HOŞGELDİN AVERE

Birkaç hafta önce Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden Power Energy Komitesinin ilk kez düzenlediğimiz More Energy Conference’19 toplantısına katıldım. Konferans yenilenebilir enerji ve enerji kaynakları hakkındaydı. Enerjinin geleceği, Türkiye’deki enerji verimliliği, sektördeki yenilenebilir enerji şirketleri, rüzgâr enerjisi, jeotermal güneş enerjisinin yanı sıra özellikle dikkatimi çeken elektrikli araçlar hakkında konuşulanlardı. Poyraz Elektro Mobilite grubu öğrencileri okullarında aktif ve başarılı adımlar atmışlar. Cep harçlıklarını dahi bu konuya yatırmışlar. Bu yıl ikinci kez Tübitak tarafından düzenlenen üniversite öğrencilerinin katıldığı elektrikli araçlar yarışmasına katılacaklar. Konferans arasında sohbet ederken attıkları adımları, yapmak için uğraştıkları işleri anlatışlarındaki heyecanı görmenizi çok isterdim. Tüm komite üyeleri ve katılan tüm öğrenciler pırıl pırıldı. Onları tekrar tekrar tebrik ediyor ve gözlerinden öpüyorum. Tabii ki onları buna teşvik eden hocaları da büyük teşekkürü hak ediyor…

 

Şu aralar enerji ile ilgili çok ciddi toplantılara şahit oluyorum. Bunlardan ikincisi de Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen dünyanın en büyük elektrikli araç kuruluşunun Türkiye kolu olan AVERE Türkiye Elektro Mobilite derneğinin kuruluş toplantısıydı.

Toplantıda Elektrikli araçlarla ilgili güncel durumun adeta röntgeni çekildi. Etkin boyunca dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Özellikle elektrikli araçlarla ilgili sektörün önde gelenleri çok önemli açıklamalarda bulundu. 

 

“Mobilitenin Yakın Geleceği” konulu panele katılan Mercedes Benz Türk AŞ Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün ve TEMSA CEO’su Hasan Yıldırım, Türkiye’de elektro mobilite konusunda daha önce hiç konuşulmayanları masaya yatırdı.

Mercedes Benz Türk AŞ Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “içten yanmalı araçlardan elektrikli araçlara geçiş döneminde Türkiye eğer bu yönde gerekli adımları hızlıca atmazsa 30 yılı aşkın süredir edindiği tecrübelerle oluşan bu üstünlüğünü kaybetme riskiyle karşı karşıya.” dedi. 

 

TEMSA CEO’su Hasan Yıldırım da, göreve gelmeden önce Avrupa’dan Orta doğuya ve Asya’ya kadar birçok ülkede yöneticilik yaptığını kaydederek, “Türkiye kadar pozitif ya da negatif önemli ekonomik değişikliklere böylesine hızlı adapte olabilen ülke görmedim. Bu Türkiye için büyük bir fırsat” dedi.

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmed Özkan, Türkiye’deki bütün elektrikli şarj istasyonlarının abonesi olduğunu belirterek üniversitenin konuya verdiği önemi ve AVERE’nin sektörün gelişimine Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile katkı sağlayacağını belirtti.

 

Türkiye Elektro Mobilite Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 2022 yılında Türkiye’de yollarda olacak 140 bin elektrikli araç hedef sayısına vurgu yaparak, 2018 yılı sonu itibariyle resmi satış rakamının 657 olduğunun altını çizdi. 2019 Ocak ve Şubat ayında Türkiye’de sadece 15 adet elektrikli aracın satıldığını ifade eden Kumbaroğlu, “Böyle giderse 140 bin hedefine ancak 100 yılda ulaşabiliriz. Büyükşehirlerin elektromobilite stratejik planlarının olması gerekli. Dernek olarak, özellikle bu seçim döneminde başkan adaylarının gündeminde elektrikli araçların olmasını beklerdik” dedi.

AVERE Avrupa Genel Sekreteri Philippe Vangeel Avrupa’da otomotiv sektörünün elektro mobiliteye geçiş süreciyle ilgili Avrupa deneyimlerini paylaştı, Türkiye’nin henüz geç kalmadığını ifade etti.

 

Türkiye Elektro Mobilite Derneği Genel Sekreteri Haluk Sayar ise Türkiye’nin yeni teknolojilere geçiş sürecinde yasal mevzuatların hazırlanması ve teşvik mekanizmalarının oluşturulması konusunda ciddi sıkıntıları olduğunun altını çizdi. “Dünyadaki ilk 20 ekonominin ortalama 10 sene gerisinden geliyoruz” diyen Sayar, yaşanan sıkıntıları güneş enerjisi sektöründen örneklerle anlattı. Sayar, elektrikli araç konusunda bu denli gecikmenin Türk ekonomisine onarılamaz zararları beraberinde getireceğinin altını çizdi. 

Paneli yöneten Türkiye Mobilite Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cem Avcı da elektrikli aracın dev bir Iphone’dan farksız olduğunu ifade ederek, “Nokia’dan Iphone’a geçiş sürecinde olduğu gibi içten yanmalı araçların yerini elektrikli araçlara bırakmasının doğru adımlarla çok hızlı bir şekilde gelişmesini görebiliriz” dedi.

Etkinliğe katılan tüm konuk ve panelistlerin ortak olarak dile getirdiği en önemli konu ise elektrikli araçların Türkiye’de bir an önce yaygınlaştırılmasını sağlayacak öncelikle teşvik mekanizmalarını içeren ancak bununla sınırla kalmayan teknik, hukuksal ve ekonomik yasal düzenleme, mevzuat ve regülasyonların bir an önce hayata geçirilmesinin Türk otomotiv sektörü için hayati bir öneme sahip olduğunun kuvvetle vurgulanması oldu.

Toplantı bittiğinde yapacak çok işimiz, ivedilikle adım atacak çok konumuz olduğu gerçeği ile yüz yüzeydim. Bizler sıradan insanlar olarak bir şey yapabilir miyiz bilemiyorum ama büyük işin öncelikle yönetimdekilerin ve büyük şirketlerin elinde olduğu kesin.  AVERE bu işin buluşma noktası durumunda. Dilerim bir an önce güzel haberleri onlardan alırız ve temiz enerji kullanımına hızla geçiş yaparız.

Hepinize tertemiz bir dünya diliyorum. Aşk’ınız daim, kötülükler ve telaşlar sizden uzak olsun da işleriniz rast gelsin...