Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Çocuklarımız Onlara Öğrettiklerimizden Çok Daha Değerlidir

 Yaz vakti, yeniden aile olma vaktidir. Ailecek, herkesin tüm işlerini geride bıraktığı, tamamen birlikte  olduğu ve tatilini en verimli şekilde geçirdiği dönemdir.Yıl içinde dağılan tespih tanelerini yaz aylarında bir araya getirmek, incelen aile bağlarını güçlendirmek gerekir. Bu birlik ve beraberlik evde ya da dışarıda olabilir. Önemli olan ailenin neredeyse tüm günü bir arada ve aynı işleri keyifle yapması ve bundan mutluluk duymasıdır.

     Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklar için uzun bir tatil süreci başlıyor. Bu tatili  çocukları için  verimli hale getirmek ,bilinçli  her anne ve babanın en büyük ve  zor olan ortak bir düşüncesidir. En doğru şekilde değerlendirildiğinde tatil ,çocuk için hem dinlenme hem de öğrenme dönemi olmaktadır.


Peki bunun için neler yapmalıyız ? 


Evet, Tatil demek dinlenmek demektir . 

Öğrenciler daha okuldayken  bile tatile giriyorlar ve yaz dönemini dört gözle bekliyorlar. Eeeee .haklılar da … Tabikii  Lise giriş sınavlarına  ve Üniversite sınavına hazırlananlar hariç. Zor da olsa onlar için yoğun tempo bir süre daha devam etmektedir. 

 Maalesef son yıllarda eğitim alanında yapılan değişikliklerden dolayı ders saatlerinin artması , bazı devlet okulları dışında  tam gün eğitimin olması öğrencilerde derslere karşı isteksizlik ve okula karşı bir bıkkınlık oluşturmuştur. Bu durumu son dönemlerde gözlemleyen birisi olarak üzülerek belirtmeliyim. Okullardaki başarının ve rekabetin artması ile , okul sonrasındaki etüt saatleri ve takviye kursları , yoğun sınav  stresi, ödevler, anne –babaların beklentileri derken çocuklar için okul sezonu çok yoğun geçmekte. İtiraf etmeliyim  ki biz eğitimciler için bile bu yoğunluk oldukça fazla. Bu nedenle çocukların tatil sürecinde dinlenmeye ve streslerini atmaya ihtiyaçları var. Biraz anlayış ve bu konuda onlara saygı göstermek gerekiyor bence..

Sene içinde yeterince oyun oynayamayan , söz geçiremeyip sürekli cep telefonları ve sosyal medyada zaman geçiren çocuklarımıza  oyun oynayabilecekleri ortamları ve tatili yaratmak gerekir. Onlara bilgisayar oyunları değil , iyi gelen sokak oyunları ,zamanlarını cep telefonları ve  tablette harcamak  yerine ,   akranlarıı ve akrabaları ile iletişim kurmalarını sağlamak daha doğru olacaktır. Çocukları ekrandan uzak tutmak ve onları serbest oyunla daha çok buluşturmak için imkanlar doğrultusunda  yaz okulları , spor kursları , oyun aktiviteleri gibi çalışmalara yönlendirmek gerekir. Ama bu yönlendirmelerde abartmamak gerektiğini düşünüyorum. Gün boyunca kurslarda olmaları da doğru değil tabii ki. Çocuklarla anne-babanın birlikte  zaman  geçirmesi en doğru olanıdır.


Aslında Tatil demek Yetenekleri Keşfetmek demektir.Geliştirmek demektir. 


Anne – baba olarak çocuklarımızla zaman geçirirsek ve doğru gözlemlersek ,yeteneklerini önce biz  fark edebilir ve doğru yönlendirebiliriz. Aramızdaki güçlü bağı  ancak o zaman oluşturabiliriz.Çocukların  anne-baba, öğretmenleri ve büyükleri  tarafından keşfedilmek, yeteneklerine yani hoşlandıkları ve kendilerini daha kolay ifade edebilecekleri, yapabilecekleri şeylere göre doğru yönlendirilmek ve tabiî ki her zaman takdir edilmek en büyük mutluluklarıdır.

Okullarımız genelde akademik başarıya odaklıdır.. Çocukların nice yetenekleri okul döneminde kaybolmaya yüz tutarken yaz döneminde yeniden yeşerir. Aileler çocuklarını çeşitli spor ve sanat kurslarına göndererek onların diğer yeteneklerini keşfetmelerine zemin hazırlayabilirler Bu nedenle yaz dönemini en doğru şekilde değerlendirmek gerekir. Üstelik var olan yeteneklerinin gelişmelerini de sağlamış olurlar. “Benim çocuğumun geliştirilmesi gereken yeteneği nedir?” sorusu en çok bu aylarda sorulabilir.


Tatil Demek Akrabalık İlişkilerini Güçlendirmek, yeniden Aile olmak demektir.,


Büyük şehirlerde hayat çok yoğun geçmektedir. Çalışma saatlerinin uzun olması, trafik sorunu ve akrabaların uzak olması nedeni ile bir çocuğun sene içinde akrabaları ile görüşmesi pek mümkün olmaz. Halbuki insan bir ağaçsa, bu ağacın kökleri akrabalarıdır. Günümüz insanı köklerinden uzakta ve kopuk yaşamaktadır. Tatil döneminde en fazla önemsenmesi gereken konulardan biri de çocukların akraba bağlarını güçlendirmektir. Halalar, teyzeler, yengeler, amcalar, dayılar, dedeler, anneanne ve babaanneler ziyaret edilerek çocuklara büyük bir ağacın parçası olduğu hissettirilebilir. Okul sezonunda ailecek bir şeyler yapmak oldukça zordur. Herkes kendi gündeminde yaşar.Genelde bir pazar günü kalır ki o da çok verimli geçmez. Çocuklar bu tek günde aile olma ruhunu doyasıya yaşayamazlar.

Bu nedenle yaz vakti, yeniden aile olma vaktidir. Ailecek, herkesin tüm işlerini geride bıraktığı, tamamen birlikte  olduğu  ve tatilini en verimli şekilde geçirdiğiı  dönemdir.Yıl içinde dağılan tespih tanelerini yaz aylarında bir araya getirmek, incelen aile bağlarını güçlendirmek gerekir. Bu birlik ve beraberlik evde ya da dışarıda olabilir. Önemli olan ailenin neredeyse tüm günü bir arada ve aynı işleri keyifle yapması ve bundan mutluluk duymasıdır.


Tatil Demek, Keşfetmek Demektir. 


 Çoğumuz sene içi yoğunluğumuz nedeni ile yaşadığımız şehre yabancı kalırız. Şehrimizdeki müzeler,  mesire alanları, piknik mekanları, nehirleri, şelaleleri, plajları, eğlence yerlerini pek bilmeyebiliyoruz. Tatiller yaşadığımız yeri, sokakları, kültürü yeniden keşfetmek için bize imkan tanır. Günümüzde internet üzerinden, yaşadığımız ilin gezi rehberine ulaşmak mümkündür. Yaşadığı şehri bir çok yönü ile tanıyan çocuk, kendini  bulunduğu yere daha fazla ait hisseder. Bir düşünün  ! Yıllardır yaşadığınız şehrin her yerine gittiniz mi ?  Yaşadığınız şehri  ne kadar  tanıyorsunuz  ?


Tatil Demek, İpin Ucunu Tamamen Bırakmak Demek Değildir.


Bir çok anne-baba tatil döneminde sene içinde kazandıkları birçok alışkanlığı fazlasıyla gevşetir. Çocukların çok geç yatmalarına, geç kalkmalarına ve bütün gün televizyon ve bilgisayar karşısında kalmalarına izin verir. Kış döneminde çocukların kazandıkları düzen genelde yazın kaybolur. Bazı aileler yaz geldi diye koydukları sağlıklı kurallardan bile vazgeçer. Yaz dönemi bir çözülme dönemi olmamalı, var olan kazanımlar yazın da devam ettirilmelidir.

Karnesi kötü gelen çocuk zorlanmamalıdır.. Çocuğu zorlamamak, çözüme yönelik eyleme geçmek, en doğru yaklaşım olacaktır. Çocuktan, tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek; ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olabilir.

Tatilde kitap okuma saatleri yapılmalıdır. Çocuğa iç disiplin kazandırılmalı sorumluluk verilmelidir. 

Kısaca, yaz aylarında çocukların dinlenmesine, doya doya oynamasına fırsat tanımak gerekir. Aynı zamanda onların yeteneklerini keşfetmek, yaşadıkları şehri keşfetmelerini sağlamak ve aile bağlarını güçlendirmek de yazın yapılabilecek işler arasındadır. Tüm bunlarla birlikte yaz ayları, yıl içinde edinilen kazanımların kaybedildiği ay ise asla olmamalıdır. Yıl içinde öğrendikleri bilgileri unutmamak ve yeni eğitim dönemine hazırlanmak için günlük planlamalar içinde kısa ders tekrarları ve kitap okuma saatlerinin eklenmesi yararlı olacaktır


Haydi gelin bu yaz bitmeden çocuklarımızla neler yapabileceğimizi bir kez daha gözden geçirelim..

Sağlıkla ve mutlulukla kalın…

 


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar