öncelikli olarak Endüstri 1.0, 2.0, 3.0 ‘ın kısa tarihsel geçmiÅŸine bir göz atmakta fayda var. Gelin hep beraber zihinlerimizi yoklayalım. Bu kavramın dünya endüstri tarihi açısından önemi nedir?
Birinci sanayi devrimi 18. y.y sonunda ilk buharlı motorların ve su gücünün bulunması ve üretimde kullanılması ile baÅŸlamıştır. Mekanik üretim sistemleri insanoÄŸlunun iÅŸini kolaylaÅŸtırmıştır.
19. y.y sonlarında ise elektriÄŸin bulunması ikinci sanayi devrimini doÄŸurmuÅŸtur. Elektrik mühendisliÄŸi ve seri üretim yükseliÅŸe geçmiÅŸtir. Hareket eden ilk üretim bandının 1870 yıllarda ABD’nin Ohio eyaletinde bir mezbahada kullanıldığı bilinmektedir.1970’lere geldiÄŸimizde ise dijital devrim, elektroniklerin kullanımı ve bilgi teknolojilerinin sanayide kullanımının artması üçüncü sanayi devrimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretim bilgisayar destekli sistemlerin denetimine teslim olmuÅŸ daha da otomatikleÅŸtirilmiÅŸtir.
Ve günümüz !
Endüstri 4.0 kavramı ilk olarak 1980’lerde dillendirilmeye ve öngörülmeye baÅŸlanmıştır. O tarihlerde gerekli teknolojik alt yapının uygun olmamasından kaynaklı Endüstri 4.0’ın hayata geçirilebilmesi mümkün olmamıştır. Ancak tarih yaprakları 2011 yılını gösterdiÄŸinde Hannover Fuarı’nda ilk kez endüstri 4.0 tanımı kullanılmıştır.
Hemen belirtmekte fayda olan konu ise bunun henüz bir vizyon olduÄŸu gerçeÄŸidir. Çünkü uzmanlar ve baÅŸta Almanya olmak üzere gelecek 20 yıl içerisinde bunun gerçekleÅŸtirilebileceÄŸine inanıyorlar.
Åžuanda Almanya’nın Kaiserslautern eyaletinde yer alan yapay zeka araÅŸtırma merkezinde her ÅŸeyin birbirine kablosuz bir ÅŸekilde baÄŸlı olduÄŸu, akıllı fabrikalarda deneyimlenebilir bnir durumda olduÄŸu bilgisi mevcuttur. Bu merkezlerde yarının sanayi üretiminin nasıl olacağı gösterilmektedir.
O halde endüstri 4.0 öz olarak bize neyi anlatmaktadır. Nesnelerin interneti, baskı teknolojilerinde ki yeniliklerle üç boyutlu yazıcılar, büyük veri, arttırılmış gerçeklik ve mobilite gibi kavramların birleÅŸimi bizi endüstri 4.0 kavramı ile tanıştırmaktadır.
‘Nesnelerin Ä°nterneti’ olarak da adlandırılan endüstri 4.0’a dünya çoktan merhaba dedi bile... Tabi Türkiyedeki farkındalık da hem özel sektör hem de siyasi politikalar açısından hiç de azımsanmayacak düzeyde.
Üretimden tasarıma, pazarlamadan sevkiyata kadar tüm süreçlerde birbirine baÄŸlı ‘nesneler’ gelecek dünyanın kapısını ardına kadar açacak. Bu yenilikler ÅŸöyle gerçekleÅŸecek.
1.Üretim Robotları
En aktif görev robotlara düÅŸeceÄŸinden üretim robotlara emanet edilecek. Endüstri 2.0 ve 3.0 da insanlar iyice mekanikleÅŸmiÅŸti. Yani makinelerin yapması gereken iÅŸler insanların omuzlarında bir yüktü adeta. Artık bir anlamda iÅŸ ehlinin eline geçecek ve makinelerin yapması gereken iÅŸleri robotlar aracılığıyla gene makineler yapacaklar. Eski ile kıyaslandığında makineler daha otonom ve daha iÅŸbirlikçi hale getirilecekler. DüÅŸünsenize birçok mesai arkadaşınız robot olacak. Birbirleri ile etkileÅŸimli olan robotlar sayesinde üretim maliyetleri azalacak ve robotların üretim yetenekleri daha da geliÅŸmiÅŸ olacak.
2.Simülasyonlar
Ä°malat mühendisliÄŸinin bir parçası olarak ürün, malzeme ve üretim süreçlerinde kullanılan 3 boyutlu ‘modelleme’ metodu, yerini ‘simülasyonlara’ bırakacak. Üretilmesi planlanan her ÅŸey simülasyonlar aracılığıyla gösterilip, makine ayarları, kurulumları, araç –gereçlerin yerleÅŸtirilmesi sanal olarak test edilebilecek.
3.Arttırılmış Gerçeklik
Bir tuşa tıklamayla makineler birbirleri ile etkileşime girecek ve parametrelerini değiştirebilecek.
4.Bulut Teknolojisi
Depolanan bilgilerin ve verilerin internet ortamında saklanması işlemine Bulut Bilişimi denmektedir. Bu daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme imkanı demektir.
Ä°ÅŸ gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi saÄŸlayan ve verilerin güvende olmasına olanak sunan bulut ile büyük ÅŸirketler için veri depolama iÅŸlemi daha kolay hale geliyor. Maliyetlerin düÅŸürülmesi, altyapı karmaÅŸasının ortadan kalkması, çalışma alanlarının geniÅŸlemesi, verilerin korunması ve bilgiye 7-24 ulaÅŸabilme imkanı vermesi Bulut BiliÅŸimin saÄŸladığı en önemli faydalarıdır.
5.Siber Güvenlik
Yeni sanayi devrimi ile gelen baÄŸlantı ve iletiÅŸim protokolleri ile birlikte önemli ölçüde artacak siber tehditlere karşı kritik endüstriyel sistemleri ve üretim hatlarını korumak büyük bir ihtiyaç olacak.
GeliÅŸmiÅŸ eriÅŸim teknikleri ve kimlik denetimleri güvenliÄŸin temelini oluÅŸturacak.
Endüstri 4.0’ın Avantajları
•Sistemin izlenmesinin ve arıza teÅŸhisinin kolaylaÅŸtırılması
•Sistemlerin ve bileÅŸenlerinin öz farkındalık kazanması
•Sistemin çevre dostu ve kaynak tasarrufu davranışlarıyla sürdürülebilir olması
•Daha yüksek verimliliÄŸin saÄŸlanması
•Üretimde esnekliÄŸin arttırılması
•Maliyetin azaltılması
•Yeni hizmet ve iÅŸ modellerinin geliÅŸtirilmesi
•Ä°nsan, makine ve teknolojinin birbirleriyle uyumlu bir birliktelik ve bütünlük saÄŸlaması
Robotların üretimin merkezine girmesi ile insanların daha entelektüel birikim saÄŸlamalarının önü açılacaktır. En önemli etkilerinden biri de sektörler arasında ki sınırların kalkacak olmasıdır. Üç boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti ile KOBÄ°’ler büyük ölçekli firmalar ile rekabet edebilir noktaya gelebilecekler.
Türkiye Endüstri 4.0’ın Neresinde?
Türk tarihine bir göz attığımızda göreceÄŸimiz en önemli gerçek Türk liderlerinin bilginleri baÅŸ tacı ettikleri dönemlerde küresel düzeyde devletler kurduklarıdır. Bir toplum ne zaman ki bilime ve teknolojiye sırtını dönmüÅŸtür iÅŸte o zaman tarihin derinliklerinde yok olup gitmeyi göze almış demektir. Çünkü robot biliminin ilk kurucusu Sibernetik biliminin babası olarak bilinen Cezer-i ArtukoÄŸulları döneminde yetiÅŸmiÅŸtir. ÇaÄŸların en büyük tıp bilgini Ä°bn-i Sina, Cebir biliminin kurucusu Harezmî, Mimar Sinan ve sayamayacağımız yüzlerce bilgin hep bu toprağın baÄŸrından çıkmıştır.
Aslında söylemeye çalıştığımız; bu topraklar tarihi boyunca üretme gayesi taşıdığı için ayakta kalabilmiÅŸtir. Türkiye geliÅŸmekte olan ve genç nüfusu yoÄŸun bir ülkedir. Türkiye’yi geliÅŸmiÅŸ ülkeler ile kıyasladığımızda Endüstri 4.0 ‘a hazırlıklı olmak için 30 yılı aÅŸkın bir zamana ihtiyacımız olduÄŸu görülmektedir. Bu da vizyonumuzun temel taşı olan gelecek yeni nesilleri bu farkındalık, bilinç ve bilgi ile donatmamızdan geçmektedir.
Almanya, teknoloji devleri ABD ve Japonya gibi ülkeler gelecek hedeflerini çoktan Endüstri 4.0’a uygun bir ÅŸekilde planladılar. Bizim de geleceÄŸe topla tüfekle deÄŸil, bilgi, inovasyon ve teknoloji ile yön vermemiz gerekiyor.
GeleceÄŸin dünyası; robotların üretimi tamamen devraldığı, yapay zekanın her yere yayıldığı, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikalardan evlere indiÄŸi, devasa miktardaki bilgi yığınını veri analizleriyle ayıklanıp deÄŸerlendirildiÄŸi bir dünya! Peki geleceÄŸin mekanik dünyasına hazırlanıyor muyuz?
Facebook Yorum
Yorum Yazın