Bu değişikliklerin olumlu veya olumsuz olduğunu söyleyenler tabi ki var. Biz kendi müsbet veya menfi (olumlu yada olumsuz) fikirlerimizi söylemden önce Dünya Ekonomisinde hangi kriterler olumlu veya olumsuz kabul edilmektedir ona bakalım.
Hiçbir ekonomik kriter bir ülkede Borsanın yükselişini olumsuz kabul etmez. Eğer bir ülkede borsa 9.000’lerden 40.000’lere çıkmışsa ekonomi iyiye gidiyor demektir.
Bir ülkenin yerel parası yabancı para birimleri karşısında değer kazanıp yada yıllarca aynı seviyelerde kalmışsa o ülkenin ekonomisi kötüye gidiyor denilemez.
Yani Doların 21 Şubat sabahından başlayarak (bu tarih 21 Şubat 2001 Sn. Sezer’ in Sn. Ecevit’ e Anayasa kitapçığını fırlattığı tarihtir) 600,000’lerden kısa bir zamanda 1,600,000’lere çıktığı günler. Şimdi 1$= 1.48 YTL civarı olan günlerden daha iyidir denilemez. Bir ülkede başbakan veya bir bakanın herhangi bir kaş- göz işareti yaptığında eğer o ülkenin para birimi yabancı para birimleri karşısında değer kazanıp veya kaybediyorsa o ülkede ekonomik istikrar yok demektir. 2001’ li yılları hatırlayalım Sn. Ecevit veya Sn. Enis Öksüz konuştukça veya bir bakan intihara kalktıkça veya başka bir bürokrat izinsiz konuşunca değer kazanan veya kaybeden bir para birimine sahip ülke ekonomisi kötüdür.
Bir ülkenin ihracatı önceki hükümet dönemine göre birkaç kat artmışsa o ülkenin ekonomisi iyiye gidiyor demektir.
Bir ülkenin başbakanı 1 milyar dolar için A.B.D. Başkanının karşısında el pençe divan dururken ondan sonra gelen Başbakan aynı A.B.D.’de bacak bacak üstüne oturabiliyorsa o ülkenin itibarı da yükselmiş demektir.
Bir ülkede asgari ücret 95$ dan 250$’ a çıktı ise o ülkede ekonomik standart yükseliyor demektir.
Ama ben yinede Ak Parti iktidarından ekonomik olarak şikayetçiyim. Yukarıda ki tespitler Ak Parti’ yi başarılıda gösterse (ki başarılıdır) ben reel sektörü halen yeteri kadar canlandıramadığından, şikayetçiyim.
Halen piyasalarda ki nakit para sıkışıklığı giderilememiştir. TOKİ’ ler düzenli ödeme yapmamaktadır müteahhitlerimize…
İnşat sektörü kararsızdır. Piyasalar nakit’ e sıkışıktır. Esnaf daralmaktadır. Hükümet acilen piyasalarda ki nakit darlığını gidermek zorundadır. Evet Ak Parti iktidarı enflasyonu %70’lerden % 9’lara düşürmüştür. Gayri Safi Milli Hasıla ve Asgari standart yükselmiştir. Turizm ve ihracat kat be kat artmıştır. Memleketin her yanı şantiyeye dönmüştür. Hiçbir iktidarın ardında bulamadığı tam halk desteği devam etmektedir. Bütün bunlara rağmen piyasalar nakit’ e sıkışıktır. Esnafımız para sıkıntısı çekmektedir. Çek ve senetleri düzenli ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Bir an önce bu duruma el atılması Ak Parti iktidarından 5’inci yıla girilirken ki en büyük beklentidir.
*****yorumlarınızı bekliyoruz*****
mustafa@teknikelektrik.com
Facebook Yorum
Yorum Yazın