DEVLET KULÃœPLERE YARDIM ETMELÄ° MÄ°?

        Hepimizinde bildiÄŸi gibi futbol kulüplerimiz büyük borç batağı altında. 18 Süper Lig kulübümüzün yaklaşık olarak borcu 15 Milyar TL. Bu çok yüksek bir rakam. Kulüplerimizin bu kadar borç yükü altına girmesinin nedeni kulüp yöneticileri ve denetimsizlik. Ülkemizde maalesef kulüpler vakıf kurallarıyla yönetilmekte ve gerekli resmi denetimleri özellikle mali anlamda görememektedir. Åžirkete dönüÅŸmüÅŸ ve borsada iÅŸlem gören  kulüplerimiz dahi ( 4 büyük kulubümüz ) yeterli mali denetim altında deÄŸildir. Yöneticiler istedikleri kadar borç yapmakta fakat bunun ÅŸahsi sorumluluÄŸu onlara kalmamakta kulüplerimize kalmaktadır. Bu yanlış düzen artık iÅŸleyemez hale gelmiÅŸtir. Kulüpler gırtlağına kadar borçlanmış artık hareket edemez hale gelmiÅŸtir. Kulüplerin ellerindeki deÄŸerli futbolcuları satması tasarufa gitmesi ancak geçici bir çözüm olarak gözükmektedir. Devlet bu duruma el atmak istemiÅŸ ve kulüplere kredi saÄŸlanacağını açıklamıştı. Bu açıklamaya kamuoyundan büyük tepki geldi. Ülkenin içinde bulunduÄŸu bu maddi  ÅŸartlar altında ÅŸirketler nakitsizlikten kapanırken , çiftçiler maÄŸdur bir vaziyette iken devlet futbol kulüplerine bu kadar büyük bir kredi vermelimiydi? Vicdanen düÅŸündüÄŸümüz zaman hayır demek geliyor insanın içinden. Bir yandan da futbolun insanımız için nekadar önemli olduÄŸunu düÅŸünüyor insan. 

 

Peki bu durumda ne yapılmalı? Kanımca devlet kulüplerimize kredi vermeli ama bu kredi miktarı limitli olmalı. Mesela daha önce düÅŸünülen rakamın yarısı olabilir. Tabii bu kredi verilmeden önce gerekli yasalar yapılmalı ve kuluplerin harcamaları çok sıkı denetlenmeli. Yöneticiler yaptıkları harcamaların sorumluluÄŸunu taşıyabilmeli. Özetle futbola gereken can suyu bir miktar verilmeli , çark döndürülmeli ama kulüplerde daha önce yaptıkları harcamaların sıkıntısını bir miktar çekmeli. Çıkarılacak yasa futbolumuzun geleceÄŸi için çok önemli. Bu yasa çıkarıldıktan sonra takım yönetimleri çok daha dikkatli harcama yapmak zorunda kalacaklardır. Kulüplerin baÅŸarısı adeta yönetimlerin limitli bütçeleriyle yapacakları yönetimlerin baÅŸarısıyla doÄŸru orantılı olacaktır.

 

        Futbolumuzda dikkat etmemiz gereken bir diÄŸer konuda yerli futbolcu yetiÅŸtirme ve oynatma konusu olmalıdır. Åžuan liglerimize baktığımızda çok sayıda yabancı oyuncuyu görmekteyiz. Bazı takımlarımız mesela Galatasaray maçlara tamamen yabancı kadrolarla çıkmaktadır. Bu durum ülkemizde hiçmi yerli futbolcu kalmadı da hep yabancı futbolcularla çıkıyorsunuz sorusunu insanın aklına getirmektedir. Milli takımın baÅŸarısı ortadadır ! Milli takım çoÄŸunlukla gurbetçi futbolculardan oluÅŸmaktadır. Bütün bunlardan anlamamız gereken daha fazla altyapıya önem vermemiz gerektiÄŸidir. Yani üretim yapmalıyız ithalatı azaltmalıyız! Buda TFF nin alacağı bazı düzenlemelerle olabilir. Ä°lk 11’ de daha fazla Türk oyuncu oynatma , toplam futbolcu sayısında altyapıdan daha fazla futbolcuyu kadroda bulundurma gibi düzenlemelerle Türk Futbolu’nun geleceÄŸi kurtulabilir. Türkiye gibi genç nufusu yüksek ve futbolun çok sevildiÄŸi bir ülkede daha fazla yerli futbolcu liglerimizde olmalı hatda yurt dışına transfer edebilmeliyiz.