Karanlık Zifir ise Sabah Yakındır

Eski bir özdeyiştir. Hepimiz biliriz. Gecenin sabaha en yakın anı karanlığın en fazla (yani zifiri) olduğu andır.

Geçtiğimiz yazımızda (98. sayı – Şimdi Nadasa Bırakmak Lazım) bahsettiğimiz Yusuf Süresindeki 43 ve 49. ayetlerde geçen (yedi zayıf ineğin, yedi besili ineği yemesi) ve yedi yıl kıtlık konusu tüm okuyucularımızdan ses getirdi. Bu ne tesadüf dendi. Çünkü, önceki yazıları okuyanlar hatırlayacaklar 1994 – 2001 -2008 gibi her 7 yılda tekrar edilen Ekonomik Krizler acaba bir tesadüf mü diye? Tabii ki, 1500 yıl (yaklaşık) önce bize haber verilen bir kıssayı motamot (harfi harfine) aynı günümüzde uygulamak belki isabetsiz bir davranış olabilir. Ama yedi rakamı burada çok geçiyor. Bende belki yanlış ama Yusuf Süresindeki 7 yıl kıtlık – 7 yıl bolluk kavramları ile (belki isabetsiz ama) hep ilgi kurmuşumdur. 7 yılda bir gerçekleşen ekonomik krizleri.

Ama bu güne kadar gerçekleşen ekonomik krizler hep 6 ay bilemedin 1 yıl sürer geçerdi. Bu kriz aslında 1 yılı geçti. Belki 2 yıl daha süreceğe benziyor. Yani korkmuyorda değilim! Acaba Yusuf Peygamberin (Ona selam olsun. Mezarı El Halil kentindedir. Dedesi İbrahim ve İshak ile babası Yakup Peygamberlerle beraber El-Halil Camii’nin avlusunda medfundur) bahsettiği 7 yıl bizde de 2008 den itibaren 7 yıl sürer mi? Allah muhafaza diyoruz. En kötü ekonomistler Kriz’in 36 ay süreceğini söylüyor. Böyle bile olsa 2010 yılının sonunu bulur.

O zaman artık krizle beraber yaşamayı öğreneceğiz. Eski standartlarımızı unutacağız. Fazlalık olan her şeyi iptal edeceğiz.Eğer ekonomik kriz yılları alacak bir süreç ise bizim için artık bu ekonomik kriz olmaktan çıkmalıdır. Evet bunun altını çizerek yazıyorum. Biz artık bu standartlarda yaşamayı içimize sindirmeliyiz.

Madem ki ekonomik kriz devam edecek, bizde o şartlarda yaşayacağız. Madem ki düşük volümde ekonomi gidecek bizde o şartlarda gideceğiz.

İşlerimiz ve standartlarımız düştü diye oturup ağlayacak halimizde yok. Ümitsizliğe kapılmakta yok. Yine Yusuf Süresindeki bir ayette (87) “Allah’dan ancak kafirler ümitlerini keser” buyurulmuştur.

Aslında bu Yusuf Süresi başlıbaşına bir okuldur. Keşke bu okuldan hep beraber istifade edebilsek. Orada ekonomi var. Orada ahlak var. Orada felsefe var. Orada sosyal mesaj var. Oldu olacak Yusuf Süresinden gidiyoruz. Bari yazımızın son paragrafını da Yusuf Süresinin son ayeti olan 111. ayeti ile nihayetlendirelim. Evet menbasından bir damla daha su içelim.

Yusuf 111. ayet “ Andolsun onların (Peygamberlerin) kıssalarında temiz akıl sahipleri için ibretler vardır. (Bu Kuran) düzüp uydurulacak bir söz değildir, ancak kendinden öncekilerin doğrulayıcısı, her şeyin çeşitli biçimlerde açıklaması ve iman edecek bir topluluk için bir hidayettir ve rahmettir. ”