Çocuk Eğitiminde Oyunun ve Oyuncakların Önemi

Çocuk, oyundan bir parçadır. Oyun çocuÄŸun hayal gücünün bedensel hareketlerle ifade edilmesi ve bunun için yapılan etkinliklerdir. Çocuk oyun ve oyuncaklar sayesinde, çevreyi tanır, karşılaÅŸtırma yapar, ön sezgisi geliÅŸir ve deÄŸerlendirme alışkanlığı kazanır. Oyunlarda baÅŸarılı roller üstlenen çocukların, hayat oyunlarında da baÅŸarılı oldukları görülmüÅŸtür.

Oyun ve oyuncaklarda dikkat edilecek en önemli husus çocuÄŸun zihinsel geliÅŸimine uygun oyuncaklar olmasıdır. Ä°yi oyuncaklar, pahalı ve deÄŸerli oyuncaklar deÄŸildir; çocuÄŸun anlayabileceÄŸi oyuncaklardır.

Oyun Ve Oyuncaklar ÇocuÄŸa Neler Kazandırır
1- Çocuk, oyun yoluyla çevresindeki eÅŸyayı ve cisimleri tanır. BirikmiÅŸ enerjiyi kullanma imkanı bulur.
2- Ä°lk  aylardaki çocuklar seslere ve renklere karşı duyarlıdır. Ses çıkaran renkli oyuncaklar bebeklerin ilgisini çeker.
3- KiÅŸiliÄŸini geliÅŸtirme oyun ve oyun arkadaÅŸları vasıtasıyla da olmaktadır. Oyun oynadığı zaman baÅŸkaları  hakkındaki düÅŸüncelerini açığa vurur. Buradan çocuÄŸun sorunlarını rahatça öÄŸrenebiliriz.
4- Ä°ki yaşına kadar çocuklar hareketli etrafını araÅŸtıran bir karakter sergilediÄŸi için yeni ÅŸekiller oluÅŸturmaya elveriÅŸli hareket edebilen tekerlekli arabaları severler. Mutfak eÅŸyaları, kuklalar, bebekler, marangoz ve bahçe aletleri de oynamaları için verilebilir.
5- Oyunlarda kız ve erkek çocukları farklılık gösterir. Kız çocuklarında anneye benzeme duygusu olduÄŸundan bebekleri giydirip, sallayarak uyutmaya çalışmayı severler. Erkek çocukları dövüÅŸ ve  savaÅŸ ile ilgili oyunları daha çok oynarlar. Çocuklara zihinsel ve kas geliÅŸmesini saÄŸlayacak parça-bütün iliÅŸkisi oyuncaklar, geçme plastik oyuncaklar ve kesip biçme ile ilgili oyuncaklar verilebilir.
6- Hızla geliÅŸen teknolojik oyuncaklar, çocuÄŸu grup oyunlarından uzaklaÅŸtırarak onu bireyselleÅŸtirmek-te ve  yalnızlığa itmektedir. ÇocuÄŸun el-göz koordinasyonunu saÄŸlamanın dışında da faydaları yok denecek kadardır.
7- Oyuncakların en önemli tarafı da, çocuÄŸun ilgi duyduÄŸu alanın belirlenmesinde yardımcı olur. ÇocuÄŸun ilgi alanını ve yeteneklerini de anlamak mümkün olur.
8- Oyun çocuÄŸun vücudunu güçlendirir. Çocuklar oyun oynarken canlı ve hareketli olurlar.
9- Oyun, çocuÄŸun geliÅŸmesi ve kiÅŸilik kazanması için sevgiden sonra ikinci en önemli ruhsal besindir.
 
ÇocuÄŸun YaÅŸlarına Göre Oyun Türleri
Oyunlarda aile ortamı ve ailenin kültür yapısı belirleyici rol oynar.

0-2 YaÅŸlarındaki çocuklar için oyun türleri: Yeni doÄŸan bebekten oyun faaliyeti bekleyemeyiz. Ancak iki – üç aylık bebeÄŸin oyun faaliyetleri çevresindeki insanlara bakmak ve yakındaki objeleri yakalamak için hareketler yapmaktan ibarettir  diyebiliriz.

3 YaÅŸlarındaki çocuklar için oyun türleri: Büyük kaslar oldukça geliÅŸmiÅŸtir. Takla atmayı, yüksek yerlere çıkıp inmeyi, tırmanma merdivenine tutunarak sallanmayı, bisiklete binmeyi, denge tahtasında yürümeyi, top tekmelemeyi kolaylıkla becerebilir. Yeni oyunlar icat eder ve uygular. Hayal gücü oyunları, önem kazanır. BaÅŸka çocuklarla iletiÅŸim kurar; ikili, üçlü kümeler görülür.

4 YaÅŸlarındaki çocuklar için oyun türleri: Küçük kas geliÅŸiminin hızlı olduÄŸu bu dönemde oyun ve etkinlikler açısından çok beceriklidir. El becerileri güçlüdür. Etkinlikler çok yönlüdür. Müzik, ÅŸarkı, oyun, resim….

5 Yaşındaki  çocuklar için oyun türleri:  Bedensel etkinlikler yoÄŸundur. Bu yaÅŸ çocukları çok hareketlidir. DüÅŸ gücünü gerektiren oyunlar azalmış, oyunlar daha düzenli, bilinçli  ve dengeli duruma gelmiÅŸtir.

6 Yaşındaki çocuklar için oyun türleri: Kız ve erkek çocuklarda farklılıklar gözlenir. Kız çocukları evcilik, komÅŸuculuk, doktorculuk gibi oyunları; kitaplara bakmayı, bebeklere giyecekler hazırlamayı, yarışmayı, oyunları, büyüklerle iÅŸ görmeyi severler. Erkek çocukları genellikle uçak, uzay araçları, gemi, tren oyuncaklarını ve resimleri severler. SavaÅŸ  sahnelerini, oyunlarını da canlandırırlar. Yarışmalı, takımlı oyunlardan hoÅŸlanırlar. Yenilmekten hoÅŸlanmazlar.