Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Barkod Çizgileri Ne Anlama gelir?

Barkodlar ve kare kodlar günlük hayatımızın içinde kendilerine giderek daha fazla yer edinmeye başladılar. Süpermarkette satın aldığınız hemen hemen her şey, üzerinde posta pulu boyutunda, rastgele dizili gibi gözüken çizgiler bulundurmaktadır. Yaklaşık 40 yıl önce demiryolu vagonlarını etiketlemek için tasarlanan bu çizgiler günümüzde tüketici ürünlerinde evrensel olarak kullanılmaktadır. Peki ama nasıl çalışırlar? Bu çizgilerin anlamı nedir? Merak ediyorsanız anlatmaya çalışalım. Bu arada aşağıdaki görselde de not olarak düşüldüğü gibi ilk barkod bir sakızın üzerinde 1974 yılında kullanıldı. Bu sakızı alan kişi aslında tarihe geçtiğinin farkında bile değildi.      

İlk barkodu içeren sakız paketi günümüzde, Smithsonian Enstitüsü’nün Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.

Barkod Nedir? Nasıl Çalışır?
En basit tanımı ile bir barkod verileri bilgisayara girmenin en hızlı yoludur. Barkod kullanmanın avantajları açıktır. Basit bir tarama ile bir makine bir ürünle ilgili tüm bilgileri algılayabilir. Ancak, bilgisayarların okuyabildiği ve anlayabileceği tek şey 0 ve 1 sayılarıdır. Bu nedenle barkodlar bu ikili kombinasyona uygun biçimde hazırlanır. Barkod çubuklarının her biri belli bir sayıya karşılık gelir. Siyah çizgiler “1”, boşluklar “0” sayılarını temsil eder. Barkod okuyucuları bu kodu okurken lazerden faydalanır. Barkodlarda gördüğümüz siyah çubuklar lazer ışığını hiç yansıtmaz. Bu 1 anlamına gelir. Beyaz çubuk ise çok iyi yansıtır ve bu nedenle 0 sayılır.

Bugün, satın aldığımız yerli bir ürünün üzerinde göreceğiniz barkod, çok büyük olasılıkla, EAN 13 olacaktır. 13 haneli barkod numarası o ürünün hangi ülkede, hangi firma tarafından üretildiğini; ürünün kodunu ve ürünün kontrol kodunu belirtir. Ayrıca bir barkodun başında, ortasında ve sonunda iki dikey çizgiden oluşan karakteristik bir desen vardır. Bu sayede otomatik bir barkod okuyucu, okumaya başlayacağı ve bitireceği yerleri ve kodu hangi yönde okuyacağını kendisi belirler.
•Ön ek olarak bilinen ilk üç hane ürünün üretildiği ülkeyi temsil eder. 978 ve 979 özel kodlardır. Bu sayılar kitapları tanımlar.
•İlk üç basamaktan sonra gelen 4 haneli rakam ürünü üreten firmanın kodudur.
•Üretici kodundan sonra gelen 5 basamaklı rakam ürünün kodunu ifade eder.
•Son rakam ise kontrol kodudur. Bu rakam bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Barkod Çizgileri Neden Farklı Kalınlıktadır?
Barkod çizgileri ince ve kalın biçimdedir. En ince çizgi ve en dar boşluk bir birimdir. Diğer boşluklar ve çizgiler kapladıkları alana göre iki birim, üç birim, dört birim olur. Diğer bir deyişle daha kalın bir çubuk, iki veya daha fazla çubuğun birleşiminden başka bir şey değildir. Aynı durum daha geniş beyaz alanlar için de geçerlidir. Herhangi bir barkod bir birim ge¬nişliğinde siyah çizgi ve bir birim genişliğinde beyaz boşluk, tekrar bir birim genişliğinde siyah çizgi (yani çizgi-boşluk-çizgi) ile başlar. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar