Beynimiz Güçlendirmek İçin Neler Yapmalyız ?
Beyin nasıl çalışıyor ve öğreniyor ?
“ Temizlikçi bir kadın ilkokul diploması almak için sınava giriyor.
Ders Tabiat bilgisidir ve sorulara şu cevapları verir :
Soru : Mide ne iş yapar ?
Cevap :Sindirim yapar, yediklerimizi öğütür.
Soru: Akciğer ne iş yapar ?
Cevap: Solunum yapar.Bizi yaşatır.
Soru: Kalp ne iş yapar?
Cevap: Kan dolaşımı sağlar.
Soru: Beyin ne iş yapar?
Cevap: Bizim apartmanda kapıcılık yapar.”
Merakımız beyin olunca …
İnsan beyninin oldukça karmaşık olduğunu biliyoruz. Beyin öğrenen ve gelişen bir organdır. Öğrenmedeki en güçlü silah duygusal bağlılıktır. İnsan duygusal bir bağ kurduğu ve mutlu hissettiği şeyleri çok daha iyi öğrenmektedir..Aynı şekilde söylemek yada anlatmak değil aynalamak yani gördüğünü taklit etmek öğrenmede en güçlü etkenlerden biridir. Zenginleştirilmiş sosyal çevre de öğrenmeyi hızlandırmaktadır..Annesinin çocuğuna sağladığı sosyal yaşam ve duygusal iletişim beyin ve öğrenmeyi pozitif yönde etkilemektedir. Bu nedenle bir çocuk için anne beynin ilk mimarıdır. Her yeni bir şey öğrenildiğinde beynin bağlantıları yenilenir ve yeni bağlantılar oluşur. Beyin, hafıza ve bilincin deposu olduğu kadar, bütün insan hislerinin, davranışlarının ve deneyimlerinin de kaynağıdır.
Peki insan beyni nasıl çalışır, nasıl karar verir?
Yapılan araştırmalara göre bizler, beynimizin gerçek potansiyelinin küçük bir bölümünü kullanırız. Unutkanlıktan şikayet ediyor, zihinsel fonksiyonlarınızın zayıfladığını düşünüyorsanız bunun tek suçlusu yaşlanma değildir. Muhtemel beyninize gerekli önemi vermemediğimizdendir.
İnsanoğlu, çeşitli yöntemlerle beyin gelişimi sağlamaktadır. Bu yöntemlerin bir kısmı kendiliğinden gelişen organik yöntemler olduğu gibi bir kısmı da eğitim, egzersiz gibi ek uygulamalardan oluşmaktadır. Beynimizi geliştirerek zeka potansiyelimizi en iyi şekilde kullanma ihtiyacımız hayatımızı ve dünyayı daha yaşanılır kılma arzumuzdan gelir. İnsan beyninin 18 yaşa kadar ana gelişim sürecini tamamladığını hatırlatarak bu makalenin özellikle çocuklarınıza fayda sağlamak adına eğer paylaşılırsa tabii yararlı olacağını düşünüyorum.
Bildiğiniz gibi insan beyni davranış ve düşünme biçimine göre, sağ beyin – sol beyin şeklinde ikiye ayrılır.Haydi kısaca özelliklerine bir göz atalım..
Sağ Beyin Özellikleri
Beynimizin yaratıcı kısmı sağ lobudur.
•Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir,İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır.
•Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir.
•Görme ve duyma yoluyla öğrenir ,gerçek üstü hayaller kurar, mecaz anlamlarla ilgilenir.
Sağ beyin geliştirme yöntemleri ağırlıklı olarak sanatsal faaliyetler içerir. Sağ beyin gelişimi kişinin yaratıcı yönünü geliştirir.
İşte sağ beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:
•Resim çizmek, Enstrüman çalmak,Şarkı söylemek,
•Kitap okumak,Kurgu yapmak, kompozisyon çıkarmak,
•Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,
•Renkli ve sesli zeka oyunları oynamak
Sol Beyin Özellikleri
Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur.
•Matematiksel işlemlerde başarılıdır.
•Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir.
•Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir.
•Sol beyin lobu, vücudun sağ tarafını (organlarını) yönetir.
Sol beyin geliştirme yöntemleri daha çok okullarda görmeye alışık olduğumuz dersleri hatırlatmaktadır. Bu doğru çünkü okul müfredatındaki matematik, fen bilgisi, Türkçe gibi ağırlık verilen dersler sol beyin gelişimi sağlamaktadır. Haftalık ders programlarında resim, müzik gibi sağ beyin gelişimi sağlayan derslere ise daha az zaman ayrılmaktadır.
İşte sol beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:
•Matematik problemleri çözmek,
•Bulmaca çözmek, Yazı yazmak
•Kitap okumak (Kitap okumak hem sağ, hem de sol beyin geliştirme egzersizi niteliğindedir),
•Yeni bir dil öğrenmek, Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,
•Kuralları olan zeka ve strateji oyunları oynamak (Örnek: Satranç, Mangala, MentalUP)
SOL BEYİN İLE SAĞ BEYİN ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR
Muhtemelen şu an beyninizin hangi tarafını daha etkin kullandığınızı merak ediyorsunuz. An itibariyle okuma işlemi yaptığınız için hem sol beyni, hem de sağ beyni çalıştırıyorsunuz.
Günümüzün başarılı insanı ,beyninin her iki yarısını da etkili ve dengeli bir şekilde kullanabilen ve gerektiğinde birinden diğerine kolaylıkla geçebilen insan olarak değerlendiriliyor.Öğrenme ve hafıza gücünü kullanarak beyin hücreleri arasındaki networking kuran insanların beyni daha gelişmiştir; pozitif, özgüvenli, erdemli, iletişim becerisi yüksek, saygın ve saygılı, entelektüel, sorunlara çözüm bulabilen, uzlaşmacı, akıllı, iradeli, odaklanmasını bilen insanlardır. Neden? Çünkü bu insanlar her iki beyin lobunu birlikte kullanmakta; beyin hücreleri arasında sistemli, düzenli ve yaygın ağ kurmakta; kısacası beynini yukarıda açıklanan şekilde etkili kullanmaktadırlar.
O halde diyebiliriz ki, insan, beynini kullanabildiği kadar “insan”dır.
Sağlık ve mutlulukla kalın….
Facebook Yorum
Yorum Yazın