinde oldukça önemli roller teşkil ediyorlar. Çocuk ve Ergen Psikiatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı’nın, çocukların gelişmesinde hayvan sevgisini önemini vurguluyan çok güzel bir makalesini okumuştum. Özellikle bir kaç nokta öne çıkıyor. Bunlar sırasıyla gelişimin, sorumluluk duygusunu, empati kurma yeteneğini, zihinsel zeka gelişimini destekliyor. Çocuğun hayvanın canını acıtmadan onunla temas kurması, bedenindeki değişimleri gözlemleyebilmesi, onun beslemesi ve ihtiyaçlarını gidermede yardımcı olması gibi unsurlar çocuğun gelişimi üzerine hayvan sevgisinin etki eden faktörleri olarak sıralanıyor.

Hz. Muhammed (sav) "Yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin" (Tirmizî, "Birr", 16) buyurarak merhamete erişmeyi, tüm yeryüzündeki varlıklara merhamet etmeye endekslemiştir.
 
Bir köpeğe su veren kadının bağışlandığını belirtirken, bir kediye eziyet edip ölümüne sebep olmanın Allah'ın gazabını çektiğini vurgulamıştır. Bir keçiyi sağan adama uğradığında ona şunları söylemiştir: "Sağdığında yavrusu için de süt bırak" (Mecmua'z-Zevaid, 8:196) Kendisine, "hayvanlara yapılan iyilik için de mükâfat var mı?" diye soranlara şu cevabı vermiştir: "Evet, her canlıya yapılan iyilik için mükafat vardır" (Buhari, "Şürb", 9) O, hayvanları bile keserken, bilenmiş bıçakla ve hayvana fazla eziyet çektirilmeden kesilmelerini özellikle emretmiştir.•(Müslim, "Sayd" 57)

Kendisi bir defasında beş yüz hurma ağacını birden dikmiş (İ Hanbel, 5:354) ve bu konuda şunları söylemiştir: "Bir Müslüman bir ağaç diker de bunun meyvesinden insan, evcil veya vahşi hayvan, veya bir kuş yiyecek olsa, yenen şey diken için bir sadaka hükmüne geçer" (Müslim, "Müsakat", 10) "Kıyamet kopma anında bile olsa, elinde bir ağaç filizi bulunan onu mutlaka diksin" (Buharî, el-Edebü'l-Müfred, 168) Davarları yapraklarını yesin diye, bir ağacı sopayla çırpan adama şöyle müdahalede bulunmuştu: "Biraz ağır ol bakalım, ağaca vurarak, onu kırıp dökerek değil, tatlılıkla sallayarak yaprağını dök.

Sevgili peyganberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) doğa ve hayvan sevgisini ne güzel anlatmış hayvan sevgisi olmayanın insan sevgisi, doğa sevgisi yaşadığı ortama bağlılığı sorgulanır derler.

Yıllar önce müşterilerimden birinin eşiyle konuşurken evde akvaryumları, kuşları ve köpeği var. Seni rahatsız etmiyor mu diye sorduğumda aldığım yanıt çok ilginçti. Bu kadar çok akvaryum, kuş ve köğeğimizin olmasından rahatsızlık duymuyorum, akıllı kadın kocasının evde bir hobiyle uğraşmasını her zaman istemeli demişti. Kaygı stres yaşamlarımızda yer alan baskın iki öğe bu durumda boş zamanlardaki rahatlama isteğini anlamak hiç de güç değil, kedi, köpek, kuş, balık gibi sakinlik ve canlılığın mükemmel birleşimi, başka hiç bir hobinin sunmadığı rahatlama fırsatını insanlara sağlamaktadır.

Canlı bir hobi üstlenmek ise kelimenin tam anlamıyla hem eğlenceli hemde çocuklara sevgi, merhamet ve sorumlu olmayı öğretir. Geçenlerde okumuş olduğum bir makale de hayvan, doğa ve insan sevgisinin ruh halini ne güzel anlatmış sizinle paylaşmak istedim.

Sevgi, taşıyanı sevimli kılar. İnsan, taşıdığı duygularla anlam kazandığı için, güzel duygular taşıyan insan haliyle güzelleşeceklerdir. Sevgi, taşıyanda etkisini gösterir. İnsan, bedeni içinde taşıdığı duygular ile değerlendirilir. İnsanı bir duygu kabı olarak düşünürsek, bu kabın içinde olanlar dışa da yansıyor, bu kapta sevgi taşıyan seviliyor. İnsan bedenine iskân edilen ruh, ancak sevgi ile nefes alıyor. Sevgi, ruhun gıdasıdır, bütün varlık sevildikçe anlamlıdır, insan böyle bir sevgi gıdasından haz duyar, bedende yaşayan ruh, sevgiyle beslenirse güzelleşir. Sevgi, ruhun da genişlemesine vesiledir, her şeyin sevilecek tarafına yönelen ruh, sevginin her şeyi kapsadığını görecektir.

Ruh sevgili ise, ruhun istimal ettiği organlar da sevgili olacaklardır.
Böylece göz, sevgi gözlüğüyle hayata bakacaktır, görülen, varlıklardaki güzellikleri görecektir ve gösterecektir. Sevgi kulağı, işitme organına dokunan bütün seslerin sevgi melodisini hissedecek ve terennümünü böylece idrak edecektir. Sevginin hakim olduğu vicdan, kendisine dokunan bütün olaylardan sevgiyi öz olarak çıkaracaktır. İçinde sevgi taşımayan bütün davranışlar, hem taşıyanı, hem de taşınanı rahatsız edecektir. Sevgisiz vermek, almak, ilgilenmek, gitmek, gelmek, düşünmek, hissetmek, dokunmak, hasılı onsuz ne kadar fiil varsa, ruhsuz olacaktır. Zaten davranışın, sözün etkisi, davranışın kendisi kadar, içinde taşıdığı sevgidedir. Sevgi, davranışa nitelik kazandırmaktadır.

Bir sonraki sayıda Dünya’daki ve Türkiye’deki hobiciliği anlatacağım
hayvanları ve doğayı seven İnsan sevgisi kadar insandır.

Yeni sayıda görüşmek dileğiyle
Sağlıcakla kalın.