Döviz ve Faiz Ne Olacak?

24 Ağustos 2012 günü TCMB beklenti anketini açıkladı. Bu ankete 80’e yakın üst düzey bankacı ve finans yöneticisi cevap verdi. Bu anketler bankacılar tarafından faizler ve döviz gibi enstrümanların önümüzdeki dönemdeki seyri konusundaki beklentilerini bize gösteriyor.

Bu ankete göre; yıl sonu enflasyon beklentilerine baktığımızda çok çarpıcı sonuçlar elde ediyoruz. Enflasyon beklentisinin Ocak 2012 ayında 7.30, Şubat’ta 7.20, Mart’ta 7.20, Nisan’da 7.60, Mayıs’ta 7.66, Haziran’da 7.40, Temmuz’da 7, Ağustos’ta 6.77 olarak belirlendiğini görüyoruz.

Burada, yıl sonu enflasyon beklentisinde 7 seviyesinin altının ortalama değer olarak ilk kez Ağustos ayı son anketinde ortaya çıkması son derece önemli. Artık enflasyonun düşeceği iyice kabul görmüş durumda.

Peki bu ne anlama geliyor?
Stok taşıyan firmaların fiyat düşüşlerine karşı tedbirli olması gerekirken, düşük enflasyon beklentisi önümüzdeki dönemde daha düşük nominal faiz seviyelerinin de görülebileceği anlamına geliyor. Faizlerin düştüğü süreç içerisinde de TL’nin değer kazandığı geçmiş verilerin analizinde saptanmış durumda.

1 yıl sonra 6.70, 2 yıl sonra 6.20 seviyelerinde bir enflasyon beklentisi bulunmaktadır. Kısacası, önümüzdeki yıllarda enflasyon konusunda finans kesiminin bir kaygısı yok.
3 ay içerisinde vadesine 6 ay kalmış devlet tahvillerinin bileşik faiz beklentileri 10 seviyesinin üzerinden 7.70 seviyelerine gerilemesi de yukarıdaki tespitlerle örtüşüyor. Kısacası, kısa vadeli faiz beklentilerinde de yön aşağı görünüyor. Gelecek 12 ay içerisinde aynı süreli tahvil faizlerindeki gelişime baktığımızda 7.84 gibi bir oran karşımıza çıkmaktadır.

Bizce bu durum bankacıların ciddi bir çelişki içerisinde olduğunu göstermektedir. Şöyle ki; vade daha uzun olmadığı, enflasyonda daha düşük seviyelerin beklendiği halde aynı süreli tahvilin 1 yıl sonra beklenen bileşik faiz seviyesinin yukarıda olması reel faizlerin yükseleceği beklentisi demektir.

Oysa 2013’te not artırımının daha da arttığı bu konjonktürde böyle bir beklenti çok anlamlı olamamaktadır. Bir diğer deyişle, 3 ay sonrasına göre 1 yıl sonra daha fazla reel faiz beklentisini savunmamız mümkün değildir.

TCMB’nin 3, 6 ve 12 ay sonra haftalık repo oranı beklentisinde bir değişiklik söz konusu değil. Kısacası, TCMB yaklaşık 1 yıla yakın bir süre faizleri değiştirmez öngörüsü var. İlginç olan iki yıl sonra aynı ihalelerde daha yüksek faizlerin olacağı beklentisinin olması. 1 yıl sonra TCMB haftalık repo faizlerinde oranlar yukarı gidebilir diye düşünülüyor.

Gelelim bankacıların yıl sonu kur beklentisindeki değişimlere… Yıl başında 1.84 USD/TL beklentisi varken Ağustos ayının son anketinde bu beklenti 1.8050 seviyesine inmiş durumda. Burada ilgimi çeken nokta, 2 yıl sonra USD/TL kur beklentisi 1.8163 ile 1 yıl sonraki beklentinin üzerinde.

Bankacılara göre faizler ve enflasyon 2013 yılında düşmeye devam edecek diye düşünülürken her nedense 2014 yılında daha yüksek kur, enflasyon ve faiz beklentisinin olması çok ilginç.

Bu durumda eğer bankacıların tahmini tutacak diye düşünüyorsak hesabımızı 2 yıl için yaparak 2013 yılında 2014 yılındaki olumsuz beklentiden etkilenmemenin tedbirlerini almak için şimdiden hazırlıklarımızı yapmaya başlamalıyız.