Çocuk Eğitimi Erken Başlar

Çocuk eğitimi çiftin evlenmeye karar verdiği andan itibaren başlar. Evlenmeye karar verenlerin muhakkak; Birbirini seven, uyumlu ve anlayışlı kişiler olması, çocuk yetiştirmeye istekli ve bunun için gerekli şartlara sahip olmaları ve sorumluluk taşıyan kişiler olmaları gerekir çocuklar açısından.

Kısacası daha evlenmeye atılan ilk adım, gelecekte  dünyada olacak çocuklar açısından değerlendirilmelidir. Gerçekten, vücutça ve ruhça sağlam, yeterli bir anadan, babadan, soydan meydana gelen bebek daha iyi, rahat bir hayat ve mutluluk imkanlarıyla dünyaya adım atar. Dış dünyanın zorluklarına, şartlarına daha iyi uyabilir. Böyle aileden gelen çocuk, kendine ve etrafına güven duygusu ile doludur.

Bir başka önemli husus da, anne-babanın çocuk sahibi olmayı istemeleri ve onun dünyaya gelişinden mutlu olmalarıdır. Ebeveynin hayat planlarını altüst ettikleri için ilk başta istenmeyen, sevilmeden yaşamak zorunda olan, hayatları boyunca çaresizlik içinde anne-babasının sevgisini ve saygısını kazanmaya uğraşan, öz güvenini geliştiremeyen ve sağlıklı insani ilişkiler kurmayı beceremeyen çocukları gördükçe hep üzülmüşümdür. Aksine doğuşu heyecanla beklenen, ailesini  mutluluk ve sevince boğan çocuklar ise hayata güzel adımlarla başlar.

“Bir çocuğu eğitmeye karar verince, işe büyükannesinden başlamak gerekir.” Victor  HUGO

CİNSİYETİNE UYGUN YETİŞTİRELİM
Cinsel kimlik, çocuğun  kendi cinsiyetine uygun davranışları ve rolleri benimsemesidir. Bu ise sadece doğuştan gelen kromozomlarla değil öğrenme ile de kazanılır. Cinsel kimlik (erkek veya kız olma), erken yaşlarda oluşmaya başlar. Bu yüzden erkek çocuğunu erkek, kız çocuğunu kız gibi büyütmeli; karışıklıklara fırsat verilmemelidir.

Kız çocuk özlemi çeken ailelerin, erkek  çocuklarını kız gibi giydirmeleri, uzatıp toka takmaları, kız oyuncaklarından almaları  yanlıştır. Erkek çocuk özlemi çeken ailelerin, kız çocuklarını erkek gibi giydirmeleri ve yetiştirmeleri sakıncalıdır. Baba modelinin  bulunmadığı ailelerde, erkek çocuğun sürekli anneyle birlikte oturup kadınsı davranışları taklit etmesine fırsat oluşturmak uygun değildir. Böyle ailelerde erkek yetişkinlerden (dayı, amca, büyükbaba vs.) destek alınmalıdır. Ayrıca ilkokulda erkek öğretmen tercih edilmelidir (baba modeli bulunmayan evlerde).