Markaların Arttırdığı Zenginlik..

Ürünleri ve hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan işaretlerden oluşan marka seçimine zaman ayırmak gelecek için iyi bir yatırım olacaktır. Zira en ufak detay bile bu marka için büyük anlam ifade etmektedir.

Ayırt edici nitelik için farklılıklar ortaya çıkaran ve parlayan bir marka,  ürünle bütünleştiğinde pazar payını mutlaka etkileyecektir. Yine seçilecek markanın, devletlerin bayraklarında bulunan işaretlerle, uluslararası kuruluşların isimleri ve işaretlerini taşımaması gerekir.

Markanın ayırt edici özelliğini bozan bir diğer unsur da ürün ismi olması veya kalite ve vasıf belirten kelimelerden oluşmasıdır. Bizden araştırılması istenen markalara baktığımızda sektörde çok bilinen markaların benzerlerinin ya aynı sektörde ya da yakın sektörlerde tescil edilmek istendiğine rastlıyoruz. Bu tür markalara tescil müracaatında bulunmak boşuna harcanmış zaman ve para demektir. Bu tür yatırımların gelecekte bizim için ne kadar zararlı olduğunun farkına varmak zor olmayacaktır. Ama boşuna zaman ve para harcandıktan sonra bu gerçeği görmek maalesef üzücü olmaktadır.

Firmaların faaliyetlerini yürütmek, piyasaya mal veya hizmet vermek için gerekli en önemli işlemlerin başında marka tescili gelmektedir. Marka tescili firmaların en önemli sermayesi olduğundan; tescil işleminin kanuni prosedürden dolayı uzun sürmesi; tescil işlemi yapılacak emtia ve hizmetlerin doğru seçilmesi, marka örneğinin doğru konumlandırılması, ret veya benzerlik itirazları gibi durumlarda özel ilgi ve bilgi gerektiren işlemler dolayısıyla; tescil işlemlerinin Resmi Marka Vekillik Yetkisine sahip, işin uzmanı kişilerce yürütülmesi gerekmektedir.
 
Marka ve patent vekilliğinin amacı zaten bu tür olası risklerden firmaları uzaklaştırıp marka tescil işlemlerini kolaylaştırmak ve marka tescillerini cazip hale gelmesini sağlamaktır.

Bir firmanın yüzlerce markası olabilir ve bu gelecek için firmaya artı değer kazandıran portföydür.

Ürün yelpazesinin çeşitliği açısından farklı markalar tescil ettirmekte mutlak yarar olduğunu düşünüyorum. Ayrıca marka bulmanın zorlaştığı bir dönemde tescil edilmiş markalar firmalar için bir zenginlik kaynağı da olabilir. Çünkü gelişen ve değişen şartlarda hemen piyasaya çıkartılmak istenen ürüne marka arayan firmalar, tescil süresini beklemeden tescilli markalara ciddi ücretler ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bu nedenle zengin marka portföyüne sahip firmalar mevcut tescilli markalarını kullanarak bu bedelleri ödemekten kurtulmaktadırlar.

Zira yeni bir markanın tescili için müracaat edildiği tarihten belgeye bağlanıncaya kadar geçen süre yaklaşık 15 aydır.  İşte bu süreci beklemeden ve olup olmayacağının kesin belli olmamasından dolayı bahsedilen bedel ödenmektedir. Marka yatırımlarını arttıran firmalar bundan kesinlikle kârlı çıkacak ve bu zenginlikleri firmalarına yüksek değer katacaktır.

Güzel günler geçirmeniz dileklerimle.