(Almanya Nükleer Enerji’den 2022’de Çıkacak)
Dergimiz yayın hayatına başladığından buyana siz değerli okurlarımıza .Yenilenebilir enerji ile ilgili bilgi,doküman ve haberleri öncelikli sunmaya çalışıyoruz. Bu konuya öncelikli ve hassas davranmamızdaki esas neden tüm insanlığın olduğu gibi ülkemizinde enerjiye duyduğu ihtiyaç. Petrol ve kömür gibi fosil rezervlerinin bitme aşamasına gelmesi bu sebeble alternatif yenilenebilen enerji kaynak ihtiyacını artırmaktadır. Geçenlerde Sabah gazetesinden Erdal Şafak beyin yazısını okuyunca Desertec projesine farklı açıdan bakmamızı sağladı neydi yazının başlığı “Nükleer ve Kaddafi” başlığa bakınca nükleerle Kaddafinin ne alakası var diyor insan. Fakat yazının içeriğini okuyunca insan dumura uğruyor. Mevzudan kısaca bahsedecek olursak bildiğiniz gibi Almanya enerji ihtiyacının %22’ sini nükleer enerjiden %43’ünü kömürden %14 gaz,%18 yenilenebilir ve diğer %3. Almanya Fukuşima santrali olayından sonra sekiz santralini kapattı ve en geç 2022 de nükleer enerjiden vazgeçeceğini nükleer santralleri kapatacağını açıkladı. Ertesi günde Nato Libya operasyonunu doksan gün uzattı.Tabi ardından şiddetli bombardımanları devam ediyor ne zamana kadar Kaddafi pes edene kadar. Neden?Libya lideri Kaddafi “Emperyalistlerin yeni sömürü planı” diyerek projeye karşı çıkıyor. Proje önümüzdeki on onbeş yıl içerisinde içerisinde tamamlanacak. Zamanlama süper yani yılın her günü güneş alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyası ve bizde halkların diktatörlere başkaldırısı olarak izledeğimiz Tunus tan başlayıp bütün Arap alemini saran diğer adıyla Arap Baharı. Yani biz yinemi cambaza bak oyunuyla kandırılıyoruz. Desertec projesini yazının devamında haritasıyla sizlerle paylaştım. Haritaya bakınca bunlar aklıma geldi. Bir yanda kadim emperyalist Avrupalı enerji açı ülkeler öbür yanda yılın her günü güneş alan güneş tarlaları yapmaya müsait Kuzey Afrika ve Ortadoğu. Buradan elde edilen elektrik Akdeniz’in altından Avrupa’ya taşınacak.Proje minumum beşyüzmilyar euro. Erdal beyin de yazısında dediği gibi “Kaddafi Devrilinceye kadar bonbardımana devam”
Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Projesi: Desertec
Desertec Sanayi Girişimi adındaki konsorsiyum, iddialı projelerinin 2050 yılına kadar Avrupa’nın enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayabileceğini söylüyor.
560 milyar dolara mal olması beklenen projeyle, güneş enerjisinden üretilen elektrik Akdeniz’in altından geçecek kablolarla Avrupa'da 3 bin kilometrelik bir şebekeye dağıtılacak.
Desertec’in, dünyanın en büyük güneş enerjisi projesi olarak sunulan iddialı planı, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki çöllere, güneş enerjisiyle çalışan bir dizi santral kurulmasını hedefliyor. Bu santrallerden üretilecek elektriğin de Akdeniz altından geçirilecek kablolarla Avrupa’ya ulaştırılması öngörülüyor. “Projeyi destekleyen bütün ülkelerin enerji sorunu var. Ayrıca iklim değişikliği sorunu da onları bir şekilde etkileyecek. Herkes çözümden yana ve tüm taraflar için tam bir kazan kazan durumu söz konusu.” Dr. Gerhard Knies Desertec Girişimi Koordinatörü On iki büyük şirket Münih’te düzenledikleri basın toplantısında projeyi harekete geçirmek amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladıklarını açıkladılar. Amaç, milyarlarca vatlık enerji elde edebilmek için geniş çölleri kavuran çöllerin ışınlarından yararlanmak. Ayrıca atmosfere karbon salınımın azaltılmasına katkıda bulunarak önümüzdeki 40 yıl içinde Avrupa’nın enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılamak. Mutabakat zaptını imzalayan şirketler arasında Siemens, Deutsche Bank ve enerji devleri E.On ile RWE gibi Avrupa’nın en büyük firmaları var. Desertec Konsorsiyumu şimdi yaklaşık yarım trilyon dolara mal olacağı düşünülen proje için yatırımcıları cezbetmeye çalışacak. Binlerce yeni iş istihdamı yaratacağı söylenen Desertec projesinin, ayrıca bir dizi yasal ve siyasi engeli de aşması gerekiyor. Fakat Desertec daha şimdiden Almanya hükümetinin desteğini kazanmış durumda “Eğer hayata geçerse bütün Kuzey Afrika bölgesinde işbirliği açısından büyük bir potansiyel sunuyor. Yani bu sırada birbirlerine sınırlarını kapatan ülkeler arasında bir işbirliği olanağı yaratıyor. Bu yüzden teknoloji ve enerji yönlerinin ötesinde, bu, siyasi açıdan da çok ilginç bir proje. Umarım sadece Akdeniz’in kuzeyinde değil, Kuzey Afrika’da da ciddiye alınır.” Frank-Walter Steinmeier Almanya Dışişleri Bakanının açıklamasını okuduktan sonra Desertec’in Avrupa için vazgeçilemez bir proje olduğu apaçık ortada. O zaman Libya’mı engel oluyor, bombala gitsin nasıl olsa hesaba eklersiniz.
Facebook Yorum
Yorum Yazın