İktidar Yıpratır mı?

Meşhur sözdür bilmeyenimiz yoktur “İktidara gelen yıpranır” diye. Gerçekten de ben kendimi bildim bileli yakın siyasi tarihimizi okuyarak da tespit ettiğim kadarı ile gerçekten hep iktidarlar yıpratıcıdır. İktidarda olanlar da hep yıpranmıştır.

Yakın tarihimizde ne kadar koalisyon veya tek  başına iktidar varsa yıpranmıştır. Ülkemizde üst üste oyunu üç seçim artırarak iktidarda kalmayı başarabilen bir iktidar daha gelmemiş idi. Ya da iktidarda kalsa  bile oy oranı, kamuoyu desteği azalarak birinci bilemediniz ikinci veya Demokrat Parti gibi üçüncü de azalıp peşinden askeri darbe ile alaşağı edilmiştir.

Ta ki bu durum 3 Kasım 2002’ye kadar hep böyle olmuştur. Ne zaman ki bu tarihte mevcut iktidar partisi iş başına gelmiştir, o zaman tüm bu siyasi gelenekler alt-üst olmuştur. Tüm toplum mühendislik teorileri, projeleri çökmüştür.  Ne yapılırsa yapılsın iktidarda ki partinin oylarının artması engellenemedi. Önce 3 Kasım 2002 %34, sonra 2007’de %47 ve nihayet 2011’de %50’yi bulmuştur. Şuanda da kamuoyu anketleri %53 – 54 bandında  gözükmektedir.

Pekiyi bu nasıl olmaktadır? Dünya’nın hiçbir yerinde üç seçim üst üste kazanıp da oyunu artırmaya devam eden bir siyasi parti yoktur. O zaman bu neden olmaktadır? Niçin yıpranmaz aksine daha da güçlenir Türkiye de iktidar partisi? Hep bunları düşünürken bir gün bir tartışma programında Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Levent Erden’i dinlediğimde bu görüşümden vazgeçtim. Bu konuda çok çarpıcı bir fikir edindim. Prof. Levent Erden dedi ki; “Evet normal de iktidarlar yıpranır. Eğer mevcut iktidar yıpranmıyorsa bunun sebebi sisteme muhalif olmasındandır. Yani hükümet iktidar gözükse de rejime muhalefet eden en büyük muhalif güçtür” deyince benim kafamda şimşekler çaktı. Evet mevcut iktidar tamam hükümettir iş başındadır ama resmi ideolojiye muhalif olduğundan, 1982 darbe anayasasını değiştirmek istediğinden halen oylarını artırmaktadır. İşin sırrı buradaymış  yani!

Teşekkürler Levent Erden hoca!