Birgül DEMİR

Birgül DEMİR

Mail: yazarlar23@teknikelektrik.com

Çocuklarda Okul Başarısızlığı Nasıl Önlenebilir?

Okula yeni başlayan öğrencilerde, belli bir okul korkusu, başarısızlık duygusu ve güvensizlik hissi oluşur. Buna anne ve babaların heyecanı, bazen de panik derecesinde telaşı eklenince ortaya ciddi bir problem çıkar. İşte okul başarısızlığını en önemli nedeni…

Okul başarısızlığının bir çok nedeni  vardır. Bunları genel olarak üç grupta toplayabiliriz.

1- Çocukla ilgili nedenler:
Okula başlamadan önce psikolojik ve ruhsal olarak çocuğun okula hazırlanması gerekir Hastalıklar başarısızlık nedenlerinin başında gelir. Okula devamsızlık yapan çocuğun başarısı düşünülemez. Her çocuk kendine has zeka ve kişilik özellikleri gösterir. Çocuğun kapasitesine ve özelliklerine göre başarı beklenmelidir. Çocuğun görme, işitme ve konuşma  bozukluğu varsa tedavi için ilgili doktora gidilmelidir.

2- Ailesi ile ilgili nedenler:
Güven duygusu aile içinde kazanılır. Güven duygusunu kazanamamış çocuklar, hayata güvensiz bir gözle bakarlar ve hayatı güvensiz olarak yorumlarlar. Genellikle başarısız çocuk, motivasyonu (güdülenmesi) eksik olan çocuktur. Motivasyonunu geliştirmek için çocuğun kendine olan  güvenini kazandırmak, ailenin en önemli görevi olmalıdır. Çalışmaları ailesi tarafından desteklenmeyen ve başarısızlıklarından dolayı eleştirilen çocuk, kendini değersiz görüp küçümser. Bu da var olan yetenek-lerinin gizlenmesine neden olabilir. Bu tür çocuklar kapasiteleri uygun olduğu halde bunu kullanmayıp okuldaki başarılarını düşürebilirler.   Çocuklara destekleyici bir ortam hazırlayıp onları teşvik ederek sevgi ile yaklaştığımızda okul başarılarını sağlayabiliriz.

3- Okulu ile ilgili nedenler:
Okul ile ilgili problemlerin arasında öğretmenin tutumu, arkadaş çevresi ve okulun fizyolojik durumu önemli yer tutar. Başarısız çocuk, öğretmenin kendisini anladığından emin olduğu takdirde onu memnun etmek amacıyla bir çaba içine girebilir. İyi bir ödevin ardından çabasının takdir edilmesi sonucu, çocuk her türlü okul faaliyetiyle daha fazla ilgilenmeye başlayabilir. Bütün bunları yaparken öğretmenin de çok sabırlı olması gerekir.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar