Çocuk Eğitiminde Aile Düzeninin Önemi

Aile, toplumun ana direği ve sosyal hayatın başladığı yerdir. Çocuk düşünmeyi, davranışı, uyumlu ilişkileri ilk olarak ailesinde öğrenir. Hiçbir sosyal topluluğun fertleri arasındaki ilişkiler, aile fertleri kadar içten ve samimimi olamaz.
 
Dengeleri iyi kurmuş, düzenli, huzurlu ve sağlıklı iletişim ortamı olan bir aile, çocukların eğitimi ve gelişimi için benzeri bulunmaz bir okuldur. Çocuk karakterinin ana temelleri, 0-3yaş devresinde oluşmaya başlar. Çocuklar bu yaş grubunda kendilerini saran sosyal atmosferi kavramaya başlarlar. Bundan dolayı aile büyükleri, davranışlarına dikkat etmeli, bütün davranışlarının çocuklar tarafından izleneceğini unutmamalıdır.

Anne ve babanın çocuklarına karşı sevgi ve hoşgörünün dozunu çok iyi ayarlamaları lazımdır. Bu dozaj iyi ayarlanmazsa, çocuk şımarık ve istismarcı bir kişilik geliştirebilir. Anne babanın çocukta dengeli bir şahsiyet oluşturabilmesi için, duygu ile mantık arasında iyi bir denge kurarak davranmaları gerekmektedir. Ev  içerisinde  çocuğa yapabileceği bazı küçük görevler vererek onda sorumluluk duygusu meydana  getirmeye çalışılmalıdır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, davranış bozukluğu gösteren çocukların, mutsuz ve uyumsuz bir aile ortamında yetiştiklerini göstermektedir. Çalıştığım rehabilitasyon merkezindeki davranış bozukluğu olan çocuklarda da bizzat kendim gözlemledim. Öyleyse, iyi bir çocuk eğitimi için, düzenli ve uyumlu ailelerin varlığı şarttır.