İnsanların kişisel bölgeleri, vücudunun hemen bitişiğinden başlayarak, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilen mesafelerde dışarıya doğru uzanan dört bölgeden oluşmaktadır.
1-Mahrem bölge(Özel Bölge); Kişilerin kendi mülkleri veya özel odaları gibi gördükleri ve sadece duygusal olarak kendilerine yakın hissettiği kişilerin girmesine izin verdikleri bölgedir. Bu kişiler; eş, sevgili, ebebeyn, çocuklar, diğer yakın akrabalar ve çok yakın arkadaşlardır. Bu Alana başka biri girerse kalp daha hızlı atmaya ve stres yükselmeye başlar. Kaçma isteği veya saldırganlık hissi duyarsınız. Asansörde ki duygularımız gibi…Gizli iletişim kuralları işlemeye başlar. Kimse göz göze gelmez. Katları gösteren düğmelere bakmaya başlarız.
Ünlü sunucu Erkan Yolaç’ da EVET-HAYIR programını sunarken, yarışmacının hep yanında durur ve özellikle sık sık yanına çekme numarası ile dokunurdu. Mahrem bölgesi rahatsız edilen insanlar tüm konsantrasyonlarını kaybedip rahatlıkla EVET-HAYIR numarasına düşerlerdi.
2-Arkadaş bölgesi(Kişisel Bölge); Kişilerin sosyal faaliyetler, arkadaş toplantıları, sohbetler, iş yaşamı ve benzeri faaliyetlerde diğer insanlarla aralarında tutmayı tercih ettikleri yarım metreden 1.2 metreye kadar olan mesafedir. Uzun süreli çalıştığımız iş arkadaşlarımız, dostlarımız girebilir ve iletişim için iyi bir alandır.
3-Sosyal bölge; Bir yabancının bulunması gereken yer sosyal alandır. Kişilerin günlük yaşamlarında, normal olarak ilişkide bulundukları veya bulunmak zorunda oldukları diğer kişilerle aralarında tutmayı arzuladıkları 1.2 metreden 3 metreye kadar olan mesafedir. Bu kişilere örnek olarak verilebilecekler; eve gelen tamirci, ofisteki uzak çalışma arkadaşları veya yeni işe giren bir çalışan gibi çok iyi tanımadığımız kişilerdir.
4-Ortak Bölge; Ortak Alana herkes girebilir. En dışta olan bölgedir. 3 metreden sonraki mesafelerdir.
Tüm bu alanlar ülkeden ülkeye ve ülke içindeki yörelere göre değişir. Bu nedenle el sıkışırken, sarılırken; şehirde yaşamız biri yanımıza girerken, köy kökenli bir insane mümkün olduğunca uzağınızda kalır. İstanbul’da bu mesafe çok azdır. Metrobüslerde, otobüslerde sıfıra düşer.
İki kişinin birbirlerinin mahrem bölgeleri içerisinde olmalarının normal olarak iki nedeni bulunmaktadır.
1.Bu kişiler birbirlerine çok yakındır (eş, sevgili, vb)
2.Bu kişiler birbirlerine karşı düşmanca bir tavır içindedirler.
Bir kişi, mahrem bölgesine tanımadığı veya istemediği başka bir kişinin girmesi halinde psikolojik durumu gerginleşir, otomatik olarak savunma pozisyonuna geçer veya bu mesafeyi korumak için geriye doğru çekilir. Fiziken geri çekilmek mümkün değilse, kişilerin savunma mekanizması olarak bakışlarını kaçırdıkları, kafalarını çevirdikleri veya geriye doğru kaykıldıkları da görülmektedir.
Yabancıların bu bölgeye girmeleri halinde kişilerin agresifleştiği, diğer taraftan tanıdığı kişilerin bu bölgeye girmeleri halinde kendilerine olan güvenlerinin arttığı bilinmektedir. Dolayısıyla, iki grup arasında süregelen bir tartışma sırasında, her iki grubun üyelerinin birbirlerine olan mesafeleri arttıkça grup üyelerinin kendilerini güvende hissederek daha saldırgan olmaları, her iki grubun birbirine yaklaşmasıyla, kendilerini tehdit altında hissederek fizikî kavga aşamasına geçmeleri mümkündür.
Aşağıdaki resimlerden üstekinde mahrem bölge mesafesini koruyan iki kişi, aşağıdakinde ise, mahrem bölge ihlali sonucunda gösterilen reaksiyon görülebilir. İkinci resimden çıkarılabilecek sonuç; erkeğin kadına doğru bir yakınlaşma çabasında olduğu ve kadının bu yaklaşmayı kabul etmediğidir.
Ancak, mahrem bölge mesafesi kişilerin yetiştiği kültürel çevreye göre değişebilir. Kalabalık nüfusa sahip toplumlarda ve şehirde yetişmiş kişilerin mahrem bölge mesafesi daha kısa, kırsal kesimde ve düşük yoğunluklu nüfusa sahip toplumlarda yetişenlerin daha uzun mahrem bölge mesafesine sahip oldukları bilinmektedir.
Aşağıdaki resimlerin birincisinde, şehirde yetişmiş iki kişinin; ikincisinde, kasabada yetişmiş iki kişinin; üçüncüsünde ise, kırsal kesimde yetişmiş iki kişinin selamlaşma tarzlarına dair örnekler görülmektedir. Bu kişilerin mahrem bölgelerinin, selamlaşma sırasında karşı tarafla aralarında korumak istedikleri mesafe kadar olduğu söylenebilir.
Facebook Yorum
Yorum Yazın