Altın Ne Olacak?

2011’de altın 1.320- 1.900 $ bandında hareket etti. 1900-1.575 bandında kısa süreli dalgalanmalar yaşayarak aslında ne kadar riskli olduğunu da göstermiş oldu. Peki nedir altını bu kadar şaha kaldıran? En önemlisi parasal sisteme güvensizlik. ABD, AB, Japonya  merkez bankalarının bastığı paralar piyasalara ciddi likidite sağlarken faizler tarihi en düşük seviyelerine kadar yükseldi. Bu düşüş alternatif getiriyi de azaltınca spekülatörler yeni oyun alanları aramaya başladı. En uygunu da altındı. Emtea, petrol gibi ürünlerde ciddi hareketler yapanlar kar edebilmek için altını araç olarak seçtiler. Altın, arzı kısa sürede artırılamayan bir ürün olduğu için spekülasyona son derece müsait. Alt grafikte altının dalgalanmasına baktığınızda spekülasyonun boyutlarını göreceksiniz. Çin gibi güçlü merkez bankalarının da altın rezervlerini artırması altın fiyatlarının yükselmesine zemin hazırladı.
 
Altın son zamanlarda zayıf bir görünüm sergilemiştir. Bugün için 1.605 seviyesini görürse (her geçen gün bu rakam düşecek) yukarı sinyali üretecek. Benim kanaatim yukarı tepki çıkışları yapabileceği yönünde. 1.533 seviyesi önemli destek ve kırmadığı sürece sorun yok. Global resesyon konuşulan bu ortamda genel ekonomik durumda düzelme görülmediği takdirde altının tahtı pek sarsılacak gibi değil. Ancak global toparlanma sinyalleri altında ciddi satışları getirecek.

Bu veriler ve fiyat hareketleri altının artık tasarruf aracı olmaktan çıktığını spekülatif yatırım araçları arasına girdiğini gösteriyor. Bu durumda her ne kadar yukarı potansiyeli olsa da eski güvenilir liman olma özelliğini çoktan yitirmiş bile. Aslında bizim kültürümüzde altını alıp yastık altına koymak olduğu için bu fiyatlar yastık altına koymaya elverişli değil. Yastık altına koyacaksanız mevduat, veya katılım hesapları daha uygun olabilir. Hem para ekonomide fayda sağlar hem de spekülasyona alet olma riski kalmaz.

Saygılarımla,