Birgül DEMİR

Birgül DEMİR

Mail: yazarlar23@teknikelektrik.com

Çocuklarınız İçin Yapmanız Gereken Davranışlar

Anne-babalar, çocuklarına karşı uyanık ve dikkatli olmak zorundadırlar. Çocukları sürekli izlemeleri, yanlışlıklarını düzeltici telkin ve davranışta bulunmaları gereklidir.

Yapmanız Gereken Davranışlar

1) Çocuğunuzu sevin, onu okşayın, ’’evin gülü, bir tanesi’’ gibi, çok önemli olduğunu ona söyleyin. Bu, çocuğu mutlu eder ve size bağlar.

2) Yapacağınız her olumlu davranışın, çocuğunuzun ruh sağlığı üzerinde önemli bir etki yapacağını unutmayın.

3) Çocuğunuzun küçük başarılarını anlamlı hale getirin ve takdir edin.

4) Çocuğunuzun başarısızlığını gördüğünüz zaman onu eleştirmek yerine: ‘’Eminim ki be seferlik bu konu gözünden kaçmış olmalı; ama artık o yanlışı düzelteceğine inanıyorum.’’ Onu yüreklendirin.

5) Anne –baba, çocuklarına karşı ortak ve uyumlu hareket etmelidir. Birinin sözünü diğeri yalanlamamalıdır.

6) Çocuğun bir hatasından dolayı onu ikaz etmek gerektiği  zaman anne-baba birlikte üzerine gitmeyip, uygun bir tavırla biriniz ikazı yapmalıdır.

7) Çocuğunuzla ayırıma gidip anne-babalar farklı taraflarda kalmayın. Çocuğunuz birini sevme diğerini sevmeme gibi bir ayırıma gidebilir.
 
8) Çocuğunuzun kendilerinden ve geleceklerinden emin olmaları ve mutlu bir hayat sürmeleri için, büyüklerine güvenmeleri  ve ailelerinde her şeyin yolunda gittiğine inanmaları lazımdır. Çocuğa bu umudu vermek için özel bir gayretiniz olmalıdır.

9) Çocuklara oyun oynamaları ve enerjilerini harcamaları için uygun ortamlar oluşturun.

10)
Çocuğunuza bazı şeyleri yapması için şans tanıyın. O zaman kendine güven duymasını artırmış oluruz.

11)
Çocukların ilgi alanlarını tespit edin, o alanla ilgili yapacağı çalışmaları destekleyin  ve  başarıları için onu cesaretlendirin.

12)
Okuma ve zamanını iyi kullanma alışkanlığı kazanması için yardımcı olun, yol gösterin.
   
13) Çocuklarınıza söylediğiniz ile davranışlarınız arasında bir uyum olmasına dikkat ediniz. Sözünüz ve davranışlarınız ters düşerse, çocuğun gözünde güven kaybedersiniz.

14) Aşırı baskı ile aşırı hoşgörü arasında denge oluşturun.

15)
Anne-baba olarak, çocuklara olan davranışlarınızın ne kadar verimli veya ne kadar eksik ve zararlı olduğu konusunda zaman zaman değerlendirmeler yapın.

Sonuç olarak; çocuklarınızın davranışlarına bakarak, kendi davranışlarınızın durumunu belirleyin. Çocuk olumsuz davranışlar içindeyse, rehavete kapılmadan, çalışmalarınızı sabırla ve özenle sürdürün.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar