Hangi Mesleği, Seçmeliyim? - 3

 

"Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim. Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. " John Lennon


Geçen yıl sınava giren kızımın yaşadığı heyecanı düşündükçe gençleri, anne ve babaları şimdi çok daha iyi anlıyorum. Heyecanımı kızıma hissettirmemeye çalışsam da ben içimde fırtınalar yaşadım. Çünkü onun kadar sakin ve rahat  değildim. Bilemiyorum şimdi ki gençler bize göre daha rahat ve sakinler yada heyecanlarını belli etmiyorlar…


Yeni sınav sistemiyle beraber, her hafta sonu yaşanan sınavların ve tercihlerin ayrı bir heyecanını yaşamıştık. Ama  ne yaparsanız yapın her şey olacağına varıyor. Sakin ve sabırlı olmak bu dönemde en önemli  ilaç galiba çoğu gençlerin yaptığı gibi... Kızım istediği bir bölümün hazırlığını bitirdi bile. Kendisi zor bir bölümü seçmiş olsa da, sonuçta ne kadar zorlansa da istediği alanda okuduğu için ve kendi tercihi olduğu için çok mutlu. 


Evet zaman çabuk geçiyor. 

Sınavlarla dolu bir haziran ayını daha geride bıraktık işte. YSG, LYS derken sınavlar da bitti. 

 

Şimdi ise Tercih Zamanı...


Sınava giren milyonlarca gencin en büyük hayali, geleceğini garanti altına alabileceği doğru tercihle doğru meslek seçimi yapabilmektir herhalde. 


Emin olun onlar yaşadıkları zamanı bizden çok daha iyi tanıyorlar ve biliyorlar. Evet tecrübeleri yok, bizler gibi ileriye görüp düşünemiyorlar  belki. Bizler de bu noktada destek olmalı ve yol göstermeliyiz onlara. Biraz da güvenmek gerekiyor. Anne ve baba olarak görevlerimizi,   fedakarlıklarımızı en sonuna kadar yapıyoruz. Tercihler konusunda da onların düşüncelerine önem vermeliyiz zorlansalar da kendi tercihleri olduğu için verilmesi gereken mücadeleyi kendilerinin yapmalarına olanak ve ortam sağlamalıyız.

Tercihlerini kendileri yaparlarsa  inanın çok daha mutlu olacaklar. İşte bu da onları hayatın gerçekleriyle yüzleştirmek demektir bir anlamda. Yanlarında olduğumuz sürece bırakın hata da yapsınlar. Para kazanmanın, hayatın, düşündükleri kadar kolay olmadığını görsünler ve öğrensinler aslında.  Bırakın kendi istek ve tercihleriyle mutlu olsunlar.   


Bildiginiz gibi mesleklerle ilgili yazı dizisine başlamıştık. 


Doğru seçim için nelere dikkat edilmelidir? 


Gelişen teknolojiyle birlikte yeni çıkan meslekler, gözde olan meslekler nelerdir?


İş imkanları nasıldır? Başlıklı paylaşımda bulunmuştuk.

 

Çağdaş bir toplumda özgür bir bireyin önemli gelişim görevlerinden biri mesleğini seçmesidir.


Bir kimsenin herhangi bir konuda doğru seçim yapabilmesi için daha doğrusu sağlıklı karar verebilmesi için her şeyden önce ne istediğini bilmesi gerekir.


Bu işlemden sonra, yapılması gereken de çeşitli seçeneklerinizi inceleyip, her birinin istek ve koşullarınıza ne derece uygun olup olmadığının değerlendirilmesidir. Çarşıya çıkma dan önce alacağı şeylerin listesini yapan ve bunlar için yeterli parası olmadığını anlayan, çarşıdaki malların kalite ve fiyatlarını inceleyerek gereksinimlerine ve parasına uygun bulduklarını alan bir kimsenin davranışı buna örnek gösterilebilir. Sonuç olarak yeni meslekler, gözde mesleklerde bu nedenle öncelikle incelenmeli günümüz koşul ve şartlarına, iş olanaklarına göre çok iyi değerlendirilmeli ve hatalı seçimler yapılmamalıdır.


