İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.

Bu söz, o yılların coşkusu içinde söylenen sadece bir çift güzel söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedef olmuştur. THK Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kuruldu. Atatürk'ün yıllar boyu her gittiği yerde konuşmalar yaparak gençliğe vermek istediği havacılık aşkı, havacılık coşkusu, kısa sürede sonuca ulaştı ve gençler akın akın Türk Kuşu'na koşmaya başladı. Kurum, Vatan göklerine aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha GÖKÇEN'in de bulunduğu, birçok değerli eleman yetiştirdi.

Atatürk, havacılığın ileride insanlığa ne gibi katkılar sağlayacağını, Trablusgarp Savaşında anlamış ve istikbali göklerde görmüştür.

Gerçekten de şu anda dünyayı görüyoruz, bütün yüksek teknolojilerin sıçrama tahtası havacılıktır. En yüksek teknoloji oradadır. Bu yüksek teknolojiden yararlanan insanoğlu; yaşamını, refahını arttırmış ve yeni güçler dengesi yaratmıştır…

Atatürk’ün, Türkiye’de havacılık sanayisinin gelişmesini sağlamak için kurduğu THK’ nin o günkü ortamı ve şartlarını düşünürseniz, işin ne kadar ciddi ve cesametin ne kadar büyük olduğunu anlamak mümkün olur. Henüz savaştan çıkmış bir ülkenin önceliği acaba havacılıkta mı olmalı, diye akıllara sorular gelebilir. İlk on yıl içerisinde fabrikalar kuruluyor, kendi uçaklarımızı yapmaya çalışıyoruz. Her tür uçak yapılıyor; Savaş uçağı, yolcu uçağı, eğitim uçağı, planör, ambulans uçağı. Bunların hepsi Atatürk’ün sağlığında yapılıyor. İşte bu insanların beynindeki havacılık ilgisi ve sevgisi o kadar güzel aşılana geliyor ki, bugünkü Türk havacılığı oluşuyor.

Gelelim bugünlere…

Türkiye’nin hava yolu pilotu ihtiyacı yurtiçi ve yurt dışı pilot okulları, çeşitli havayolu kuruluşları ve silahlı kuvvetlerden sağlanmaktadır. Son yıllarda artan pilot ihtiyacı sebebiyle yurt içi ve yurt dışı kökenli kuruluşlar oldukça kapsamlı pilot eğitimleri vermekte ve profesyonel pilotlar yetiştirmektedir.

Sizlere bu ayki yazımda, Malta Adası’nın hava yolu pilotu yetiştiren veya hava yolu pilotluğuna kaynak teşkil eden kuruluşlarından ve kurumlarından bahsedicem…

ÖZEL UÇUŞ OKULLARI

European Pilot Academy

Malta School Of Flying Co. Ltd.

Özel uçuş okulları iki tip uçuş lisansı eğitimi veriyor. Birincisi, ticari olmayan pilotluk lisansı (PPL); ikincisi, ticari pilotluk lisansı (ATPL).Bu iki lisansın eğitim süreleri değişiyor. PPL lisansının eğitim süresi yaklaşık olarak 2,5 ay sürüyor. ATPL lisansına sahip olmak yaklaşık 15 ayı bulmakta. Okulların verdiği eğitimleri alan pilot adayı belli bir uçuş kotasını doldurduktan sonra simülatör sınavına ve Sivil Havacılık Kurumu’nun belirli tarihlerde yaptığı sınavlara tabi tutulmaktadır. Bu sınavları kazanan adaylar pilotluğa ilk adımı atmış oluyor.

Günümüz Türkiye’sinde atağa kalkan bir sektör olan Havacılık, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında eğitimlerle, artan pilot ihtiyacına cevap vermekte, ve gençlerin ilgisini çeken bir ivme kazanmaktadır.

Yurt Dışında Pilot Eğitimi almak isteyenler için hem Aviation English (Havacılık İngilizcesi) hem de modern uçaklarıyla Avrupa’ya entegre olmuş uçuş okulları dünyanın dört bir yanından gelen pilot adaylarına hizmet vermektedir.

 

İstikbalini göklerde arayanlara duyurulur…