Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

DİSKALKULİ : MATEMATİK ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Öğrencilik yıllarında Matematik dersi ile aranız ne kadar iyi oldu bilmiyorum ama genelde matematik dersi birçoğumuzun korktuğu ve en çok zorlandığı bir ders olmuştur.Hala da öyledir ve Matematiğe karşı hep bir önyargı vardır. Daha önceleri makale yazılarımda “ Matematiğin ne kadar önemli olduğuna ve her zaman hayatın içinde yer aldığına ” değinmiştim..Belki eğitim sisteminden  beklide doğru çalışma planını bilmediğimizden ,beklide yeterince toplum olarak okumadığımızdan dolayı Matematik alanında ne yazık ki  zorlanıyoruz . Bende  okul yıllarımda zorlandım mı ? Evet.  İtiraf ediyorum..zorlanmıştım . Ama bizim dönemimizde imkanlar kısıtlıydı ve eğitim sistemi daha farklıydı.  Kendi imkanlarımızla çok çalışarak , çabalayarak  ,kendimize hedef koyarak bir şeyleri zorlayarak başarılı olduk. 


Peki sizler ne kadar başarılıydınız?  Sorun eğitim sistemi mi?  , yeterince çalışmamak mı ? kitap okumamak mı ?  yoksa yeterince zeki olmamak  mı ? Evet bunların hiçbiri olmayabilir. Veya bir kısmı doğruda olabilir. Ama belki de bu durumun sebebi “Diskalkuli” dir. Yani matematik öğrenme bozukluğudur.Her geçen gün  araştırmalara bir yenisi ekleniyor ve karşımıza yeni bir kelime olarak çıkıyor. DİSKALKULİ yi  duymadığınızdan eminim.  O da  nedir ?  dediğinizi   duyar gibiyim.


Eğitim hayatı boyunca hepimiz zaman zaman akademik açıdan sıkıntı yaşamışızdır. Bu sıkıntılar bazılarımız için uzun bir süreç almış olabilir. Kim bilir belki bu yüzden eğitim hayatına ara vermiş olanlar , okulunu dışarıdan bitirmek zorunda kalanlar da  vardır  aramızda. Yaşanan zihinsel sıkıntılarla birlikte bunun sebeplerinin altında birçok neden olabilir. Psikolojik , çevresel, ailesel, ekonomik yada fizyolojik sebepler de yer  alabilir.


Önce DİSLEKSİ nedir ? sorusunu açıklayalım.

Disleksi : Normal ve normal üstü zekaya sahip olmasına karşın, okuma yazma, aritmetik alanlarında yaşıtlarından düşük akademik performans sergilenmesidir.Bu durum görme ,işitme sorunlarından kaynaklanmamaktadır.Psikolojik nedenlere bağlı değildir. Bigiyi edinme ve aktarma sırasında yaşanan sıkıntılardır. 3 grupta incelenir.


DİSLEKSİ ( Özel Öğrenme Güçlüğü )  3 alt grupta incelenir.

1.Okuma Bozukluğu (Disleksi )

2.Matematik Öğenme Bozukluğu ( Diskalkuli)

3.Yazılı Anlatım Bozukluğu ( Disgrafi)

Bu yazımda ise öğrenme bozukluklarından biri olan “ DİSKALKULİ “ ile ilgili araştırdıklarımı sizlerle paylaşmak ve bilgilendirmek istedim.  Diskalkuli, 1980’ lerde yapılan araştırmalarla ulaşılan, beynin bir bölümünün doğru çalışmaması sonucu ortaya çıkan matematik öğrenme bozukluğudur. Beynin matematiksel ve aritmetik işlemlerle ilgili olan kısmındaki bozukluğu genel olarak zekâ ile ilişkilendirmek yanlış olur. Diskalkuli “matematiksel ilişkileri anlama, yazma ve hesaplamada, sayısal sembolleri tanıma, kullanma ve yazmada bozukluk ya da eksiklik” (Beachman, 2003) olarak tanımlanır.Diskalkuli çocukların   % 5 inde görülebilmektedir. İlkokul birinci sınıfta fark edilemeyebilir ama ikinci ve üçüncü sınıfa doğru kendini gösterecektir.


DİSKALKULİNİN NEDENLERİ NELER OLABİLİR 

Bir görüşe göre bu durum kalıtımsal; başka bir görüşe göre beyindeki biyolojik bir hastalık. Bunların dışında duygusal ve sosyal problemlerden de kaynaklanabileceği yönünde görüşler var. Sebebi ne olursa olsun diskalkulinin tam bir tedavisi yok. Diskalkuli ile ilgili daha birçok tanımlama yapılmakla birlikte en genel anlamda diskalkuli matematiksel ilişkileri kavrama ve hesaplamada, sayısal sembolleri tanıma, kullanma ve yazmada açığa çıkan bozukluk ve yetersizliktir. (Butterworth ,2003 ) 


Diskalkuli yalnızca okulda matematik derslerinde sorun yaşamanıza neden olmaz aynı zamanda günlük hayatı da zorlaştırıcı bir etkiye sahiptir.


 Peki diskalkuliye sahip olan bireyler tam olarak hangi belirtileri gösterir?

Belleğin zayıf çalışması sebebiyle yapılan hatalı hesaplamalar,

Temel matematik becerileri içeren işlemlerin oldukça yavaş ve zor çözülmesi,

Toplama ve çarpma işlemlerinin değişme özelliğini tanımadaki yetersizlik..

Matematik problemlerinde kullanılan adım ve işlemleri sergilemede zorlanma,

Özellikle dikkatsizlik yüzünden yapılan hataların çok olması,

Görsel ve mekansal işleyiş ile ilgili problemler,

İşlemlerde sürekli on parmak kullanma,

Sayıları kıyaslamada zorlanma, negatif ve pozitif sayıları ayırt edememe,

Para üstü verirken şaşırma,

Gün,hafta,ay,mevsimler vb kavramları anlamada güçlük çekme,

Zamanı anlatmada yer ve yönü bulmada zorlanma,

Stratejik planlamada beceri eksikliği (örn:satranç oynarken)

Matematikteki genel kavramları anlayamama ve hatırlayamama,

Kesirler konusunu anlamada zorlanma,

Sayıların geçtiği öğrenmelerde hafıza zayıflığı,

Matematiksel sembollerin kafa karıştırması,

Günlük hayat problemlerini anlamada,bilgileri ve olayları sıralamada zorlanma,

Basit geometrik şekilleri çizememe ve tanımlayamama

Sağ, sol kavramları ve yer, yön belirtmede güçlük çekme

Çarpma, bölme, toplama ve çıkarma işlemlerinde güçlük çekme vb.


 Diskalkuliyi tanımak için bu semptomlar önemli ama sadece bunlardan ibaret olduğunu söyleyemeyiz. Bireyler farklılaştıkça belirtiler de farklılaşabilir.Bütün bu semptomlarla birlikte öğrenciler ilk başta okulda matematik dersinde basit işlemlerde bile zorlanır, matematik onlar için adeta anlaşılması çok zor bir dil haline gelir. Gittikçe karmaşıklaşan konular ile birlikte öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler iyice kendini matematikten soyutlayıp öğrenilmiş çaresizlikle bu durumu kabullenirler.


Diskalkulinin tam bir tedavisi olmasa da özel bir eğitim ile günlük yaşamı sınırlandıran etkileri en aza indirilebilir. Öncelikle bu öğrenciler erken yaşta fark edilip onlar için ayrı bir eğitim modeli hazırlanmalıdır.Özel ilgi gerektiren kavramlar ve işlemlere yoğunlaşılmalı ve öğrenmeleri için gerekli süre ve ortam sağlanmalıdır.Bu öğrencilerin çok iyi birer matematikçi olmaları beklenmese de günlük yaşamını idame ettirebilecek ve temel eğitimini tamamlayacak derecede matematik öğrenmeleri verilecek özel eğitimle sağlanabilir.

Diskalkuli tanısı koyabilen araçlar  mevcuttur. Bu araçlardan biri Buttenworth ( 2003) tarafından geliştirilen diskalkuli ayırıcıdır.Bu aracın birincil amacı 6-14 yaş arasındaki çocukların içgüdüsel sayısal yeterliliklerini  kısaca matematik öğrenme bozukluğu seviyesini ölçmektir.


Özetle diskalkuli temel matematik işlemleri ve kavramları öğrenirken ya da uygularken kişinin matematik yeteneğini olumsuz yönde etkileyen bir bozukluktur.Aritmetik , günlük yaşamımızın önemli bir parçası-dır.Bu yüzden eğitim yöntemlerinin bu doğrultuda belirlenmesi önemlidir.Çocuğumuz matematiği öğrenirken anne baba olarak biraz daha zaman ayırmalı, zeka oyunları kitapları ile problemleri birlikte çözmeli,Beraber satranç , dama gibi oyunlar oynayark dikkatlerini toplamasına yardımcı olmalıyız. Gerektiğinde uzman kişilerden destek almalı ve ona göre davranmalıyız.Böylece çocuklarımız matematik korkusu ile tanışmayacak ve matematik başarısı hızla artacaktır.


Sağlıkla ve mutlulukla kalın…


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar