Döviz Piyasalarında Neler Yaşanıyor?

Son dönemlerde yaşanan dalgalanmalardan nemalananlarla ilgili ip uçları gelmeye başladı. Foreks haber merkezinin elde ettiği bir habere göre George Soros, Mayıs ayında yaşanan sent düşüşler sonrasında, büyük ölçüde çekilmiş olduğu Japon piyasasına geri döndü.  Japon Yeni'ne karşı pozisyon alarak 1 milyar Dolar'ın üzerinde gelir elde eden Soros, Japon tahvil piyasasının istikrar kazandığı işaretleri sonrasında bu hafta piyasaya dönüş yaptı. Kaynağa göre Soros'un fonu, Japon şirketlerinin hisse senetlerinde alımlarda yapıyor. Bu haber ne kadar gerçekçi bilinmez ama 77 seviyesinden 103 seviyesinin üzerine kadar USD/JPY paritesinin yükselmesi ve Japon tahvillerinde faizlerin yükselmesi ve nikkei endeksinin düşüşünü bu durum açıklıyor. Kazanç rakamını lütfen tekrar okuyun ve bu kâr için ne kadar işlem yapılmasının gerektiğini iyi düşünün. Bu arada Soros’un geri döndüğü haberiyle USD/YEN paritesi 0,95 seviyesine kadar adeta çakıldı.

Dünya’da bu tür bir çok fon var ve bazılarının birlikte hareket edecek club tarzı oluşumlar içerisinde olduğu biliniyor. Dolayısıyla sıcak para faizden elde edemediği kârı bu tür dalgalanmalarla ülke ekonomilerine zarar vererek elde ediyorlar. Bu nedenle de bir çok ülkede bu konuda soruşturmalar açılıyor.

Şimdi benzer işlemler Avustralya Dolarında yaşanıyor. Çok sert hareketlerle birçok kişinin zorunlu pozisyon kapatacak kadar işlemler oluyor. Bu hareketler bir kişinin iki dudağının arasında olduğundan ne temel ne de teknik analizle bunu anında yakalamak mümkün değil. Ancak ufak pozisyonlarla ve kademeli işlemlerle aşırı risk almadan peşine takıldığında belki kar edilebiliyor.

Kanada Doları, Yeni Zelanda Doları gibi birçok ülke paraları da aynı akibeti paylaşıyor. Rusya Rublesi bile..

İlginç olan BOJ’un yaptığını birçok batılı üst düzey yöneticinin övmeye başlaması. Halbuki Japonya piyasaya sürekli Yen sürerek değersiz Yen’in enflasyonist etkisini kullanacaktı. Sonra ne olduysa bunun hedeflenmediği açıklandı. Sanki danışıklı döğüş gibi.Türkiye bunu yapsa ne derler acaba.. O zaman karşılıksız para basıyor gibi birçok bahanelerle Türk parasına güveni azaltmaya çalışırlar emin olun.. Faizler iyice yükselse de yüksek faizle borç versek diye bakarlar..Tıpkı son gösterilerin bu amaçla kullanılması gibi.

Dünya çok karışık. Çok ciddi oyunlar oynanıyor. Kural yok ve nereden ne geleceği belli değil. Bu oyunlar Türkiye için de oynanıyor. Türkiye’de meydana gelen en ufak kargaşa hemen kurulmuş makine gibi belirli yerlerden yorumlarla destekleniyor ve olduğundan fazla gösterilerek kargaşadan nemalanmaya çalışılıyor. Burada dikkatimizi çeken nokta kargaşa başlamadan önce USD/TL için 1,90 seviyelerine çıkacağının konuşulmaya başlanmasıydı. Kargaşa bahane edilerek bu hedefe hemen varıldı.

Ayrıca yurt dışında da aynı dönemde benzer hareketler birçok para biriminde de gerçekleşti. Konjonktür bu harekete son derece müsait hale getirilmişti. Şimdi değersizleşen TL’den daha fazla alma fırsatını yakaladılar. Bu oyunlar her zaman oynanacak. Önemli olan bu oyunların Türkiye’nin önünü kesip kesmediği. Şimdilik böyle bir ihtimal son derece zayıf. Türkiye bu oyunların üstesinden gelecek güce fazlasıyla sahiptir. En son açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verisi 3,8 beklenirken 4,6 çıkması da Türkiye’nin yoluna nasıl devam ettiğinin net cevabıdır. Yeter ki birleştirici unsurlarımıza sahip olalım.

Saygılarımla,