Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Origami Ve Matematik

ORİGAMİ  , Japonca katlamak anlamına gelen “ oru” ve kağıt anlamına gelen “ kami”  kelimelerinin birleşiminden olup kısaca  “Kağıt Katlama Sanatı“ olarak bilinir. Görsel , işitsel ve kinestetik bir aktivite olduğundan günümüzde de öğrenme için gerekli bir eğitim aracı olarak kabul edilmektedir. Genellikle, kare  şeklindeki kağıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan , sadece  katlayarak oluşturulan geometrik şekillerdir. Gazete veya renkli kağıtlar kullanarak  çeşitli canlı ve cansız figürler   modeller de yapılmaktadır.

Matematik ve Origami arasında ilişki var mıdır ? 

Aslında Origamideki her katlama bir geometri şeklidir .İçinizde mutlaka yapanlarınız olmuştur. En azından çocukluğunuzda basit olarak  bir uçak, bir gemi, bir tuzluk modeli yapmayı denemişsinizdir.Kağıdı nasıl katlayacağımız, şekli oluşturabilmek için hangi şekillerden yararlanacağımız hepsi birer matematik ve birer geometridir. Örneğin küçük bir kedi yaparken bile üçgen, dikdörtgen ve kare  geometri şekillerini kullanıyoruz. Origami sanatı da zamanla geliştirilmiş ve çeşitlendirilmiştir. Günümüzde bunun çok zengin ve bir o kadar da hayran bırakacak güzellikte şekilleri vardır. 

Ayrıca Origamide kağıt katlarken, doğal olarak bir çok geometrik şekil ve kavramda ortaya çıkıyor. Bunlardan bazıları, kare, dikdörtgen, dik üçgen, Köşegen, Orta nokta, Kiriş, Alan, Yamuk, Orta dikme, Pisagor teoremi, Geometri ve cebir ile ilgili kavramlardır.Bu nedenle şekiller oluşturma sanatı olması özelliğinden dolayı geometride şekillerin kavranmasında kullanılabilecek önemli bir yöntemdir. Basitten karışık modellere gidiş aşamasını zevkli ve kolay hale getirmektedir. Origami yaparken sürekli geometrik şekillerle karşılaştıklarından  dolayı öğrencilerin geometri fobisi de yıkılmaktadır. Bu da onların şekiller arasındaki ilişkileri kavramalarına ve soyut kavramları görselleştirmeye yardımcı olmaktadır.. 

Origami  ile Matematik arasında iki farklı ilişki vardır. Matematik yardımı ile özellikle son 50 yılda farklı origami tasarımları geliştirilmiştir. Ayrıca 3 boyutlu düşünmeyi geliştiren, matematiksel kavramları anlamayı kolaylaştıran eğlenceli bir yöntemdir.


Origami etkinliklerinin öğrenciye faydalı, eğlenceli, el becerisini geliştirici, ilgi çekici, yaratıcılığını artıran ve öğrenmeyi kolaylaştıran yöntemlerden biri olduğunu düşünüyorum.Ayrıca el ve göz koordinasyonlarını kullandıkları için okul öncesi eğitimde de çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.

  Matematik dersinde “ ORİGAMİ”  yöntemini uygulayan birisi olarak derste gerçekten öğrencilerimin  dikkatini çeken etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum. “ TUZLUK “ adını verdiğimiz basit bir origami çalışmasıyla      “ Çarpım tablosunu” öğrencilerime tekrar ettirdiğim çalışmayı hiç unutamam herhalde. Büyük bir merak ve ilgiyle katılarak kendi hazırladıkları tuzluklarla  ne kadar keyif aldıklarına, birbirlerine soru sorarak eğlendiklerine bizzat şahit oldum.

Origami ile araştırmalarımı yaparken Turna kuşunun origami yapılışı ve ilginç hikayesi dikkatimi çekti ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Belki de birçoğunuz bu hikayeyi bilir. Bu hikaye Japonya’ da 1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikayesidir Turna kuşu, Japon kültüründe önemli bir yere sahip ve manevi önemi yüksektir. Turna kuşunun anlamı, 1000 tane turna kuşu yaptığında dilek tutma hakkına sahip olur ve dileğinin gerçek olacağına inanılır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Hiroşimaya atom bombası atılmıştır. Sadako Sasaki, olaydan sonra rahatsızlanmamış ve yaralanmamıştır. Ancak ne yazık ki atom bombasının yaydığı radyasyon 10 yıl sonra Sadako Sasaki’nin rahatsızlanmasına neden olmuştur. 14 aylık tedavi süresi boyunca inancını yitirmeyip Japon geleneğine göre 1000 adet turna kuşu yaptığında dilediğinin gerçekleşeceğini düşünür. Ancak 25 Ekim 1955’te 644. turna kuşunu yaptığında hayata gözlerini yumar.Arkadaşları eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler.

Turna kuşu, o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir. 

Küçük kızın hayatı ‘Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu’ adıyla 1977 yılında Eleanor Coerr tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca Hiroşima ve ABD’de anısına anıt ve heykel bulunmaktadır.

6 Ağustos Sadako’nun arkadaşları tarafından Evrensel Barış Günü olarak kutlanmaktadır... Bu tarihte Japonya’da Barış Anıtı’nın önü dünyanın her yerinden gelen ve barışın simgesi olan kâğıttan turna kuşlarıyla donatılır.

Sadako Sasaki’yi sevgiyle anıyor; savaşların olmadığı ve çocukların ölmediği bir dünyada yaşamak için Sadako’nun sözlerine kulak vermemiz gerektiğini düşünüyorum...

Sevgiyle , mutlulukla ve sağlıkla kalın…


Makale Yorumları

  • Nsjsns16-12-2023 11:29

    Çok sağol

  • Süüü22-03-2023 20:15

    Ödevim için çok yardımcı oldu çok teşekkürler

  • Kyau27-02-2022 13:36

    Ben bir inegim

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar