Eğitimin Önemi

Eğitim, fertlerin zihinlerini yeryüzünde ahlaka dayalı sosyal düzen kurmalarını sağlayacak tarzda şekillenme sürecidir.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına hazırlanırken eğitimin öneminden bahsetmek istiyorum..Toplumlar ancak ve ancak verilen eğitimle uygarlık seviyesini yükseltir. Karanlıktan aydınlık geleceğe ancak eğitimle kendini hazırlayabilir. Çünkü çağdaşlaşmanın, uygarlık seviyesinin yükselmesinin, özgür ve demokratik bir toplum bilincinin oluşabilmesinin en iyi ve doğru  yolu EĞİTİM dir


Bir şeyler üretebilmek, korkmadan yaşamak ve yaşama dair değerleri ortaya koyabilmek için iyi bir eğitime ihtiyaç vardır. Sahip olduğumuz akıl ve insani değerlerimizle  açık bilincimizle aslında yapamayacağımız şey yoktur. Biz yeter ki isteyelim.


Eğitim öğretimi de içine alan bir süreçtir. Hem de uzun bir süreç. İmkanlarımız doğrultusunda insanın doğumundan ölümüne kadar geçen bir süreçtir. Yaşantılarımızdır. Aynı zamanda  eğitim İnsanın davranışlarında bilinçli veya bilinçsiz,  planlı veya plansız   çeşitli faaliyetlerle  kendini geliştirmesi için fırsatları değerlendirme ve kullanabilme sürecidir.


Ziya Gökalp, eğitim kelimesini “Bir toplumda yetişmiş neslin, henüz yeni yetişmeye başlayan nesle fikirlerini ve hislerini vermesidir “ şeklinde  tanımlamıştır.


EĞİTİM BİZİ YAŞAMA HAZIRLAYAN BİR SÜREÇ OLMALIDIR. 

Küçük yaşlardan itibaren her birey tek başına korkmadan ve mücadeleyi bırakmadan zorluklar karşısında ayakta nasıl durabileceğinin cesaretini kendinde bulabilmelidir. Bunun içinde özgür düşünebilen, sorgulayan, hayal kurabilen, meraklı, araştıran ve öğrenmeye açık nesiller yetiştirebilmeliyiz. Eğitim için penceremiz ve algımız her zaman açık olmalıdır. Eğitim ailede, sınıfta, okulda, işyerlerinde ve her yerde olmalıdır. Daha anne karnında iken doğmadan  temel eğitime başladığı güne kadar bireyin sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan, bedensel, psikomotor, sosyal  duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin tamamlanarak, kişiliğinin şekillenmesiyle devamlı olarak  değiştiği ve geliştiği bir süreçtir. Bu nedenle, çocuğun küçük yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi büyük bir önem taşımaktadır. Anne – baba ve eğitimciler olarak bu konuda hepimize büyük görevler düşmektedir..


Eğitimin amacı, yeni kuşaklara kültür birikimini aktarmak, gençlerin davranışlarını yetişkinlerin yaşam biçimi yönünde biçimlendirmesi, onları gelecekteki toplumsal rollerine doğru yöneltmektir. 


Meslek  hayatımda  çeşitli eğitim modelleri uygulayan  kurumlarda çalıştım. Ve eğitim modellerine tanık oldum. Gittikçe değişen eğitim anlayışında  kişiye özgü eğitim modeli uygulayan okulların daha başarılı olduğuna tanık oldum. Ama  uygulanan sınav sistemlerimizin buna göre uygun olmadığını da söylemeliyim. 


Sonuç olarak eğitim davranışı geliştirme süreci olarak özetlenebilir. Küçük yaşlarda başlaması daha bilinçli aileleri, toplumları  bir araya getirir ve birliktelik sağlar.


Atatürk ‘ ün dediği gibi en önemli mesele, en esaslı nokta eğitim meselesidir. Çünkü eğitim bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. 


Sağlıkla ve sevgiyle kalın