Aynı zamanda gençlerimizin kendilerini dil, gelişen teknoloji ve sosyal anlamda da çok iyi yetiştirmeleri gerekiyor.Yüksek lisans eğitimleri de kariyer açısından maddi ve manevi değerlerini artırdığı da çok önemlidir.


Araştırmalarım ve okuduklarıma  göre geleceğin mesleklerinin ise önü açık. İşte o meslekler yazısının devamı olarak aşağıdaki bölümleri inceleyebilirsiniz.


Moleküler biyoloji uzmanlığı, internet gazeteciliği, yenilenebilir enerji ya da organik tarım danışmanlığı. Bunlar 2023 yılına kadar yükselecek mesleklerden sadece birkaçı...


Yapılan araştırmalar ve anketlere göre “Moleküler biyoloji” ilk sırada

İK portalı Secretcv.com, 13 bin 460 kişinin katılımıyla bir anket düzenledi. Ankete katılan kişilerin %32’si geleceğin en gözde mesleği olarak “Moleküler Biyoloji” yi gösteriyor. % 20’si ise “Pazarlama Uzmanlığı”nı ikinci sıraya yerleştirirken “Yazılım Mühendisliği” %16 oranıyla üçüncü sırada yer aldığı ve bu meslekleri sırasıyla, Psikoloji (%14), İK Uzmanlığı (%11) ve Uzay Mühendisliği (% 7) izliyor.


İK’nın önemi artacak deniliyor…

TÜİK tarafından düzenlenen 19. İstatistik Araştırma Sempozyumu’nda sunulan bildiriye göre nüfus, azalan bir artış hızıyla 2023’te 81-83 milyon arasında bir değere ulaşacağı ve  İK uzmanlarına göre bu da 2020’den sonra yaklaşık 20 yıllık bir zaman diliminde çalışacak ve ekonomiye katkı sağlayacak nüfusun artacağını gösteriyor. Dolayısıyla bu noktada İK yöneticilerinin bu nüfusu iyi anlaması, iyi değerlendirmesi ve iyi yönlendirmesi gerekiyor. 


“Şirketler Y jenerasyonuna odaklanacak”


2011’de çağdaş İK uygulamalarının Y jenerasyonu için uyarlanması gerekiyor. Bazı şirketlerde Y jenerasyonunun (1980-1999 doğumlular) oranı yüzde 60’lara varmış durumda. Y jenerasyonunun beklentileri, ihtiyaçları, motivasyonu X jenerasyonundan (1965-1979) çok farklı. X jenerasyonu için bir şirkete girmek, bağlı olmak, uzun dönem çalışmak, sadakat, aidiyet, takdir edilmek, verileni en iyi şekilde yapmak çok kritik ve önemli. Y jenerasyonu ise daha esnek olmak, yaptığı işten keyif almak istiyor ve maddiyata daha çok önem veriyor. Bu yıl X jenerasyonuna göre oluşturulmuş tüm İK yaklaşımları değişime uğrayacak ve çalışan memnuniyeti, kurumsal fayda dengesi gözetilecek.


Tasarımcı Olan Kazanacak

2023’e kadar özellikle tasarımla ilgili konuların gündemde olacağı endüstriyel, teknik, mühendislik, gayrimenkul ve otomotiv gibi alanlarda bu mesleğin önem kazanacağını belirtiliyor. 


Enformatik

Bu alanda çalışanlar işletme içinde gerekli bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. 


Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde, muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilirler.


Yazılım Mühendisliği 

Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.


Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)

Kamu ve özel kurumlarda iş imkanı çok yüksek bir bölümdür. Boşta kalan mezunu yok gibi...


Finans Analistliği:

Finans sektörünün daha da büyüyecek olması fonlar ve borsa hisselerini bilen analistlere ihtiyacı arttıracak.


Ekolog:

Dünya nüfusunun artışı ve çevresel atıkların miktarının yükselmesi çevresel temizliği ön plana çıkarıyor. Bu konuda görev alacak insanlara ihtiyaçduyulacak.


Kriminolog:    

Suç oranlarının özellikle büyük şehirlerde artmasıyla, suçu anında tespit edecek uzmanlara duyulacak ihtiyacın da aynı oranda artması beklenmekte.


Hemşirelik:

Ülkemizde ilaç ve hastane yatırımlarının artması, ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğu ve önümüzdeki yıllarda bu yoğunluğun yaşlanacağı gerçeği hemşire ihtiyacını daha da arttıracak.


Ortodondistlik:

Diş çarpıklıklarını düzeltme olarak adlandırabileceğimiz ortodonti her yaştaki hastaya uygulanabilir olduğundan ve istenilen sonuçlara ulaşıp estetik olarak tatmin edici görüntüye kavuşmaya yardımcı olduğundan, bu konuda gittikçe bilinçlenen  toplumumuzda önümüzdeki yıllarda da yoğun ve artan bir talep söz konusu olacaktır.


Evlilik ve Aile Terapistliği:

Günümüzde daha fazla evlilik boşanma ile sonuçlanırken yaşam stresi daha çok aileyi ve çifti terapistlere yöneltiyor.


Şehir Planlayıcısı:

Nüfusun artmasıyla bir kaos haline gelen şehir yaşamı, etkinliklerin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını zorunlu kılıyor.


Veri Tabanı Yöneticileri:

İş kollarının tamamen teknolojiye bağlı hale gelmesiyle bilgisayar destekli vertabanı yaratan kişiler ön plana çıkacak.


İnternet Güvenliği:

İnternette kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması güvenlik programlarını hazırlayanların önemini arttırmıştır.


Web Tasarımcısı:

İnternet üzerinde kendine ait bir sitesi olmayan şirketler artık müşteriler tarafından ulaşılamıyor. O yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarının gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlıyor.


Diyetisyenlik:

Çağımızın iş ve yaşam şekilleri daha az enerji tüketmek üzerine şekillenmekte olduğu ve yemek yeme alışkanlıklarımız da fast food yönünde yoğunlaştığından, günümüzde de önemli bir meslek haline gelen diyetisyenlik önümüzdeki yıllarda parlayan meslekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.


Genetik Mühendisliği:

Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı herkesin ortak görüşü. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970`lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor.

 

Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından `süper bebek` `Einstein bebek` yetiştirmenin imkan dahiline girdiği ifade ediliyor. 


Yeni dönemin gözde meslekleri

* Çevre mühendisliği 

* Yenilenebilir enerji danışmanlığı

* Çevre hukuku uzmanlığı

* Organik tarım danışmanlığı 

* Organik kozmetik danışmanlığı

* Şehir ve çevre planlama uzmanlığı

* Atık su ve atık yönetimi uzmanlığı

* Endüstriyel tasarımcılık

* Endüstriyel psikolog

* Genetik mühendisliği

* Biyoteknoloji uzmanlığı 

* Gıda mühendisliği

* Moleküler biyoloji uzmanlığı

* Pazarlama uzmanlığı

* Yazılım mühendisliği 

* İK uzmanlığı 

* Uzay mühendisliği

* İnternet gazeteciliği

* Enformatik uzmanlığı

* Sosyal medya uzmanlığı

* Bilişim hukuku uzmanlığı


Unutmayalım hayat denen süreçte ancak doğru ve bilinçli tercihler  MUTLULUK getirecektir. Öncelikle gençlerimize bu yolun açık olmasını diliyorum.. 


Sevgi ve saygılarımla…


SAĞLIKLI ve MUTLU  KALIN….

Kaynak :Onumuzdeki-10-yilin-gozde-meslekleri, internet