Birgül DEMİR

Birgül DEMİR

Mail: yazarlar23@teknikelektrik.com

Çocuklar Zararlı Alışkanlıklardan Nasıl Korunmalıdır?

Çocuk, her gördüğünü ve her duyduğunu taklit etmek isteyen bir yaratıktır. Çocuklar evde, okulda ve dışarda her zaman faydalı ve olumlu davranışlar izlemezler. Çocukların zihinlerine yanlış ve zararlı görüntülerde yerleşir ve iz bırakır.


Çocuk eğitiminde en önemli rolü aile oynadığı için bu konuları da  dikkatle izlemelidir. Her aile çocuğu zararlı alışkanlıklardan koruyacak bilgi ve deneyime sahip olmayabilir. Bu sebeple çocuk, olumsuz davranışlardan fazlaca etkilenmiş olur.


Neler Yapılmalı ?

Aile iç yaşantılarıyla çocuklarına örnek olmalı onlara doğruları göstermeli…. Ailesinde zararlı alışkanlıklara karşı olumlu ve önemli davranış örnekleri gören çocuk kolay kolay zararlı alışkanlıklara yönelmez. Zararlı alışkanlıklara karşı çocuklar sürekli olarak izlenmeli, hissettirmeden gözetim ve denetim altında bulundurulmalıdır.


Zaman zaman aileler, çocuklarıyla bir araya gelip, sigara, alkol, uyuşturucu vs. gibi zararlı alışkanlıklar hakkında konuşmalı, kullananların sonucu hakkında örneklerle anlatılmalıdır.

Çocuklara zararlı alışkanlıkların nedenleri ve sonuçları ile ilgili çeşitli kaynaklar temin edilmeli onları okuma ve izlemelerine imkan tanımalıdır.


Çocuklara yeteri kadar para verilmeli. İhtiyacından fazla para verilirse lüzumsuz ve zararlı yerlere harcayabilir.


Aile yuvası, çocuk  için çekici ve sıcak bir ortam haline getirilmelidir. Çocuk her türlü neşeyi, huzuru ve  mutluluğu ailesinde bulursa, problemlerini ailesiyle paylaşırsa, dışarıyla paylaşacağı bir şeyi kalmaz. Bu şekilde zararlı alışkanlıklardan korunmuş olur.


Çocukların yeteneklerinin üstünde  işlere zorlamayın. Ancak başarabilecekleri işleri yapmalarını bekleyin ve başarabilmeleri hususunda da destekçi olun. Çabalarını övün. Onlara güvendiğinizi hissettirin. Başkalarıyla kıyaslayarak umutsuzluk girdabına sokmayın.


Aile fertleri, çocuklarına sevgi, şevkat, ilgi ve hoşgörüyle yaklaştıkları, onların problemleri ile alakadar oldukları, başarılarını övdükleri, çalışmalarını desteklediği sürece, çocuklarının ‘’Zararlı Alışkanlıklar” riskine düşmeleri çok az olacaktır.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar