Coğrafi işaret tescili son günlerde önem kazanmaya başladı. Özellikle komşumuz ülkelerin yöresel lezzetlerimize sahip çıkmasıyla birlikte hızlı refleks göstererek daha da bilinçleniyoruz. Peki, nedir bu coğrafi işaret tescili? Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bu ürünler, doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ürünleridir. Coğrafi işaretler tescili için yetkili kurum Türk Patent Enstitüsüdür. Başvurular, başvuru sahipleri veya başvuru sahiplerinin atadıkları Türk Patent Enstitüsü sicilinde kayıtlı vekiller aracılığıyla yapılmaktadır.
Coğrafi işaretler hangi kriterlere göre tescil edilmektedir?
Öncelikle Coğrafi işaretlerin ikiye ayrıldığını belirtmek gerekir. Bunlardan ilki olan menşe adı tescili için gereken şartlar;
1 ) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanması
2 ) Tüm veya esas nitelik veya özellikleri bu yöre, alan veya bölgeye özgü doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanması
3) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması
İkincisi ise mahreç işaretidir. Bunun şartları ise;
1) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, veya bölgeden kaynaklanması
2) Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş olması
3) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması
Örnek vermek gerekirse Antep fıstığı menşe adı tescili, Adana kebabı ise mahreç işaretidir. Bu noktada yöresel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Yöresel lezzetlerimizi, bir bölgenin adı ile özdeşlemiş ürünlerimizi korumanın ve bu ürünlere sahip çıkmanın tek yolu tescil işlemidir. Bu yolla hem resmi kurum tarafından tescilli bir işaret olacak, hem de ürünün taklitlerinin önüne yasal yollardan geçilmesi sağlanabilecektir.
Güzel günler dileklerimle,
Facebook Yorum
Yorum Yazın