Birçok aile, çocuklarına din duygusu ve ibadet sevgisi kazandırmak isterken bir denge kuramamakta ve dolayısıyla da amacına ulaşmada zorlanmaktadır. Çocuğa dini bilgi ve ibadet duygusu verilirken, çocuğun yaşı, psikolojik durumu ve algılama seviyesi çok iyi hesaplanmalıdır.
Çocuğun gelişim özellikleri bilinmeden ve ilgisi hesaplanmadan verilecek olan dini bilgi ve ibadet eğitimi istenen sonuca ulaşmayacaktır.
Din ve İbadet Sevgisi Nasıl Verilmesi?
1) Çocuğunuzun gelişme özelliklerini, algılama biçimini, ilgi alanını çok iyi gözlemleyiniz. Bu gözlemler sonucu, nereden ve nasıl başlayacağınıza karar verin.
2) Öncelikle kendi yaşantınızla din duygusunu ve ibadet sevgisini sergileyin. Çocuğunuz sizi gözleyerek, anlattığınızı çok iyi anlasın ve size özensin.
3) Çocuğunuza zorla ibadet yaptırmaya kalkışırsanız, başarılı olamazsınız hem de çocuğunuzu daha çok soğutursunuz. Bu sebeple çocuğunuzla çok iyi diyalog kurup, onu ürkütmeden, azarlamadan ve baskı altına almadan telkinlerde bulunun.
4) Çocuğunuzun Allah, ahiret, ölüm gibi size yönelttiği soruları fırsat bilerek, ona, Allah’ın büyüklüğünü, sevecenliğini, cennetin güzelliklerini, ibadetlerin huzurunu ve Kur’an okumanın sevabını anlatın. Çocuğun bu şekilde ilgi ve isteği uyanır.
5) Çocuklarınıza anlattığınız hikaye ve kahramanları, adaletli, dürüst ve Allah’ın çok sevdiği Müslüman kahramanlardan seçin. Bu şekilde çocuk, o kahramanla kendi hayatını özdeştirecektir.
6) İbadetlerin nasıl yapıldığını tarif edin, kısa süreler, dualar ezberletin ve başarılı olunca da onları ödüllendirin.
7) Çocuklarınıza, Allah’ın insanları her an gözlediğini, suçlarını ve sevaplarını da meleklerin yazdığını anlatın ki çocuk kendi başına kaldığı zaman da kendi kendini kontrol etmeyi öğrensin.
8) Çocuklarınızı olumsuz çevreden ve zararlı arkadaştan uzak tutun. Bu konuda titizlik göstermeseniz, sizin vermeye çalıştığınız güzel şeyler bir çırpıda silinip gider.
9) Dini gün ve geceleri, çocuklarınızla birlikte kutlayın. O havayı onlar da hissetsin. O geceler vesilesiyle çocuklarınıza hediyeler alın, onları sevindirin. Bu şekilde ilgileri atsın.
10) Çocuklarınıza önce cenneti sevdirin. Çocuklarınızı Allah ile korkutmayınız.
11) Çocuklarınızı camiye ve cemaate alıştırmaya ve ısındırmaya çalışın.
12) Çocuklarınızı eğitirken hoşgörü ortamında bulundurun. Bu şekilde çocuk İslam’ın hoşgörüsünü anlar ve hoşgörülü davranışları öğrenir.
13) Çocuklarınızı yalanla tanıştırmayın. Bu konuda kötü örnek olmayın. Çocuklarınıza yapamayacağınız vaatlerde bulunmayın. Yalancı durumuna düşmeyin ki çocuğunuz size inansın ve söylediğini yerine getirsin.
Özet olarak; çocuğunu iyi keşfeden, değerlendiren ve gözleyen anne-babalar, çocuklarına dini bilgileri ve ibadet duygusunu nasıl vereceğini de iyi tespit etmiş olur.
Saygılarımla
Facebook Yorum
Yorum Yazın