Başarısız darbenin arkasından Türkiyenin diplomatik trafiği yoğunlaştı. Gerasimov Doktrini olan Hibrid Savaş (bulanık savaş, linear savaş) diye de adlandırılan hareket planlarının geliştiricisi kurt asker Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un Türkiye ziyareti ile gündeme oturan bölge politikalarında ki ani değişimlerin başlangıcını aylar önce bu satırlardan sizlere ‘’Bulanık Savaş’’ başlıklı makalemde bahsetmiştim. Guney de Suriye ile olan sınırımızda geçen ay başlayan Fırat Kalkanı harekatı tamamen bu gelişmeler gölgesinde ilerliyor. Özellikle ABD’nin oldu bittisi ile peydahlanan PYD koridoru bu sayede delindi.
21’inci yüzyılda savaş ile barış arasındaki çizginin giderek bulanık hale geldiği bir dönemde siyasi/askeri hedeflerin ele geçirilmesinde; askeri olmayan vasıtaların rolünün arttığını, modern askeri harekâtın barış zamanı başladığını, bilgi harbi ve özel kuvvet harekâtını da kapsayan askeri vasıtaların örtülü olarak (Barışı Koruma ve Kriz Yönetimi maskesi altında) kullanılması gereğinin, düşman topraklarında sürekli bir cephe bulundurmak için iç muhalefetin bir araç haline getirilmesi gerektiğini, bilgi ortamının düşman devlet kademelerini ve halkını etki altına alarak düşman kuvvetlerinin muharebe etkinliğini azaltacak asimetrik olanaklar yaratmaktadır.
Hibrid Savaş, özellikle Renkli Devrimler ve Arap Baharı sonrası savaşların doğasının değiştiği varsayımı üzerine geliştirilen bir yeni savaş doktrini. Bu doktrine göre, bir devlete içeriden kendi unsurlarıyla devrimler/ayaklanmalar ile verilecek zarar, bir başka
devlet tarafından konvansiyonel savaşla verilen zarardan daha fazla olabilmektedir. Hibrid savaş, konvansiyonel teknoloji ve organizasyonun, konvansiyonel olmayan taktik ve uygulamalarla birleşimin getirdiği sadece fiziksel bir üstünlük değil aynı zamanda geleneksel devletlerin uymak zorunda olduğu uluslararası hukuk kurallarına uymak zorunda olmadığından farklı bir üstünlük sağlamaktadır. İşte ABD Arap baharı ile tüm Ortadoğu’da peydahladığı yeni düzenin bir ikizini renkli devrimler diyerek Rusya hinterlandında çoktan faliyete geçirmişti. Bu yüzden Rusya kendisini alenen tehdit eden bu yumuşak güçle kendi geliştirdiği hibrid savaş taktikleri ile cevap veriyor. Bu bazen alenen ittifak şeklinde bazen de dolaylı olarak mücadeleyle gerçekleşiyor. Türkiye Rusya arasındaki uçak krizi ile başlayan gerilim 15 Temmuz ABD yapımı Fetö darbesinin başarılı olamaması ile herşeyin ortaya saçılması iki ülke ilişkilerini farklı bir noktaya taşıdı.
Fırat kalkanı ile Türkiye gerçek askeri gücü ve istihbaratını hızlı bir şekilde devreye sokunca cephede dengeler bir anda değişti. Bayramda başlayan ateşkesle ABD’nin durup dururken Suriye askeri birliklerini vurması neticesinde (İranlı ve Rus subaylarında burada vurulduğu söyleniyor) bitti. ABD her ne kadar İŞİD’i vurduk dese de konu Birleşmiş Milletlere kadar gitti. Akabinde Newyork’da patlayan bomba bunun cevabı olabilir? Yukarıda da bahsettiğimiz yeni savaş tekniklerinde devletler bire bir aleni birbirleri ile savaşmıyorlar. Dolaylı yollarla biribirlerine mesaj yolluyorlar bu sayede ceza kesiyorlar. Yani anlayacağınız At izi it izine karışmış durumda.
Suriye hattında oluşacak yeni gelişmeler ateşin başka temas noktalarına sıçrayacağı izlenimini veriyor. Özellikle Baltık hattındaki hareketlenmeler Ukrayna ve Gürcistan’da ki ani gelişmeler çatışmayı buralara taşıyabilir. Özellikle Rus Genelkurmay başkanı Gerasimov’un Karadeniz ile ilgili “Bundan birkaç yıl önce Rus (Karadeniz) filosunun askeri kapasitesi Türk Deniz Kuvvetleri’ninkiyle kontrast halindeydi. O zamanlar Türkiye’nin neredeyse Karadeniz’in efendisi olduğu söyleniyordu” dedi ve ekledi: “Artık her şey değişti.” Açıklamasından sonra Nato üzerinden ABD’nin Karadenize gemi çıkartma istekleri arttı. Özellikle son bir yılda Amerikalıların Gürcistan’a silah yığınağı yapmaları hiç de hayra bir şey gibi görünmüyor. Bekleyip göreceğiz.
Hayırlı işler dileğiyle.Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Facebook Yorum
Yorum Yazın