Herkese merhaba
Kaygı, stres yaşamlarımızda yer alan baskın bir iki öğedir. Bizleri bu ortamdan uzaklaştıran canlı hayvan hobiciliğidir. Bu durumda boş zamanlardaki rahatlamalardaki sakinlik ve canlılığın mükemmel birleşimi başka hiç bir işin sunmadığı rahatlama fırsatını bu tür hobiler insanlara sağlamaktadır. İşte her gecen gün dünyada insanların canlı hayvan edinmesinin nedeni budur. Canlı hayvan edinmek hem ruhumuzu rahatlatacak hem de bakımını üslenmek ise kelimenin tam anlamıyla eğlenceli bir hobidir.
Bizim ülkemizde hobicilerin yakındığı canlı hayvan beslemek ızgarada, tavada ve mangalda olur savı ile beslenme için herkesin söylediği bir cümledir. Hobiyle ilgilenmeyenlerde hayatlarının bir evresinde bir hobi ile mutlaka tanışmışlardır.
Kendi duygu ve düşünce çerçevelerinde hobiyle ilgili böyle yorumlarda bulunmuşlardır. Değerli hobiciler ben de bu sayıda sizlere akvaryum hobiciliğinden ve nasıl yapılması gerektiğinden bahsedeceğim
Akvaryuma başlarken
1- Akvaryum ebatları beslediğimiz balığın büyüme ve adet sayısına göre olmalıdır. Ciklit akvaryumları en az 150 ila 200 litreden aşşağı olmamalıdır. Uzunluk -------- x derinlik---------x yükseklik---------- sonuc 1000 'ebölünür = litre (hacim)
2- Filtre ve malzemeleri
3- Isıtıcı, cam derece,
4- Kum, kaya dekorları
5- Graluks gün ışığı
6- Su hazırlayıcı ilaçlar,
7- Beslenecek balıklar,
8- Balığa göre zengin çeşitli yemler gereklidir.
Arkadaşlar ilk olarak yeni kurulmuş bir akvaryumda yararlı mikro organizmalar henüz gelişmemiştir. Özellikle amonyak amonyum ve nitrit tehlikeli konsantrasyonlara ulaşabilir. Lütfen suyu kontrol etmeden balık koymayınız. Her akvaryuma balık konulmadan önce bir kaç gün süren bir oturma dönemine ihtiyacı vardır. Bu süre içerisinde filtre içerisinde mikro organizmalar gelişir. Oturma süresinde su hazırlayıcı stres alıcı akvaryum ilaçları katılır. Ayrıca yeni suya konulan balığa 24 saat sonra yem verilir. Verilen yem beş dakika içinde bitmesi gerekiyor. Bitmeyen yemler suda zehirlenmelere balıkların ölümüne sebebdir. Her hafta suyun yaklaşık % 20’si kadarını değiştiriniz. Bir seferde çok fazla su değiştirirseniz buda balığın gereksiz yere güçsüzleştirir.
Akvaryumun hazırlanışını anlattıkdan sonra içine koyacağımız balıklara gelecek olursak. Türkiye’de en yaygın beslenen Japon balıklarından sonra besleyenler bilir Cyrtocara Moori, Türkçe olarak dilimiz de söylenen Yunus Ciklid hakkında kısada olsa bilgi vermek istiyorum. Afrika’da Malawi gölünün eşsis gösterişli ve soylu balığı. Ülkemizde hobiciler tarafından bolca üretilmektedir. Peki akvaryum içinde balıkları birbrinden nasıl ayırt ederiz.
Dişi yunusun üst yüzgeci oval, erkeğin ki sivridir. Erkeklerin rengi aynı akvaryumda ki dişiye göre daha canlıdır. Aynı batım yavrularda daha hızlı büyüyen balık genellikle erkektir.
Yunuslar bir yaşından sonra yavru vermeye başlarlar.
Dişi erkek oranı (1/3) olmalıdır. Dişi sayısı daha fazlada olabilir. Üreme dönemlerinde sarı prenseste olduğu gibi tüpçük çıkartırlar. İlk zamanlarda yunuslar yumurta tutma konusunda hassastırlar. Kalabalık akvaryumlarda, küçük boyutlu ve stresli bir ortamda yumurtaları yutabilir ya da tükürebilir.
Dişilerin ağzındaki yumurtaların da azalması normaldir. Bazılarını yutuyor ya da tükürüyor olabilir. Yumurtalar döllenmemiş olabilir. Genelde ilk kuluçkası olduğundan tecrübesizliği de olabilir. Yunus çiftleşmesi gerçekleştikten sonra imkânınız varsa mümkün olduğunca kısa sürede başka akvaryuma alınız. Balığı gece uyurken yakalayarak ayırmalıyız. Yoksa strese girerek yumurtalarını yutabilir ya da yumurtalarında azalma olabilir.
Dişi yunuslar da kavga ederler. Kesin kavga eden yunus erkektir diyemeyiz. Ama genelde kavga eden yunus erkektir. Yunustaki siyah lekeler balık stres altındayken çıkar. Bu normal bir durumdur. Bu lekelerden balığın kırma ya da saf olduğunu belirleyemeyiz.
Akvaryumun ışığı açıldığı zaman ya da stres durumunda yunusların rengi açılır. Eğer akvaryum sakin bir yerde değil ise yunuslarınızı strese sokar. Dış ortamdaki hareketlilikten çok fazla etkilenirler. Saf yunusları dudak ve kafa yapısından anlayabilirsiniz. Kırma yunuslar genelde kafa yapmazlar.
Yunus akvaryumunda kumluk alanda olmalıdır. Kumları karıştırmayı yem aramayı severler. Akvaryumunuzun arkasını ya da iki yanları kaya yapıp diğer yerleri kum yaparsanız yunuslar için daha iyi olur. Yunuslar sarı prensese göre daha yavaş büyürler.
İyi bir beslenme, büyük bir akvaryum, stressiz bir ortam ve sağlıklı su şartları yakalandığında oldukça çabuk gelişirler. Çıkan yavrulara anne balık 12 gün kadar ilgilenirler. Olgun olduklarında 22 ila 25 santim kadar olurlar. Akvaryum da 7 dişi 3 erkek olmalıdır. Genel olarak bu balıklar doğal renklidirler, bu nedenle uyumlu ve her zaman alımlı olan türdür. Neşeli ve sevimli görüntüleriyle bir çok hobicinin vazgeçemediği bu balıkların dekoruda yaparsanız son derece keyifli saatler gecirebilirsiniz.
Sağlıklı Mutlu huzurlu Bol kazançlı ve bol hobili günleriniz olsun
Sağlıcakla kalın.
Facebook Yorum
Yorum Yazın