İkinci şıkkı biraz açarsak: merkezlerdeki mesela İstanbul Bankalar Caddesi, İzmir Gıda Çarşısı veya Ankara Sanayi Caddesi ya da Konya Mevlana’dan çevre il ve ilçelere hatta semt/köylere gidilen toptancılık.
Bunlar sıcak satış dediğimiz kamyon veya kamyonetlere malzeme doldurularak yolda yapılan satışlar… Bir de daha az tercih edilen binek araba ve (çantacı denilen) arkadaşlarla girilen temastan sonra gerçekleşen satışlar.
Birinci ise bölgelerinde yani il ve ilçe merkezlerinde servise çıkmadan çevresine malzeme satan, bölgelerinde iddialı toptancılar.
Bunlardan birinci şıktaki yani servisi olmayanlara ve ikinci şıktan yalnızca çevre il ve ilçelere ve semt/köylere malzeme satanlara ‘Bölge Toptancıları’ diyoruz. Büyük şehirlerden tüm Türkiye geneline giden ( yani İzmir’ den Van’a , Sinop’tan Mersin’e ) toptancıların çeşidine ise Ulusal Toptancılık diyebiliriz. Bir de bunun dışında geçen ay ki yazımızda da belirttiğimiz ( bkz. Teknik Elektrik Postası sayı : 69) marka olmuş başka sektörlerin örneğin ( Vestel, Arçelik, Casper, Renault, Tofaş, Pirelli, Karland vs. gibi) üretim merkezlerinden direkt semt bayisine dikkatinizi çekiyorum. İl, ilçe veya nahiye demiyorum semt/köy bayisine satış yapmaktadır. Yani bu bağlamda ki markalar ( çünkü marka oldukları için) en önemlisi de sattıkları beher ürün çok yüksek rakam olduğu için neredeyse vatandaşın kapısını çalıp evlerine mamül satacaklardır.
Fakat elektrik sektöründeki mamül fiyatlarının beheri çok düşük olduğundan direkt satışı bırakın ilçelere bile bayilik verememektedir. Hatta Anadolu’da çok az sayıda vilayette bayilikler vardır. Gerçi her ne kadar önceki yıllara göre bu yaygınlaşma gösterse de daha yakın çok başındadır ve benim kanaatim uzunca bir müddet biraz önce saydığım sektör dışı markaların yaygınlığına ulaşmaları zordur.
Somut bir örnek vermek istiyorum. Mesela Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Gündüzbey köyünde Renault bayisi vardır. Ama bırakın köyü Yeşilyurt ilçesinde elektrik sektöründen bir bayilik bulabilir misiniz? Ancak Malatya merkezde bir veya iki bayi bulabilirsiniz.
Daha açık bir örnek verelim. Elektrik sektörünün şu an ki en popüler markası HES kablo’dur. Bu markamız en büyük 500 sanayici içerisinde de yer almıştır. Pekala HES kablonun örneğin Sinop’ta veya Zonguldak’ta bayisi varmıdır? Pekala Renault’un Sinop merkezde ve onun tüm ilçelerinde ( neredeyse) hatta nahiye veya köylerinde bayisi varmıdır?
Ya da Siemens elektrik cihaz üretimini İstanbul’ daki bayi sayısı bir elin parmaklarını geçmez iken Vestel’ in veya Casper’ in bayi sayısı yüzlerle ifade edilmektedir. Bunun sebebi ürün bedellerinin beher fiyatlarının sektörümüzdeki ürün bedellerinden çok yüksek olmasıdır. Sektörümüzde izlediğim kadarı ile en pahalı mal Kombi sayaçtır. Oda 150 – 200 ytl arasıdır. O da her gün fiyatı düşmektedir.
O zaman ne yapmalı sektörümüz de?
Aracı toptancılık devam etmektedir… Daha önceki yazılarımda defalarca belirttiğim gibi Hiyerarşik düzene ticaretimizde uymalıyız. Ticari Hiyerarşinin olmadığı sektörlerde Ticari Anarşi olmaktadır.
İstanbul’ daki bir kablo veya anahtar veya cihaz üreticimiz bayiliklerini oluşturup bu bayilikler üzerinden dağılımını yapmaktadır. Ayrıca çok bayilik vermekte malı çok satmak demek değildir. 40 yıldır Siemens cihaz ürünleri kendi dalında ülkemizde bir numaradır. Bayi sayısı ülke genelinde iki elin parmaklarını geçmemektedir. Ama daha önce binin üstünde bayilik veren bir çok firma TİCARİ BİRER MEVTA ! olmuşlardır. Çünkü bu firmalar daha önce İstanbul’ daki bayisine malı çakıp sonra onların Anadolu’ daki müşterilerine mal satmaya kalkmışlardır. Yine bu şekilde günümüzde uygulama yapan Ticari hain firmalar maalesef vardır. Ve bunlarda her geçen gün erimektedirler. Bunların akibeti daha önceki firmalar gibi hüsrandır.
mustafa@teknikelektrik.com
Facebook Yorum
Yorum Yazın