ÇAĞDAŞ BANKACILIKTA MURABAA UYGULAMASINA DOĞRU GİDERKEN

(Günümüz Faizsiz Bankacılığı)

Teknik Elektrik Postası’nı çıkardığımız ilk aylarda bu konu ile bir ilgili başlığımız ve yazımız olmuştur. Bu derginin ve bu satırların devamlı okurları hatırlayacaklardır. O günler Şubat 2001 krizinin yeni geçtiği mevcut tek parti (Ak Parti’nin) ekonomik uygulamalarının yeni yeni meyve vermeye başladığı aylardı. % 70’lerden alınan faiz hızla aşağıya düşüyordu. Buna mukabil TL yabancı paralar karşısında değer kazanıyordu. Bakın şu an bile dolar bundan beş sene öncesinin fiyatı 1,7’ye geldi diye herkes konuşuyor. Halbuki Dolar daha 5 yıl öncesinin fiyatına bile gelemedi. Üstelik önceki 1,3-1,4-1,5 çok düşük kurlardı ve ihracatımızı çok etkiliyordu. Şimdi normal kurlara ulaşıldı.
O günler Faizsiz Bankacılık 2001 krizini ve İhlas Finans faciasını üstünden yeni yeni atıyordu. Şu an faizsiz bankacılık yapan Finans kurumları sermaye ve karlılık açısından diğer tüm bankalarla yarışmaktadırlar. Hatta bir çoğundan önde olanları da vardır.
Pekiyi bu güveni ve başarıyı getiren unsur nedir? Neden Finans Kurumları hızla halkın teveccühü mazhar olmaktadır. Sebebi gayet basit ; Finans Kurumları murabaa denilen faizsiz-ticaret uygulamaktadır.Biraz açarsak; Bir işletme sahibi peşin para gücü yetmediği durumda araya Finans Kurumu giriyor. Satıcıdan parayı vererek malı alıyor ve parası olmayan alıcı müşteriye malı vadeli olarak satıyor. Ticaretin riskini burada Finans Kurumu üstleniyor. Ve burada parayı satıcıya veriyor. Para ihtiyacı olan kimseye değil. Reel ticareti tespit edip ticareti gerçekleştiriyor. Gördüğünüz gibi ortada reel bir ticari hareket var. Kağıt üstünde bir işlem yok. Sadece mal olmadan ticari bir hareket olmadan yapılan finansal para hareketi faizdir. Bu gerçeği gören bir çok banka tıpkı finans kurumları gibi murabaa yapmak için faizsiz sistemi denemek istemektedir. Hatta birkaç banka (burada ismini vermeyelim) bunu icra etmektedirler. Yani yıllardır murabaa da faiz gibidir diyenler de bu görüşlerinden dönmüş oluyorlar. Eğer murabaa da faiz gibi ise neden normal bankalar yavaş faizli sistemin yanında faizsiz murabaa’yı uyguluyor? Veya neden Özel Finans Kurumları faizli sisteme geçemiyor, uygulayamıyor. Şimdi halkın teveccühünün ve güveninin ne yöne gittiğini gören Dünya Ekonomisi ve Dünya Bankacılığı yönünü rantı yüksek olana yani faizsiz bankacılığa çevirmiştir. Bu hem milletimiz hem de insanlık için çok olumludur. Bu sayede hiç giremediği alanlara girecek olan dünya sermayesi bu alanları harekete geçirecek ve inaçlara uygun ticaretin önü daha da açılacaktır.