SEKTÖRÜN SANCILARI 2006’DA AZALACAK


Evet bu bir kehanet değil. Nasıl 2003 sonu -2004 başında “artık enflasyona dayalı valör- spot olmayacak” dedik ve yapan firmaların batacağını söyledi isek şimdide 2006’ nın hem ülkemiz hem de sektörümüz açısından iyi sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.
Artık inşaat sektörü açıldı. TOKİ’ ler durmaksızın inşaat yapıyorlar. Özel sektörde tekrar eski hızına kavuştu.
17 Ağustos 1999 depreminden sonra konsept değiştiren inşaat sektörü 6 yıl aradan sonra yeni vizyonu ve depreme karşı altyapısıyla tekrar Türkiye’ nin gündemine girdi
Paramız artık her gün erimiyor. Buna mukabil ihracatımız artıyor. Topraklarımız ve mülklerimiz döviz bazında %100’den fazla değer kazandı. Bütün bunlar elektrik sektörüne 2005’de olumlu yansıdı. 2006’da daha çok yansıyacak.
Eğer 2006’da Elektrik sektörü ticareti kurallarına ve teamüllere uygun yaparsa parlak bir yıl bizi bekliyor. Malı alan malını satacak. Mal bulmak da eskisi kadar kolay olmayacak. Herkes istediği yerden istediği kadar mal alamayacak. Yani 2004 Ocak kapağımızda yazdığımız gibi “Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak”.
Geçen yıl batacak firmaların aşağı- yukarı hepsi battı. Muhtemel senaryolar gerçekleşti. Artık kafalarda soru işareti bırakacak çok az firma var, onlarda belli ve kredileri sınırlıdır. O yüzden bu sene sürpriz beklemiyoruz.
Aslında geçen sene de dikkatli olabilseydik kimsenin canı yanmadan sektör olarak bu işten sıyrılabilirdik.
Kasım ayında oluşan batakların artçı sancıları olacaksa da bunlar neticeyi değiştirecek (yani Allah muhafaza firmaları batıracak bir sonuç ) cinsten değil.
Yani her şey normale dönüyor, aslına rûcû ediyor.
Geçen ay toptancıların ve imalatçıların daha fazla birbirileri ile dayanışması şeklinde geçti. Sütten ağzımız yandıkça yoğurdu üflüyoruz.
Eğer bu satırlardan müteaddid defalar yaptığımız çağrılara toptancı ve üretici dostlarımız cevap verebilse idiler (buna bizde dahil- bizimde ihmallerimiz oldu Teknik Elektrik olarak) bu hengameyi geçen sene en az zayiatla atlatacaktık.,
2006’ da daha fazla işbirliği, daha fazla istihbarat, daha fazla hiyerarşi olursa zayiatlarımız en az düzeyde olacaktır.