Çocuk yetiştirmek zor sanat! Anne-baba olarak çocukla ilgili ortak bir çizgide karar almak, hemen her ailenin derdi... Eşler çocuk yetiştirme konusunda farklı düşündüğünde hem çocuğu hem de ilişkilerini olumsuz etkiliyorlar.
Mutlu bir aile kurduktan sonra, çocuk sahibi olmak, onlara iyi bakabilmek ve düzgün yetiştirebilmek birçoğumuzun hayalidir. Bu hayalini erken yaşta gerçekleştiren kişiler, yani genç ebeveynler ise; artan sorumlulukları, kariyerlerinde ve yaşam tarzlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle zorlu dönemler geçirebiliyorlar. Çocuklarımızı büyütürken onların bakımı, eğitimi, günümüz koşullarında sağlıklı büyümeleri büyük bir sabır ve emek işidir. İyi bir ebeveyn olabilmek ve ailenizin bakımını üstlenebilmek için, gelişmekte olan teknolojiye ayak uydurabilmek ve sağlıklı kalabil
mekte bizim açımızdan önemlidir. Bebeğimiz yeni doğduğunda ya da büyürken, nereden destek alacağınızı bilmemiz de ayrı bir konu. Çalışan anne olmak tabiki hem anne hem de çocuk açısından oldukça zor. Bakıcılarla ve yuvalarda büyüyen çocukla annenin, babaannenin veya anneannenin büyüttüğü çocukların duygusal gelişimleri ve davranışları da birbirinden farklılık göstermektedir. Tabiki bütün bu değişimlerin yanında çocuğun kişiliğinin oluşumu ve karakterinin biçimlenmesi anne ve babanın kişilik yapısına da bağlıdır. Yani genetik faktörleri de kabul etmek gerekir.
Peki biz anne babalar çocuklarımızı yetiştirirken acaba neleri dikkate alıyor, neleri bilinçli yapıyor ve uygulayabiliyoruz? Farkında olmadan belki de bir çoğumuz anne ve babalarımızdan ne görüyorsak onu uyguluyoruz. Yada onların yaptıklarını beğenmeyip tam tersine kendi koşullarımıza uygun şartlarda yetiştirmeye çalışıyoruz. Yada hiç birini kabul etmeden okuyup, araştırdıklarımız ve öğrendiklerimiz doğrultusunda yani kendimizi geliştirerek çocuklarımızı yetişmeye çalışıyoruz. Hiç şüphesiz en makbul ve doğru olan 3. gruptaki anne- baba modeli çocuklarımızı daha mutlu, başarılı ve sağlıklı yetişkinler olmasını sağlayacaktır.
50 yıldan beri bu konuda yapılan araştırmalar da zaten bunu gösteriyor. Bu araştırmaların en yenisi California Üniversitesi'nde binlerce anne baba üzerinde yapılan bir çalışma. Bu araştırmanın sonunda uzmanlar en başarılı anne babaların kullandığı 10 yöntemi önem sırasına göre belirlemişler.
İşte mutlu, sağlıklı ve başarılı çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı...
1. Sevgi: En önemlisi çocuklarınıza destek olup kayıtsız şartsız sevdiğinizi belli etmek! Sürekli fiziksel kontak (dokunmak, okşamak, öpmek) sayesinde çocuğunuzla tensel yakınlık kurmak... Ve baş başa kaliteli zaman geçirmek.
2. Stres ve öfke ayarı: Kendi stresinizi ve öfkenizi, dolayısıyla da çocuğunuzdaki stres ve öfkeyi azaltmak için yöntemler geliştirin. Özellikle kendiniz için gevşeme teknikleri öğrenin. Ayrıca olaylara olumlu yorumlar getirmeyi prensip edinin.
3. Sağlıklı ilişki kurabilme ve sürdürebilme yeteneği: Karşı cinsle olan ilişkinizi çocuğunuzun örnek alması gereken model olarak düşünün. Çocuğunuzun yetişkin hayatında karşı cinsle kuracağı duygusal ilişkinin modelini siz şu anda çiziyorsunuz!
4. Bağımsızlık: Çocuğunuza saygı gösterin. Onu kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendine karar verebilen, kendine güvenli bir birey olarak yetiştirin.
5. Eğitim ve öğrenim: Eğitim ve öğrenimin önemini sürekli ortaya koyun, bunu adeta aşılayın çocuğunuza. Siz de yaşantınıza daima öğrenmeyi dahil edin ki; çocuğunuz için eğitim yaşam biçimi haline gelsin.
6. Yaşamı başarıyla idare edebilme yeteneği: Çocuğunuza düzenli bir iş ve gelir sahibi olarak sağlıklı bir model sunun. Yaşamla başa çıkmanın yollarını böyle öğrenecektir.
7. Davranış: Çocuğunuza davranış eğitimi verirken olumlu yaklaşımları kullanarak istediğiniz davranışların oturmasına çalışın. Çocuğunuzun iyi davranışlarını hemen taltif edin. Ceza yöntemine ise başka hiçbir şey işe yaramayıp, çok çaresiz kaldığınızda başvurun.
