Bitkiler hayatımızın ,canlılığımızın özüdür. İnsanlık aslında tarih boyunca bitkilerle beslenmiş ve şifa olarak hep yararlanmaya çalışmıştır.Yapılan araştırma ve incelemeler , bu konularda yüzlerce eserin yazılmasına sebep olmuştur.Halen günümüzde de insan sağlına yardımcı olacak birçok buluş ve araştırma, bitkiler üzerinde yapılan incelemelerden elde edilmiş ve elde edilmeye de devam etmektedir.Şifalı bitkilerin özellikle son yıllarda basın ve medyada yer alması dikkatinizi mutlaka çekmiştir.
Gelişen teknolojiyle beraber tıp dünyasında, her geçen gün inanılmaz gelişmeler olduğunu biliyoruz. Yeni tedavi yöntem ve ilaçlarıyla beraber birçok hastalığın artık çaresi bulunabiliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen genede insanoğlu alternatif tıp yöntemlerini elden bırakmamış ve hala günümüzde de kullanabilmektedir. Bende bu sayıda alternatif tıpta kullanılan birçok şifalı bitkiye yer vererek elinizin altında bir kaynak olsun istedim .Her ne kadar şifalı bitkileri ve yararlarını paylaşmış olsam da kronik bir rahatsızlığı bulunan veya düzenli bir şekilde ilaç tedavisi gören kişilerin faydalanacakları şifalı bitkileri önceden uzman bir doktorla konuşmaları önemlidir.
Şifalı bitkilerin ruhu sakinleştirme, endişe, gerilim ve stresi azaltma, sinir yorgunluğu ve menopoz belirtilerini rahatlatma, prostat tedavisinde kullanımı , enerjiyi arttırma, uyarıcı, canlandırıcı, besleyici, kansızlık giderici, halsizlik ve yorgunluk giderici, uykuyu düzenleyici ve depresyondan kurtarıcı özelliklerinden faydalanmak içinde uzman bir psikolog kontrolünde bu şifalı bitkilerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak Şifalı bitkileri tüketirken ve tüketmeden önce dikkat edilmesi gereken durumlarda mutlaka vardır ve dikkatli kullanılmalıdır.
Kuru yaban mersini, elma, böğürtlen, ahududu, kiraz, çilek, şeftali, armut, greyfurt, muz, kivi, mango gibi şifalı bitkiler ve meyveler, balık ve balık yağı, ceviz, kırmızı et, tahıllı gıdalar, kahve ve yeşil çay gibi içecekler, bitter çikolata, zeytinyağı unutkanlı önlemek için önde gelenlerdir. Faydalarını bile bilmeden günlük hayatta tükettiğimiz bu besinler aslında birer vitamin deposudur. Birçok hastalığa iyi geldikleri gibi içlerindeki vitamin ve proteinlerle unutkanlığı da önlemektedirler.
Kekiğin Faydaları: Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar. Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür. Böbreklerdeki ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Derideki yaralara ve böcek ısırıklarına sürülürse yararlı olur. Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Balgamı giderir. Kekik yağı romatizma ağrılarını hafifletir ve vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerini düşürür. Kalp çarpıntılarını keser. Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
Tarçının Faydaları: Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.
Adaçayının faydaları: Adaçayı genel olarak vücutta dinlendirici etkisi görmektedir.Adaçayı kalp krizi riskini azaltmaktadır.Midenizde bir problem varsa, adaçayı mideyi oldukça rahatlatmaktadır, gaz problemini ortadan kaldırır.Adaçayı bağırsak işlevini düzenlemekte ve rahatlatmaktadır.Hastalık sonrası enerji kaybı yaşıyorsanız, kendinizi bitkin hissediyorsanız adaçayı bu duruma iyi gelecektir.Adaçayının kan temizleyici etkisi bulunmaktadır. İshal hastalığına adaçayı ile son verebilirsiniz. Adaçayı günümüzün en kötü hastalıklarından Alzheimer hastalığını da engellemektedir, hafızayı güçlendirici etkisi bulunur. Eğer cildinizde herhangi bir iltihaplanma veya yara varsa adaçayının kaynatılmış suyu ve pamuk yardımı ile pansuman edebilirsiniz.Adaçayı bademcik iltihaplanması, boğaz ağrımasına iyi gelmektedir.Eğer uyku düzeniniz bozuksa yatmadan önce 1 bardak adaçayı içmeniz önerilmektedir.
Zerdeçalın Faydaları: Mideyi kuvvetlendirir. Sinirleri uyarır. Vücuda ferahlık ve rahatlık verir. İltihap gidericidir. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır. Gaz ve idrar söktürücüdür. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.
Şalgamın Faydaları: Sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Mafsal şikayetlerini azaltır. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Akciğerleri ve bronşları temizler. Boğaz iltihaplarını giderir. Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. Şeker hastalarını rahatlatır.Yüksek tansiyonu düşürür. Sivilce, egzama, dolama, çıban gibi şikayetlerde faydalıdır.
Sumağın Faydaları: Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır. Hazmı kolaylaştırır ve ishali keser. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür.
Soyanın Faydaları: Sindirim sisteminin çalıştırarak hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun ve zihnin yorgunluğunu giderir ve enerji verir. Soya fasulyesi kandaki kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Kandaki şeker oranını dengeleyen Soya şeker hastalarına da yararlıdır. Sinirleri ve adaleleri güçlendirir. İyileşme süresini kısaltır. Vücut gelişimini destekler.
Semizotunun Faydaları: Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kanı temizler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir. Dalak şikâyetlerini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı etkisi özellikle iç kanamaları durdurmakta faydalıdır. İdrar yanmasını giderir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Bronşları açarak bronşite iyi gelir. Kandaki şeker oranını düşürür. Ayrıca, solucanları dökmeye de yardımcı olur.
Ahududunun Faydaları (ağaççileği) : Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir. Kendiliğinden yetişir. Meyvesi duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir. Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. Romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır. Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş'i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır. Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir.
Yer Elmasının Faydaları: Vücut direncini artırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir. Basur şikâyetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.
Lavantanın Faydaları: Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir.
Kuzu Kulağının Faydaları: İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Ateşi düşürür. Kanamayı durdurmaya yardımcı olur.Diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizler. Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. C vitamini açısında zengin bir besin olan kuzukulağı, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığına karşı da faydalıdır. Kansızlığa iyi gelir.
Kudret Narının Faydaları: Mide ve bağırsak ülseri şikayetlerini azaltır.Egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kandaki şeker oranını düşürücü etkileri ile şeker hastalığına karşı faydalıdır. Karaciğeri güçlendirir. Yaprakları mide ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
Kivinin Faydaları: Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.
Armutun Faydaları: Gülgillerden; çiçekleri beyaz bir ağacın meyvesidir. Armut; suluca yumuşak tatlı ve küçük çekirdeklidir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir. Ankara, Mustabey, Çengel, Kumla, Bey olmak üzere birçok çeşidi vardır. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir. Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur.
Bildiğiniz gibi şifalı bitkilerin iyi geldiği hastalıklar ile ilgili sadece şifalı bitkiler ile tedavi olmak büyük bir yanlıştır. Hastalığınız ile ilgili internette okuduğunuz bilgiler ile kendi kendinize tanı koymayınız. Şüphelendiğiniz bir hastalığınız var ise sağlık konusunda tek yetkili kişi olan doktorunuzdur. Şifalı bitkileri yardımcı olarak kullanabilirsiniz ancak , asıl tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız..
Sağlıklı ve Mutlu Kalın
Sevgiyle...
Facebook Yorum
Yorum Yazın