Evet, özgüven herkes için çok önemli ve gerekli bir duygudur. Temeli daha bebekken anne baba ile olan iletişimi ile atılır ve sonra geliştirilir. Kendimizi ne kadar değerli hissettiğimizin, değer verdiğimizin bir göstergesidir özgüven.
Çevremizde her yerde kendinden emin ve özgüveni yüksek olan birçok insanla karşılaşırız. Yaşantılarımızın bazı alanlarında gerek akademik başarılarımızda gerekse sosyal ilişkilerimizde kendimize fazla güvenirken , bazen de fiziksel yani görünüm vb. alanlarında fazla güven duymayız.. Yeni bir iş ortamında kimi zaman en iyi performansı gösterir ve tüm sınırları zorlamaya çalışırken, kimi zaman da tam tersi kendine güvensizlik ve özgüven eksikliğini hisseder ve yaşarız. Doğuştan gelen bir özellikmiş gibi inanır ya da bu durumu kabullenerek ona göre davranırız.
Özgüven doğuştan gelen bir özellik olmadığı gibi kolay kazanılacak bir duyguda değildir. Özgüvenin yüksek olması demek “ ben her şeyi bilirim, her şeyi yapabilirim“ demek değildir. Güveni olan kişi, kendisiyle ilgili gerçeklerin, neleri başarılı yaptığının ya da yapamadığının farkında olup, değiştirebileceklerini ve geliştirebilecekleri için çaba gösteren, değiştiremeyeceklerini kabullenen ve bu haliyle kendini sevebilen kişidir. Aynı zamanda olumlu düşünmeyi bilen yeteneklerinin fakında olan, kendinde güçlü ve zayıf yönlerini iyi bilen ve bunu kabullenip geliştirebilen kişidir.
Çocukluktan itibaren yaşanan deneyimlerimiz ,özgüvenimizin şekillenmesini destekler. Başarılarımız, ailemizin, arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin davranış ve yaklaşımları özgüvenin şekillenmesini sağlar. Hayata daha olumlu bakmamızı ve engellerle başa çıkmamıza güç verir. Başarabileceğimiz şeyler aslında bize güç verir bu da özgüvenimizi geliştirir ve mutlu olmamızı sağlar. Ne olursa olsun özgüvenin gelişmesinde bir çok etken olmasına rağmen en önemli ve tek etkili olan şey kişinin kendi çabası ve isteğidir.
Kısaca, zorluklarla kolay mücadele verebilmek ve dik durabilmek, problemlere karşı gerçekçi ve mantıklı çözümler üretebilmek, iş hayatında, okul hayatında başarılı olabilmek, sağlıklı, sosyal ilişkiler kurabilmek, kendini iyi ifade edebilmek, toplum içinde hakkında arayabilmek , gerektiğinde hayır diyebilmek özgüvenle ilgili konulardır.
Peki, Çocukluk Döneminde Anne Babalara Düşen Görevler Nelerdir?
Çocukluk döneminde özgüveni arttıracak deneyimler
• Çocuğun sözünün dinlemek,
• Çocukla saygılı bir şekilde konuşmak,
• Yeterli ilgi ve sevgiyi vermek,
• Onlara değerli olduklarını hissettirmek,
• Birlikte onlarla zaman geçirmek ve ilgilendikleri konularla ilgili resim ve yazıları paylaşmak, veya onlarla sohbetler etmeliyiz,
• Takdir ve övgü sözlerini doğru ve yerinde kullanmak, hata yapabileceklerini kabullenmek,
• Onlara sorumluluklar vermek, katı kurallar koymadan disiplinli yetiştirmek,
• Çocuğa sağlıklı sınırlar çizmek, yol göstermek
•Onların özgüvenlerini sağlayacak sözlerde bulunmak. Örneğin “Yardımların çok işime yaradı, teşekkür ederim” ya da “Bak bu aklıma gelmemişti bu konudaki fikrini çok beğendim” gibi sözlerle onların katkılarına değer verdiğinizi göstermek.
• Her çocuğun farklı özellik ve yetenekli olduğunu kabullenmek ve uygun ortamlar hazırlayarak yetenekleri konusunda onları desteklemek, özgüven duymalarını sağlamak , Çocukluk döneminde özgüveni azaltacak deneyimler
• Çocuğu sert bir şekilde eleştirmek,
• Hem fiziksel , hem duygusal , hem de seksüel olarak kötüye kullanmak,
• Çocuğu görmezden gelmek veya aşağılamak,
• Aşırı korumacı anne ve baba olmak,
•Çocuğun her şeyi mükemmel yapmasının beklemek,
• Oldukları gibi kabullenmemek.
Sonuç olarak, çocuklarımıza daima örnek olduğumuzu unutmamalıyız. Sevildiğini, önemsendiğini hissetmeyen, beklediği yakınlık ve ilgiyi göremeyen, sürekli eleştirilen ve olduğu gibi kabul edilmeyen çocuk kendisini değersiz hisseder ve özgüveni olmaz. Kendisini değerli görmeyen yani özgüveni olmayan çocuk ise aile, çevre, okul ve toplum içinde devamlı problem yaşar ve problemlere sebep olur.
Büyükleri tarafından sevgi gören, gereksinim duyduğunda beklediği yakınlık ve ilgiyi bulan, fikirlerine değer verilen ve önemsenen, güven duyulan ve sorumluluklar verilen, iyi yaptığı şeyler için övülen, gurur duyulan, yaptıklarında hataya yer verilen ve olduğu gibi kabul edilen çocuğun kendine özgüveni olur.
Ancak unutulmamalıdır ki öz güven gelişimi bir süreçtir. Tüm yaşamımız boyunca etkilidir.
Sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirmek dileğiyle
Sevgiyle kalın…
Facebook Yorum
Yorum Yazın