Hepimizin bildiği gibi her yaş döneminde dengeli ve sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Kaliteli ve bilinçli bir yaşam için çocukluktan kazanılan bazı davranışların ve alışkanlıkların içinde beslenmede yer alır. Özellikle okul çağı öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimleri, başarılı bir eğitim dönemlerini en iyi şekilde tamamlamaları iyi bir beslenme alışkanlıklarını kazanmalarına bağlıdır. Uzmanlar okul çağında edinilen beslenme alışkanlığının ileriki yaşlarda da bireylerin daha üretken , daha verimli yaparken ,yaşam kalitesini de etkilediğini vurguluyor.
Her şeyden önce çocuklara sabahları düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığının verilmesi gerekiyor. Bu konuda anne ve babalara büyük görev düşmektedir. Çalışan annelerin işi bu konuda biraz zor. Daha özverili olmaları gerekiyor belki de Sabahları okula çocuklarını hazırlarken en çok zorlandıkları bir durumdur.. Kahvaltı yapılmadığı zaman öğrencilerde dikkat dağınıklığı, algıda zayıflık, baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı gibi durumlar görülmektedir. Okullarda bu durumlarla maalesef karşılaşabiliyoruz.
Zihinsel başarı için doğru ve dengeli beslenmek gerekir. Yapılan araştırmalarda bunu kanıtlanmıştır zaten . Çocuklara ara öğünlerde abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinlerin yedirilmesi gerekir. Okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır.
Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.
Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.
Dengeli beslenmelerin yanında vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılması da önemlidir. Bu nedenle, çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir.
Çocukların dışarıdan satın aldıkları besinler konusunda da uyarılmaları gerekmektedir. Özellikle okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besin seçimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir.
Çocuklara beslenmelerinde rol model olmak önemlidir.
Çocukların kitap okuma alışkanlıklarının kazandırılmasında nasıl model olmamız gerekiyorsa , beslenme alışkanlıklarını doğru yönde değiştirmek ve kazandırmakta da. model olmamız gerekir.Bir yiyeceği sadece çocuğa yedirmeye çalışmak yanlış bir davranıştır. Çocuk aynı zamanda aile masasında bu yiyecek-lerin herkes tarafından yendiğini görmek isteyecektir.Dolayısı ile olumlu veya olumsuz etkilenmeleri çok normaldir.
Okul çağındaki çocuklara özellikle yağlı tohumlar grubundaki fındık, ceviz ve badem mutlaka verilmelidir. Bu kuruyemişler çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği gibi gün içerisinde gerekli olan enerji ihtiyaçlarını da karşılar. Taze balıkların haftada 1-2 kez tüketilmesi gerekir. Yanında bol salata da verilmelidir.
Uzmanların da önermiş olduğu örnek beslenme menülerin bakacak olursak bu menüler çocukların öğle yemeği ve sonrası için oldukça uygundur.
ÖRNEK MENÜ
Beslenme Çantası Menüsü 1
• Peynirli tost veya sandviç
• 1 ayran
• Küçük salata veya söğüş
• Kuru meyve karışımı
Çocukların ekmek alışkanlıklarını beyazdan tam tahıllı olanlara çevirmek gerekir. Çünkü tam tahıllı ekmekler hem B gurubu vitaminleri bakımından daha zengin hem de bağırsakların çalışması için daha uygundur. Peynir seçimi çocuğa bırakılmalıdır. Protein ve kalsiyum kaynağı olan peynir, çocuklar tarafından seçilirse tüketimi daha kolay olur.
Kuru meyveler, fındık, ceviz ve bademden hazırlanacak bir karışım, çocukların enerji ve tatlı ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Bu tür dengeli yağ asitleri içeren yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem) çocuğun zihinsel faaliyetleri için özellikle önerili.
Beslenme Çantası Menüsü 2
• Ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış bir sandviç
• Taze hazırlanmış meyve suyu
• Kurabiye
Balıktan gelen Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri çocukların zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Beslenme çantası için hazırlanacak ton balıklı bir sandviç iyi bir alternatif olabilir.
Meyve yemeyi sevmeyen çocuklara meyve suyu verilebilir. 2-3 farklı meyve karışımından oluşan meyve suyu çocukların birçok vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. Çocuklar gün içerisinde fazla enerji harcadıklarından tatlı ihtiyacını da fazla duyarlar. Bu nedenle sevebilecekleri, aynı zamanda da besleyici yiyeceklerle tatlı eksikleri giderilebilir. Örneğin fındıklı, cevizli veya üzümlü kurabiyeler hazırlanabilir.
Beslenme alışkanlığı kazandırılmak istenilen çocuğu zorlamadan önce ona yiyeceği besinlerin sağlayacağı faydalar anlatılmalıdır. Çocuk böylece kendini baskı altında hissetmeyecek ve severek yemek yiyecektir. Çocuğun vitamin ihtiyacını karşılayabilmesi için sebzelerden en az 2-3 çeşit, meyvelerden de 3-4 çeşit tüketmesi önerilir. Ayrıca yetişkinler gibi çocukların da bazı besinleri seçme özgürlükleri olduğu unutulmamalıdır.
Başarılı , bilinçli ve daha sağlıklı nesiller için bu konuda biz yetişkinlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Sağlıklı ve Mutlu günler dileğiyle…
Facebook Yorum
Yorum Yazın