Birgül DEMİR

Birgül DEMİR

Mail: yazarlar23@teknikelektrik.com

Kardeş Kavgaları ile Başedebilme

Kardeşlerin birbirleriyle geçinebilmesine yardımcı olmak mutlu güven içinde ve sorumlu çocuklar yetiştirmek her anababanın amacıdır.


Çocuklarınızın ufak tefek tartışmalarında arabuluculuk yapmaktan vazgeçin. Çocuklarınız sizin araya girip problemlerini çözmeniz için size güvenme alışkanlığı geliştirirse, problemlerini işbirliği yaparak veya uzlaşarak çözebilmeyi hiçbir zaman öğrenemeyeceklerdir. Çocuklarınız ağlayarak size geldiklerinde, problemi onlara yansıtın ki, onu kendilerinin çözmeleri gerektiğini öğrensinler.Ufak tartışmaları görmezden gelin. Çocuklarınız tartışmaya başladığı zaman derin bir nefes alın  ve kendinize kavga eden çocukların sadece sizinkiler olmadığını hatırlatın.Bütün kardeşlerin kavga ettiklerini unutmayın. Çocuklar genellikle ufak bir tartışmanın  ortasındayken, şikayet ederek anne babayı  da olayın içine çekmek isterler. Bu davranışın üzerinde çok fazla durmayarak teşvik etmemeye çalışın. Problem arttığı zaman önce kontrolü ele alıp bu kavgayı 

durdurun. Doğru bir seçim yapamadıkları için karışmak zorunda olduğunuzu, sözleriniz ve davranışlarınızla ifade edin. Yargılamadan sorunu anlatın. Durumun ciddiyetine göre, bu noktada çocuklarınızı hala bir seçenekleri olduğu konusunda açık ve kararlı bir ifadeyle uyarabiliriz. Ya kavgayı kesecekler ya da birbirlerinden uzaklaştırılıp sahip oldukları belli ayrıcalıkları kaybedecekler. Birbirlerinden ayrılmaları dokunamayacakları uzaklıkta olurlarsa da kavga edemeyecekler. Yatak odaları mükemmel mola yerleridir.


Son olarak, mantıksal sonuçlar önererek davranışı takip edin. Eğer kavga devam ediyorsa bazı ayrıcalıklarını ellerinden alacağını söylediyseniz bunu uygulayın. Kardeş kavgalarının pek çoğunda, mantıksal sonuçlar gerçekten ciddi olduğunuzu  çocuklarınıza göstermenin en etkili yoludur. Mantıksal sonuçlar tartışmaya yol açan ayrıcalıkların ellerinden alınmasıdır. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar