Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Güvenli Olmak

Bireyin hayatta mutlu ve başarılı olmasını sağlayan bazı duygular vardır. Kendini beğenmesi, sevmesi, kendine güvenmesi, yaptığı işlerde olumsuz sonuçlar alsa da er ya da geç başarıya ulaşacağına inanması  özgüven olarak nitelendirilir. Bu duyguların eksik olması da özgüven eksikliği olarak nitelendirilen psikolojik bir problemdir.


Özgüven herkes için çok önemli ve gerekli bir duygudur. Kendimizi ne kadar değerli hissettiğimizin , değer verdiğimizin bir göstergesidir. Araştırmalara göre her işin başı kendine güvenmek geliyor.. Hem de yalan dan bile olsa. 


Gerek  anne babaların bu konudaki yetiştirilme tarzı ve tutumu gerekse kişinin kendini geliştirmesi  özgüven konusundaki potansiyelini gösterir. Etrafımızda  kendinden emin ve özgüveni yüksek olan birçok insanla karşılaşırız.Yaşantılarımızın bazı alanlarında  akademik başarılarımızda, sosyal ilişkilerimizde bazen kendimize fazla güvenirken, bazı fiziksel, görünüm vb. alanlarında fazla güven duymayabiliriz. Yeni bir iş ortamında kimi zaman en iyi performansı gösterir ve tüm sınırları zorlamaya çalışırken, kimi zaman tam tersi kendine güvensizlik ve özgüven eksikliğinin, doğuştan gelen bir özellikmiş gibi inanır bu durumu kabullenerek ona göre davranırız. Evet Özgüven doğuştan gelen bir özellik olmadığı gibi kolay kazanılacak bir duyguda değildir.


Özgüven bireyin kendisine vermiş olduğu gerçek değer ve kendisini kabullenmesidir. Aslında kendi güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi demektir. 


Çocukluktan itibaren yaşadığı deneyimler  özgüven duygusunun gelişmesini sağlar. Bu dönemlerde göstermiş olduğu başarılar veya başarısızlıklar, ailenin, öğretmenlerin, arkadaşların ve çevresindeki bütün insanların davranış ve yaklaşımları özgüvenin şekillenmesini sağlamaktadır.


Peki kendimize olan güvenimizi hissettiğimizden daha çok nasıl göstermeliyiz ? 


Bu konuda Neler Yapabiliriz ?


1.Beden Dilimizi kontrol etmeliyiz.


Gururlu ve dik durmak , olaylar karşısında daima pozitif düşünmek beynimize psikolojimiz hakkında pozitif sinyaller gönderir.


2.Ses tonumuzu Kontrol etmeliyiz.


Sessiz konuşmak , az  konuşmak veya tereddüt etmek özgüvensizlik konusunda sorun olduğunu gösterir.Kendi kendimize konuşma pratiği yaparak varsa hataları düzeltmek işe yarayacaktır. Sakin davranmak ve ses tonunu ayarlamak olumlu bir etki yaratacaktır.


3.Göz teması kurmalıyız.


Karşımızdaki kişinin gözlerinin içine bakmak ve gülümsemek özgüveni artırır. 


4.Düşünce şeklimizi değiştirmeliyiz.


Eğer özgüvenimiz düşükse , kafamızın içindeki eleştirici ve olumsuz sesi susturmak ve kendimizle olumlu ve sevecen bir tonda konuşmak gerekir. 


5.Kendimizi daha iyi hissettiren kıyafetler giymeliyiz.

Ne Giydiğine Dikkat Et kitabının yazarı Karen Pine, bir grup öğrenciye Superman kostümü giydirerek yaptığı deneyde, kostüm giyen öğrencilerin giymeyen kontrol grubuna göre daha özgüvenli olduklarını gözlemlemiş. Pine’a göre iyi giyinmek sadece iyi ve özgüvenli hissettirmez, davranışlarınızı da olumlu yönde etkiler ve özgüveniniz hareketlerimize yansır. Ütülü ve bedenimize yakışan kıyafetler de özgüvenimizi artırır. Bu yüzden başkalarını taklit etmeyi bırakıp, kendi stilimizi yansıtarak, temiz ve ütülü kıyafetler giymeye özen göstermeliyiz.


6.Kendimizi en iyi hissettiren şeyleri bulunuz.


Davis, kendisini fark ettirecek bir şey, örneğin makyaj yaptığında daha özgüvenli olduğunu fark etmiş. Andrews ise spor yapmanın ve övgü almanın özgüvenini artırdığını söylüyor. Biz de kendimizi iyi hissettirip özgüvenimizi artıracak ayrıntıları bularak hayatımızın gidişatını değiştirmeliyiz. 


Çünkü başarabildiğiniz şeyler özgüvenimizi artırır. Mesala resim yapabilme yeteneğimiz varsa resim kursuna katılmak gibi. 


Kısaca bu psikolojik sorundan kurtulmak için ilaçlara sığınmak yerinme kendi ruh  halimizle savaşmalı , pozitif telkinlerde bulunarak kısa sürede bu sorundan kurtulmaliyiz..


  Sağlıkla ve sevgiyle kalın….


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar