Okul BaÅŸarısızlığı: Okul baÅŸarısızlığı ilköÄŸretim boyunca görülen daha çok akademik derslerden (Türkçe, matematik, hayat bilgisi….) gösterdiÄŸi baÅŸarısızlıktır. Sebepleri çocuÄŸun zihinsel geriliÄŸi, özel öÄŸrenme güçlüÄŸü, hiperaktivite ve ailevi sebepler olarak sıralayabiliriz.
Hiperaktivite
Bu çocukları, aileleri yaramaz, çok hareketli gibi tanımlarla geçiÅŸtirirler. Çocukların 0/0 5 inde görülür. Okul çağına geldiklerinde öÄŸretmeni tarafından hiperaktif bir çocuk dendiÄŸinde okula ve öÄŸretmene ebeveynler sıkıntı çıkarabilirler. Zekaları yaşıtlarının daha gerisinde ya da ilerisinde olmadıklarına raÄŸmen kapasitelerinin altında akademik baÅŸarı gösterirler. Zor bir tanımlama olmakla beraber belirtileri ÅŸunlardır:
-Genellikle yerinde duramazlar.
–Riskli yerlerde gezmeyi severler.
- Sürekli kıpırdanırlar ve vücutlarının bir parçası sürekli hareket halindedir.
– Sıra bekleyemezler.
–Normal faaliyetleri ’’sıkıcı’’ bulurlar.
–Tehlikeye atılırlar.
Bu tür hareketleri uzun süreler yapan çocuklar tedavi görmezlerse, sınıfta kalma, okuldan ayrılma, okulda baÅŸarısızlık, sosyal ve duygusal uyumsuzluk gösterme ÅŸansları,diÄŸer çocuklara oranla daha fazladır. Bu konuda okul rehber öÄŸretmeninden bilgi alınmalıdır.
Çalma: Çalma bir davranış problemidir. Okullarda ve aile içinde baÅŸkalarının eÅŸyalarını almama çok iyi öÄŸretildiÄŸi halde çocuk; evdeki eÅŸyalarınızı habersiz alıyorsa, çantasında ona ait eÅŸya buluyorsanız, gittiÄŸi yerlerden bir getiriyorsa çalma olayından bahsedebiliriz. Bu konuda önlem almak önemlidir. Bu problemin çözümünde uzman kiÅŸiler gerekebilir. Okullarda da rehberlik birimlerinden yararlanmayı unutmamalıyız.
Tırnak Yeme: Tırnak yeme genellikle herkes tarafından fark edildiÄŸi için bu konuda ebeveyn ve öÄŸretmen arasında sıkıntı çıkmaz. Çözüm yolları birlikte bulunur. Sıkıntılı, huzursuz duygular yaÅŸandığı ve eller boÅŸ kaldığında görülen bir davranıştır. Aile içinde aşırı baskılı bir eÄŸitim uygulandığında, çocuÄŸun sürekli azarlanarak eleÅŸtirilmesi, kıskançlık , yeterli ilgi ve sevgi görememe, sıkıntı ve gerginlik baÅŸlıca nedenleridir. Taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Bu konuda bilimsel tanılar ve çözüm yollarını çeÅŸitli kitaplarda bulabilirsiniz.
Saldırganlık: Ä°nsanın doÄŸasından gelen ve doÄŸuÅŸtan var olan bir dürtüdür. Saldırganlık iki ÅŸekilde gözükür.
-Kendine zarar veren saldırganlık; saçını başını yolma, başını duvara vurma, kendini ısırma ve kendine zarar vereceÄŸi ile tehdit etme ÅŸeklinde görülür.
- BaÅŸkasına zarar veren saldırganlık; yaşıtları ile uyumlu iliÅŸkiler kuramaz ,aşırı geçimsiz, iliÅŸkileri gergindir. Bu tür çocuklardan ÅŸikayet çok gelmektedir. Tek çözüm aile sorunu kabullenmeli ve çözüm yollarına okulu da katmalıdır. Uzman kiÅŸilerden de yardım alınmalıdır.
Kendine Güvensizlik: ÇocuÄŸun eÄŸitim-öÄŸretim hayatına etki eden çok önemli bir konudur. ÇocuÄŸun büyüme döneminde ailenin çocuÄŸa yeterli sosyal destek olmaması, çocukta güvensizliÄŸe yol açar. 3-5 yaÅŸ çocuklarda yetiÅŸtirme tutumlarında aileler çok dikkat etmelidir. KardeÅŸ kıskançlığı, anne-baba boÅŸanmaları… gibi bir çok nedenleri sayabiliriz. Okul döneminde içe kapanıklık, arkadaÅŸ edinememe sürekli yardıma ihtiyacı olma…ÅŸeklinde ortaya çıkar. Bu konunun çok geniÅŸ ve önemli olmasından, rehberlik servisleri ve uzman kiÅŸilerle irtibata geçilmesi gerekir.
Okulda, başarının temeli kayıtsız şartsız sevgiye bağlıdır
Saygılarımla...
Facebook Yorum
Yorum Yazın