8. Sağlık: Yaşayış ve beslenme şeklinizle çocuğunuza sağlık açısından ideal bir denge sağlayın. Düzenli spor şart. Erken başlanılan müziğin zekanın gıdası olduğunu unutmayın.
9. Din ve Ahlak: Anne baba kendi inançlarına göre din ve ahlak eğitimi verebilir. Aşırıya kaçmadan verilen din ve ahlak eğitiminin çocuk gelişiminde faydalı olduğu
görülüyor.
10. Koruma ve güvenlik: Çocuğunuzu korumak için gerekli önlemleri almanız şart. Çocuğunuzun dahil oldugu aktivitelerin neler olduğunu, nerelere kimlerle gittiğini bilmeniz şart. Fakat aşırı koruyucu ebeveynlerin kaş yaparken göz çıkarttığını da unutmayın.
Bu konuda aşırıya kaçan ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinin bluğ çağında ciddi şekilde bozulmaya başladığı ve mutsuz çocuklar yarattıklarını gösteriyor araştırmalar.
Bence küçük yaşlarda verilmesi gereken en önemli gelişim
FARKINDALIK ve SORUMLULUK tur.. Özellikle SORUMLULUK ne kadar erken yaşta gelişirse çocuk daha bilinçli davranacak ve hayata bakışı o kadar güçlü olacaktır. Peki bunun için neler yapılmalıdır ?
Çocuğunuz sizinle işbirliği yapsa da yapmasa da koşulsuz sevgi ve onay gösterin.
• Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın.
• Çocuğunuzun size bağımlı olduğunu düşünüyorsanız koruyucu tutumunuzu değiştirin.
• Sürekli sorumsuz davranan çocuklar anne babaları tarafından sorumlu davranmalarına izin verilmeyen çocuklardır.
• Çocuğunuzun kendi davranışlarının sorumluluğunu almasına ve iyi gitmeyen davranışlarını değiştirmesine fırsat verin.
• Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar listesi hazırlayın. Sorumluluğunu üstlenmek istediği işleri bu listeden seçmesine fırsat verin ve onun doğru kararlar verebileceğine olan güveninizi koruyun. Bu listeden seçim yapması konusunda onu zorlarsanız ya da yapacağı işleri siz seçerseniz sorumluluk duygusunu geliştirmeniz zorlaşır.
• Ev ile ilgili sorumlulukları çocuklarınız arasında paylaştırırken adil olun. Bunun en iyi yolu işlerin sırayla yapılmasıdır.
• Çocuğun kırıp dökmesinin ve yaşadığı olumsuz deneyimlerin öğrenmenin gerekli şartı olduğunu unutmayın.
• Çocuğunuzun yaptığı yanlış seçimlerin (hayatını tehlikeye atmadıkça) sonuçlarını yaşamasına izin verin ki onlardan bazı dersler çıkarabilsin.
• Çocuğunuza yardım edeyim derken, onun sorumluluğunun gelişmesini engelleyebileceğinizi unutmayın.Eğer işin nasıl yapılabileceğini bilmiyorsa ona işin nasıl yapılacağını gösterin.
• Çocuğunuza uygun model oluşturun. Çünkü sorumluluk kazandırmak istediğiniz halde sizin sorumluluklarınızı yerine getirmemeniz onu olumsuz etkileyecektir. İşe yaramayan davranış, inanç ve tutumlarınızı değiştirmeye istekli olun
• Çocuğunuz sorumluluklarını yerine getirmediği zaman ne gibi ceza veya yaptırımlarla karşılaşabileceğini söylemek yerine işini bitirdiğinde onu manevi yönden destekleyerek (aferin, çok güzel oldu, teşekkür ederim gibi) güven duygusunun ve sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlayın...
Son olarak sizlerle çocuk eğitimi konusunda hoşuma giden bir yazıyı paylaşmak istiyorum.
LÜTFEN DİKKATLİ OKUYALIM ve UNUTMAYALIM…
“ ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR “
Eğer Bir Çocuk:
*Sürekli eleştirilmişse; Kınama ve ayıplamayı öğrenir.
*Kin ortamında büyümüşse; Kavga etmeyi öğrenir.
*Alay edilip,aşağılanmışsa; Sıkılıp utanmayı öğrenir.
*Devamlı utandırılarak terbiye edilmişse; Kendini suçlamayı öğrenir.
*Hoş görü ile yetiştirilmişse; Sabırlı olmayı öğrenir.
*Desteklenip,yüreklendirilmişse; Kendine güven duymayı öğrenir.
*Övülmüş ve beğenilmişse; Takdir etmeyi öğrenir.
*Haklarına saygı duyularak büyütülmüşse; Adil olmayı öğrenir.
*Güven ortamı içersinde yetişmişse; İnançlı olmayı öğrenir.
*Kabul ve onay görmüşse; Kendini ve insanları sevmeyi öğrenir.
*Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse; Dünyada mutlu olmayı öğrenir.
DOROTHY NOLTE
Daha Sağlıklı ve Daha Mutlu Nesiller için Sevgiyle ve Sağlıkla Kalın…
Facebook Yorum
Yorum Yazın