“Dikkat Eksikliğine Dikkat”

“ Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim “ KONFİÇYUS 

 

İşimiz eğitim olunca doğal olarak yazılarım da eğitim üzerine oluyor. Pek çok anne- babanın faydalanabileceği bir konuya daha değinmek istiyorum. Defalarca buna benzer yazılar okumuş olabilirsiniz. Ancak bu yazıyla bazı şeylerin altını çizmek ve  dikkatlerinizi tekrar  bu konuya çekmek istiyorum. Herkesin bildiği gibi eğitim riski olmayan en büyük ve pahalı bir yatırımdır. Kişinin bilgi ve becerilerini , davranışlarını geliştirerek ona değer katarak  hayata hazırlar, yaşam kalitesini belirler ve şekillendirir. 

 

Birey daha küçük yaşlarda eğitimle iç içedir. Aile ortamı, okul ortamı,  iş ortamı derken  sürekli bir öğrenme süreci içindedir. Öğrendikleri ve yaşadıklarıyla bilgi ve beceri  kazanırlar. Eğer gerçek öğrenmeden söz edebiliyorsak  davranışlarda bir değişim olmalıdır ve bu değişim de  yaşam kalitesini artırmalı ve uygulanabilir olmalıdır. Düşünmeden öğrenmek yitirilmiş bir zamandır. Öğrenme belli bir sürede sonuçlanan bir olay değil sürekli olan bir durumdur.

 

Eğitimcilerin görevi ise bireyi düşünmeye , araştırmaya, öğrenmeye, edindiği bilgiyi kullanmaya yöneltmek olmalıdır. İlgi uyandırmak, ortamı hazırlamak olmalıdır.

 

Peki tüm bunlara rağmen bazı şeyler istediğimiz gibi gitmiyor ve bazı çocuklara öğretme noktasında zorlanıyorsak veya öğrenme güçlüğü çeken çocuklarımız varsa  nelere dikkat etmeliyiz? 

 

Çocuklarımız akıllı  ve zekiler, iyi okullarda da eğitim alıyorlar ama sonuç hala bizi mutlu etmiyorsa nelerin üzerinde durmalıyız? Nasıl davranmalıyız?

 

İşte gerek anne–babaların gerekse tüm eğitimcilerin okul başarısızlıklarında en çok üzerinde durulması gereken konu  “ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve DİKKAT DAĞINIKLIĞI “ dır. Bence günümüz çocukların  en büyük sorunlarından biri budur .

 

Evet bu tür sorunu olan çocuklar uzmanlarında söylediği gibi uzun süre odaklanamazlar , Unutkanlık, dağınıklık , organize olamama ve dolayısıyla okulda başarısızlık yaşarlar. Son yıllarda yapılan araştırmalar hastalıkta en etkin tedavinin ; ilaç , aile becerileri eğitimi, davranışsal eğitim ve sınıf içi müdahalelerini kapsayan kombine bir tedavi yönündedir.

 

Ailenin , öğretmenin ve çocuğun çevresinde bulunan yetişkinlerin bu durumdan haberdar olması , çocuğun ilişkilerini ve hareketlerini iyi gözlemlemesi yapılması gereken ilk adımdır.

 

Konsantre  olmakta zorlanan kişilerde neler görülür;

• Okulda veya iş yerinde kolay hata yaparlar, önemli detaylara dikkat etmezler, işlerini dağınık yaparlar.

• Sık sık bir işten veya oyundan bir diğerine geçme.

• Konuşma sırasında karşısındakini dinlemekte zorlanma, konuşmaları akılda tutamama, sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme.

• Randevuları, yapılması gerekenleri sık sık unutma, günlük aktiviteleri zamanında yapamama.

• Yapılması gereken işleri sürekli ağrıdan alma, geciktirme, erteleme.

• Konsantrasyon gerektiren ev ödevleri, kağıt işlerini tamamlamakta zorlanma.

• Bir işle uğraşırken diğer insanların ilgisini çekmeyen bir ses veya olay nedeniyle yapılan işin bırakılması.

• Uzun dönemli konsantrasyon gerektiren işlerde yaşanan başarısızlıklar.

• İlgileri kolayca başka yönlere kayar.

 

Ders çalışmaya karar verdikten sonra en önemli şey tabiî ki dikkati toplayabilmektir..Çünkü dikkati toplamadan öğrenme gerçekleşemez. Günümüzde  çocuklarımızın dikkatini dağıtacak o kadar çok şey var ki  işimiz bu anlamda gerçekten zor.Öncelikle öğrencilere yönelik neler yapılabilir onun üzerinde duralım.

 

• Ders çalışmaya başlamadan önce kısa bir süre dinlenin.

• Ders çalışırken kısa süreli  aralar verin. 

• Dikkat toplama egzersizleri yapın.Derin nefesler alın. Odanızı havalandırın.

• Çalışma ortamını iyi hazırlayın.Odanızda dikkati dağıtan resimleri, nesneleri çıkarın ve kaldırın.

• Her çalışma öncesi bir konuyu belirleyin ve o hedefe ulaşmaya çalışın.

 

Dikkati Toplama Yolları Nelerdir?

1. Kendinize güvenin.

2. Çalışma hedefinizi belirleyin.

3. Çalışma amacınızı belirleyin

4. Çalışma Planınızla İlgili Kararlar alın.

5. Konuya merak duyun

6. Çalışma mekanınızı Düzenleyin

7. Sistemli Şekilde çalışın

8. Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olun.


Bunlar dışında neler yapılabilir ?

Başkaları ile çalışmayı deneyebilirsiniz. Arkadaşlarınız veya size yardımcı olabilecek birileriyle çalışmak yararlı olacaktır.Veya öğreneceğiniz konuyu anlamlı küçük parçalara ayırarak çalışmayı deneyebilirsiniz.

 

Evde yapılabilecek çalışmalar neler olabilir ?Dikkat Eksikliğinde hafızayı geliştirmeye yönelik evde oynanabilecek basit oyunlara örnekler  verelim:

 

Hangisi fazla?: Sebze ve meyve kartları dizilir. (Sayısı çocuğun yaşına seviyesine göre belirlenir.) Çocuk dikkatlice bakar, arkasını döner. Kartların arasına bir kart eklenir. Çocuk fazla kartı bulmaya çalışır.

 

Hangisi eksik?: Geometrik şekiller sırasıyla dizilir. Çocuk 1dk süreyle bakar, arkasını döner. Aradan bir tane şekil çıkartılıp saklanır. Hangi şeklin eksik olduğu bulması istenir.

 

Kelime oyunu: Söylenen bir kelimenin bittiği sesle başlayan bir kelime söylemesi istenir çocuktan. Daha önce söylenen bir kelime ya da özel isimler kabul edilmez.

 

Kelime merdiveni:  Bir konu başlığı seçilir. Örneğin; Orman. 1. Kişi konu ile ilgili bir kelime söyler (ağaç) 2. Kişi önce aynı kelimeyi sonra kendi ekleyeceği kelimeyi söyler ( ağaç- yeşil) Sırası gelen, her defasında söylenmiş olan sözcükleri söyleyip yani sözcüğü ekler. Oyun böyle devam eder.

 

Dikkat , alıştırmalarla kazanılan ve geliştirilen bir özelliktir. Öğrenme güçlüğü bir zeka geriliği değildir, Unutmayın bu çocuklar yapamıyor değiller, yapmakta zorlanıyorlar. Onların eleştirilere değil anlayış ve desteğimize ihtiyaçları var. Her zaman doğru bir gözlemci olmalı , zamanında müdahale etmeli ve sorunlara  çözüm bulmalıyız.

 

Daha sağlıklı ve mutlu nesiler için sevgiyle kalın…