Bazen hoşumuza gitmese de gerçekleri söylemek elzemdir. Eğer birimiz veya birileri yanlış giden şeyleri birbirine hatırlatmazsa o yanlış şeyler sürmeye devam eder. O yüzden biz dağarcımızdaki miktar kadar doğru olduğuna inandıklarımızı buradan yazalım.
Bu yazacaklarımızın bazıları mükerrer olsa da yine ifade etmekten çekinmeyelim. Bizim Elektrik Sektörünün diğer sektörlerden farkı (misal bir beyaz eşya bir otomotiv, bir inşaat sektörüne göre) sermayesi daha azdır.
Elektrik Sektörü inşaat sektörüne bağlı ama onun en dip diyeceğimiz bir alt sektörüdür. İnşaat’a ilk giren planşe (temel atma esnasındaki boru tesisatı döşeme) ile elektrikçidir. Son çıkan da montaj ve aydınlatma ile elektrikçidir.
Bu yüzden inşaat müteahhidinden en son parasını elektrikçi alır. Dolayısı ile şayet müteahhitte para bitmişse bu en çok elektrikçiye yansır. Çünkü elektrik tesisatçısı hep en sona kalır. Bu 1’inci handikabıdır elektrik sektörümüzün.
2’inci handikabı (dezavantajı) ise elektrik sektörümüzde branşlarına göre onlarca yüzlerce hatta bazı ürünlerde enteresandır binlerce imalatçısı vardır.
Onlarca, yüzlerce bazısında binlerce! üreticisi olan bir sektördeki rekabeti ve kârsızlığı siz düşünün…
Birde bu ülkede binlerce toptancının bu elektrik malzemelerinde rekabete girdiklerini düşünürsek kârlılığı daha doğrusu zararlarına satışları siz düşünün.
Evet maalesef elektrik malzeme ara toptancılarının ciddi bir kesimi ticareti kârına değil zararına satış için yapmaktadır.
Çok üretici olduğundan ve bu üreticilerimiz ürünlerine pazarda daha çok yer bulabilmek için uzun vadeli veya açık hesap veresiye sattıkları için bu ürünlerde pazara toptancılar tarafından kâr edilerek veya sağlıklı şekilde dağıtılmamaktadır. Zararına satılan her ürün ve malzemenin de ödemesi geriye yani alındığı firmaya düzgünce ve vaktinde yapılamamaktadır. Bazen de maalesef o malın, ürünün ödemesi pazardan geriye hiç dönmemektedir. Yani batak dediğimiz hadise gerçekleşmektedir.
3’üncü handikap ise sektörümüzde halen teminatlı satış yapılmamasıdır. Çek yasasının halen ülkemizde istenilen şartlarda, sağlam temellerde olmamasından dolayı çek ile satış güven vermemektedir.
Beyaz eşya veya başka sektörlerdeki gibi de teminat-ipotek vs. halen elektrik sektöründe oturamamıştır. 4’üncü handikap ise; satışı yapan üreticilerimiz veya ana – ara toptancılarımızın hiçbir kural tanımadan vadeli satış yapmalarıdır. Daha önce dergimiz Teknik Elektrik Postası’ nın 166.saysında da belirttiğim üzere “Risk Analizi” yapılmadan satış yapılmaktadır.
Malumunuz ama tekrarında fayda var Risk dediğimiz olgu (şahsi çek+ müşteri çekleri+ protestolu hesap + açık hesap ) dan mütevellit satışı yapılmış ama parası veya geçer akçesi kasaya- cebe girmemiş satış miktarıdır.
Biz elektrik sektöründe satışı yaptığımız zaman işimiz bitti zannediyoruz. Hayır! Satışın tahsilatının yapılması gerekmektedir. Yeterlimi? Hayır! Bu tahsilatınız çek veya senet ise bu evrakların vadesi gelip, ödenip para kasaya girince ancak buna tahsilat diyebiliriz.
Şimdi bu çerçevede düşünürsek elektrik sektörü teminatsız, çekle, senetle, açık hesap ve rekabetten dolayı kârsız hatta zararına satışla nereye gidiyor?
Risk analizini yapıyorum diyen firmalar dahi bayiisinin çekine misal 100₺ baraj (limit) koyuyor ve bayiisinden müşteri çeki diye önüne gelen hem de tek bir firmanın 1.000₺’ lik çekini müşteri çeki diye alabiliyor!
Böyle müşteri çeki mi olur? Hiçbir firmanın kıymetli evrakının kasamızdaki oranı satış ciromuzun %10’ unu geçmemelidir.
Filanca firmanız bayisinden 1,000,000₺ şahsi çekini alıp gerisini müşteri çeki getir diyor. Güzelde getirdiği müşteri çekinin miktarı 30,000,000₺ ise bu nasıl müşteri çekidir? Bu ancak üreticinin kendisini kandırmasıdır. Bu da bizim sektörümüzün 5’inci handikabı (dezavantajı) olsun.
Bu handikapları arttırabiliriz. Ben akla gelen en başlıcalarını saydım. Şayet bu handikapları ortadan kaldırarak ticaret yapmazsak elektrik sektörümüzü daha da sıkıntılı günler beklemektedir.
Satış yapmış olmak için satış yapmaktan vazgeçmeliyiz. Reel satış yapmalıyız elektrik sektörü olarak! Yoksa yılda milyonlarca, yüz milyonlarca bataklar maalesef duymaya başladık yüz milyonlarca lira daha bataklar duymaya, vermeye devam ederiz.
Facebook Yorum
Yorum Yazın