Çocuk Eğitiminde Disiplin

“Çocuk, Allah’ın  insanlara verdiÄŸi bir lütuftur. Çocuk dövülmek için deÄŸil, sevilmek için verilmiÅŸtir.” Mehmet Akif ERSOY

Kabul etmek gerekir ki, bizim toplumsal deÄŸer yargılarımız, çocuklardan aşırı itaat ve uyum bekler. Çocukların çok soru sorması  ’’boyundan büyük iÅŸlere burnunu sokmak’’ olarak deÄŸerlendirilir.

Büyüklerin yanında konuÅŸulmaz, onlar rahatsız olmasın diye oynanılmaz. Hatta misafirlerle aynı masaya oturulmaz. Erkek çocukları hep yüceltilir, kızlar ise onların emrinde olmalıdır. Bu ÅŸekilde anne-babalar çocuÄŸun biyolojik ve ruhsal geliÅŸim  özelliklerinden bihaber, onları robot gibi kullanmak istemektedirler. Söz dinlemeyen çocuklar dayakla yola getirilir. (Nasihatla uslanmayanın hakkı kötektir.) Atalarımızın demiÅŸ olduÄŸu gibi…

Ä°ÅŸte böylesine bir anlayışla yetiÅŸen çocuklar, yarın anne, baba, öÄŸretmen, idareci, siyasetçi, bürokrat  olduklarında  aldıkları bu yanlış terbiye sonucu benzeri tutumlarla çocuklara, öÄŸrencilere, memur ve iÅŸçilerine, vatandaÅŸlarına yaklaÅŸmaya çalışırlar. Aileler kendilerini yenilemeli, bilimsel yorumlara kulak vermeli ve davranışlarını gözden geçirmelidir.

Didislin Nedir ve Nasıl Uygulanmalıdır?


Disiplin, aile içindeki denge ve düzenin oluÅŸturulmasında büyük önem taşır. ÇocuÄŸun topluma uyumu üzerine yoÄŸunlaÅŸmakta, davranışçı yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Disiplin düzenli ve tutarlı bir hayat  anlamına da gelmektedir. Disiplin, çocuÄŸa istenilen davranış ve alışkanlıkları öÄŸretmek, kendi kendini denetleme ya da iç denetim demek olan ahlak geliÅŸimini saÄŸlamaktır. Bu da dıştan gelen bir zorlamayla olmaz. Önemli olan içten gelen  bir sorumluluk duygusunun oluÅŸturulmasıdır.

Disiplin, sevgi ve ÅŸefkatle beraber olmalıdır. ÇocuÄŸun kuralları öÄŸrenmesi için zaman, yeteneklerini geliÅŸtirmesi için sabır göstermek gerekir. Olumlu hareketlerini desteklemek, kendisine olan güvenini artırır. ÇocuÄŸun yaşı gereÄŸi olarak gösterdiÄŸi davranışları anne –baba olarak bilmek çocuÄŸa haksız davranmamızı önler.

Çocuklara bazı davranışları kazandırmak için o iÅŸi çocukla birlikte yapmak yaralı olur. Dış fırçalama, yatağı düzeltme, ders çalışma, alış veriÅŸ yapma gibi eylemleri çocuk, büyükleriyle birlikte daha düzenli yapar ve nasıl yapılacağını da öÄŸrenmiÅŸ olur.

ÇocuÄŸumuzun kabul edilmez bir davranışıyla karşılaÅŸtığımızda, ona sert bir tepki göstermeden, onun yerine kabul edilebilir bir davranış koyun. Örnek olarak; kırılma tehlikesi olan cam sürahi yerine, aynı büyüklükteki plastik sürahi ile oynamasına izin vermek. Annenin yeni naylon çorabını denemek isteyen çocuÄŸa ,eski çorabıyla oynama fırsatı vermek gibi…

Tüm bu gayretleriniz olumlu sonuç vermiyorsa, çocuÄŸun bu davranışı arkasında yatan bir nedeni olabileceÄŸi düÅŸünülmeli ve çocukla konuÅŸarak çözüme kavuÅŸturmaya çalışılmalıdır.