Dostoyevski
Depresyon ciddi tedavi edilebilir hastalıktır. Sıradan bir üzüntü, başarısızlık ya da iradesizlik hali değildir. Depresif hastalıklar dünyanın en ciddi ve en önemli hastalıkları arasında yer almaktadır.
Düşünce, duygular, beden, sosyal ilişkiler, şüphesiz tüm yaşamı etkilemektedir. Büyük önemine rağmen depresyon çoğunlukla ya fark edilmemekte ya da yetersiz tedavi edilmektir. Geçmiş yıllarda depresyonun stres kaynaklı kronik bir hastalık olduğu açık bir şekilde anlaşılmış “stres – depresyon” terimi ortaya çıkmıştır. Kalp krizi, inme, osteoporoz ve diyabet gibi diğer ciddi endemik hastalıkların ortaya çıkmasında bir risk faktörüdür. Tedavi edilmeyen depresyon ortalama ömrü kısaltılabilir. Depresyonun temel özellikleri üzgün bir ruh hali veya boşluk hissi, bitkinlik (tükenmişlik), anksiyete bozuklukları, huzursuzluk, düşünme ve uyku bozukluklarıdır. Yaşamdan zevk almazlar ve hatta en basit kararları vermekte bile büyük güçlük çekerler. Temelsiz suçluluk hissi depresyonunun en önemli belirtilerinden biri olabilir. Depresyon tedavi edilebilir. Ruh halini düzenleyen ilaçlar stres yönetimi ve gevşeme teknikleri ve yardımcı tamamlayıcı tıbbi yaklaşımlar (bitkisel tedavi) mevcuttur.
Depresyon yaygın ve önemli bir hastalıktır. Hastalık çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilir. Depresyon için birçok neden sayılabilir: Kişinin çok yakınlarını kaybetmesi bu durumu kabullenmemesi, kişinin stresli bir iş ortamının olması, işleri yetiştiremeyeceği kaygısı, işveren baskısı ve maddi sıkıntılar, kişinin arkadaş ortamına sahip olmaması veya arkadaşları arasında sayılıp sevilmemesi. Kişinin her şeye evet demesi, duygularını açığa vuramaması içinde yaşamaması, insanları kırmak yerine suçu kendinde araması. Kişinin sürekli hasta olması ve bireyin çaresiz olduğunu düşünmesi kendini sağlıksız ve güçsüz hissetmesi. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullananlar bu maddeleri bulamadıkları takdirde yoksunluk belirtileri göstermesi. Kişinin önemli bir sınavda başarısız olması veya istediği sonucu elde edememesi. Kişinin yaşadığı büyük hayal kırıklıkları, umutsuzluğu bu durumdaki mutsuzluğu, genetik olarak anne baba da depresyon görülmesi gibi durumlarda da depresyona girilebilir.
Depresyon Türleri
a) Majör Depresyon
Depresyonun ilerlemiş ve ağırlaşmış hali gibidir. Üzüntü, mutsuzluk hayattan lezzet alamama ve her şeyin daha da kötüleşeceği düşüncesi ağır basmaktadır. En çok intihar riski bulunan depresyon türüdür.
b) Kronik Depresyon
En az iki yıl süren depresyon türüdür. Majör depresyon kadar ağır olmamakla birlikte kişi depresyonla yaşamına devam etmektedir.
c) Manik Depresyon
(Bipolar Bozukluk)
Kişinin bazen taşkınlık bazen çökkünlük yaşadığı depresyon türüdür.
d) Atipik Depresyon
(Bipolar Bozukluk)
Aşırı yemek yeme ya da yememe, aşırı uyuma ya da uyumama davranışları görülmektedir. Manikvari bir aşırılık söz konusu. Depresyondaki birey ve çevresi durumu kabul ettiğim de tedavi süreci başlamaktadır. Tedavinin olmazsa olmaz iki şartı vardır.
1) İlaç Tedavisi
2) Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi
Depresyondaki bireyler bir psikiyatri uzmanından, bir psikologdan ya da bir psikolojik danışmandan yardım alarak bu problemlerinden kurtulabilirler
Facebook Yorum
Yorum Yazın