İLERİ DEMOKRASİ İÇİN DAHA DEMOKRATİK BİR ANAYASAYA EVET…

Türkiye normalleşme, demokratikleşme ve hukuki ilerlemede dev adımlar atmaya devam ediyor. Yaklaşık 87 yıldır askeri anayasalar ile (ya da askerler tarafından yapılmış anayasalarla) yönetilen ülkemiz ilk defa sivil – demokratik – bağımsız ve insan haklarına saygılı bir anayasa hazırlama fırsatına kavuşmuştur. Bu fırsatı iyi değerlendirmesi gereken mevcut iktidar da kendisinden beklenen performansı (tâkâtı) elinden geldiğince göstermeye çalışıyor. Eksikliklerine, hatalarına rağmen bu iktidar bu konularda ciddi mesafeler aldı. Her ne kadar 8 yıl geçti artık daha da mı olmasın diyenler olsa da; bu işlerin kolay olmadığı bir gerçektir.

Demokrat Parti Genel Başkanı ve siyaset dünyamızın renkli bir siması olan Sayın Hüsamettin Cindoruk’un sevdiğim bir sözü vardır: Türkiye Cumhuriyeti yarı askeri bir cumhuriyettir. Zira bu cumhuriyet askerler tarafından kurulmuştur. İlk sivil cumhurbaşkanımız ancak 1993 yılında (yani Cumhuriyetin ancak 70nci yılında) seçildiğini düşünürsek (Turgut Özal) olarak varın gerisini siz düşünün.

Evet bu geçiş dönemi sancılı oluyor. Alışagelmediğimiz manzaralarla karşılaşıyoruz. Ancak buna da şükür. Ülkemizin birdenbire tam ve ileri demokrasiye geçmesi kolay olmayacaktı. Bu belli idi. Ama bir askeri cumhuriyetin tam ve ileri bir demokratik cumhuriyete dönmesi bu şekilde oluyormuş demek ki…

Şimdi ilk defa sivillerin ve sivil iktidarın hazırlayacağı bu anayasaya tam destek verme zamanı. Belki de meclis de 367 çoğunluğun sağlanması sonucu çıkmayabilir. O zaman daha da zevkli bir durum ortaya çıkacak ve sandık milletin önüne gelecek. O zaman tam demokratik ve sivil anayasayı millet yapmış olacak. Bu tarihi bir fırsattır bizim ülkemiz için.

Her ne kadar çabalar varsa da anayasanın değiştirilmesini engellemek için; millet olarak bunu aşmalıyız. Madem ki 12 Eylül darbesinden şikayetçiyiz. Madem ki militarizme karşıyız. Madem ki Türkiye bir hukuk karşıtı ülke değildir. Öyle ise tüm haksızlık ve hukuksuzluk eylemlerinin odağı olan bu fosilleşmiş kafaların ürünlerine karşı, ileri demokrasi için, yeni anayasaya evet diyelim.