Meslek Şeçiminde Sağ Ve Sol Beyin Neden Önemli

İnsanın geleceğini şekillendiren en önemli kararlarından biri hiç süphesiz meslek seçimidir. Meslek seçmek, hayat biçimini seçmek demektir.Bu nedenle doğru ve gerçekçi bir  seçim yapılması önemlidir. Her meslekte yapılacak işler ve bu işlerin gerektirdiği beceri ve yetenek düzeyleri birbirinden farklıdır. Günümüzde meslek seçimi yapmak çok zordur.Gerek meslek çeşitliliği gerekse yeni jenerasyonun farklı oluşu seçimleri zorlamaktadır. Meslek seçimi yapacak olan kişilerin mesleklerin özelliklerini ve kendi yeteneklerini doğru ve gerçekçi bir şekilde analiz ederek , tanıyarak seçim yapmaları gerekir. Kişinin yaşam tarzını ve her şeyini etkileyecek kadar önemli olan bu karar ,  bireyin kişisel gelişimi ile birlikte  gelişir değişir ve birçok etmenden etkilenir.Genlerden gelen yetenekler, eğitim süreci içinde bireyin kişisel gelişimi ve kararları , anne, baba ve öğretmenlerin gözlemleri ,  çevre faktörleri meslek seçiminde önemli rol oynar.  Meslek seçiminde gençlerimize, çocuklarımıza ve çevremize daha etkili ve yol göstermek adına faydalı olacağını düşündüğüm araştırdığım yazımı sizlerle  paylaşmak istiyorum.


Dünyada yapılan birçok araştırmanında gösterdiği gibi “ BEYİN “  en önemli organımızdır  .  Vücudumuzun patronu dediğimiz  beynimiz  sağ ve sol yarım kürelerden  oluşur ve  farklı özelliklere  , fonksiyonlara sahiptir.


Sol beyin mantıklıdır, analitiktir, akıl yürütür ve ‘dilin beyni’ olarak da bilinir. Sağ beyin ise  kapsamlıdır, yaratıcıdır, sezgiseldir ve aynı zamanda ‘görüntünün beyni’ olarak da bilinir. İki tarafın birlikte, uyumlu çalışması için sol ve sağ beyin arasında bir denge oluşturmak farklı yaşlardaki gelişmişlik düzeylerine göre kolay ve basit aktivitelerle organize edilir.


Sol beyin matematiksel yetenekleri, sağ beyin ise mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır…


Uzmanlar ve bu konu ile ilgili araştırma yapanlar sağ ve sol beyin yarımkürelerinden baskın olan tarafa göre kişinin yeteneklerinin, mesleğinin hatta zekâsının farklı olacağını belirtiyor. Sol beynin konuşma ve duygu durum merkezini barındırması sebebi ile sağ beyinden daha önemli görevler üstlendiğini ve daha baskın olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, sağ beyinin de özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıktığını, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görev üstlendiğini ekliyor… Sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği gelişmiştir. Yani estetik zeka için sağ beyine ihtiyaç olmaktadır. Mühendislik, mimarlık, yazarlık, müzisyenlik gibi mesleklere sahip kişilerin sağ beyin özelliklerinin baskın durumda olduğunu önemle vurgulayan Dr. Mehmet Yavuz, ‘Sağ beyin fonksiyonları iyi olmayan kişilerden iyi şair, besteci,  mimar çıkmayabilir.’ yorumunda bulunuyor… 


Sağ Beyin Özellikleri


Beynimizin yaratıcı kısmı sağ lobudur.

•Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir.

•İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır.

•Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir.

•Görme ve duyma yoluyla öğrenir.

•Gerçek üstü hayaller kurar, mecaz anlamlarla ilgilenir.


Sol Beyin Özellikleri


Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur.

•Matematiksel işlemlerde başarılıdır.

•Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir.

•Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir.

•Sol beyin lobu, vücudun sağ tarafını (organlarını) yönetir.


Sağ Beyin Geliştirme Egzersizleri


Sağ beyin geliştirme yöntemleri ağırlıklı olarak sanatsal faaliyetler içerir. Sağ beyin gelişimi kişinin yaratıcı yönünü geliştirir.


İşte sağ beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:

•Resim çizmek,

•Enstrüman çalmak,

•Şarkı söylemek,

•Kitap okumak,

•Kurgu yapmak, kompozisyon çıkarmak,

•Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,

•Renkli ve sesli zeka oyunları oynamak 


Sol Beyin Geliştirme Egzersizleri


Sol beyin geliştirme yöntemleri daha çok okullarda görmeye alışık olduğumuz dersleri hatırlatmaktadır. Bu doğru çünkü okul müfredatındaki matematik, fen bilgisi, Türkçe gibi ağırlık verilen dersler sol beyin gelişimi sağlamaktadır. Haftalık ders programlarında resim, müzik gibi sağ beyin gelişimi sağlayan derslere ise daha az zaman ayrılmaktadır.


İşte sol beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:


•Matematik problemleri çözmek,

•Bulmaca çözmek,

•Yazı yazmak

•Kitap okumak (Kitap okumak hem sağ, hem de sol beyin geliştirme egzersizi niteliğindedir),

•Yeni bir dil öğrenmek,

•Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,

•Kuralları olan zeka ve strateji oyunları oynamak 


Sağ elini kullanarak yazı yazan birinin sol eliyle yazı yazmaya çalıştığını düşünün: Sol el, yazı yazmak üzere yıllarca kullanılmadığı için artık yazı konusunda esnekliğini yitirmiştir. Sağ elimizle kalem tutarken sol elimizle cetvel, gönye gibi eşyaları aktif bir şekilde kullanabiliriz. Tam tersini yapmak istediğimizde ise sağ elimizle gönyeyi güzel kullanamadığımızı fark ederiz. Yani, el-kollarımız aslında birbirini tamamladığını, her birinin kendince güçlü özellikleri olduğunu görürüz. 


Sağ beyin – sol beyin konusu da buna benzer.


Beyni hiç kullanmamak, sağlıklı bir insan için söz konusu olamaz ancak beynin sağ tarafını veya sol tarafını daha fazla kullanmak –kullanmış olmak- mümkündür. En ideal durumun her iki tarafı da dengeli kullanmak olduğu görüşüdür. Çünkü sağ beyin ile sol beyin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. Tıpkı kollarımız için verdiğimiz örnek gibi..

Beynimizin kullanılan bölümü (sağ-sol) pratikleşir, işlevselliği artar. Az kullanılan bölümü ise tembelleşir.

Unutmayalım bir işe yatkınlığınız o işi daha çok sevmenizi ve daha rahat etmenizi sağlıyor. Öncelikle doğru meslek seçimi için önce kendi yeteneklerimizi iyi tanımak ve doğru mesleği severek ve isteyerek yapmak gerekir. Bu seçim daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam demektir.

Sağlıkla ve mutlulukla kalın…