Afetlerin Değirmenine Su Taşıma(ma)k-3

Yazı dizimizin bu bölümünde; afet risklerinin azaltılması ve afet tehlike haritalarından bahsetmeye çalışacağız.

AFET RİSKİNİN AZALTILMASI VE HAZIRLIK
1999 yılı depremlerinden sonra afet tehlike haritalarının, ülke bazında bugün itibari ile tamamlanmış olması gerekirdi. En azından bütünleşik afet tehlike ve risk haritalarının yapımı; 2009 yılında kurulmuş olmasına rağmen, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından yerine getirilmelidir. Bu çalışmaların yapılması görevi, kanunla bu kuruma(AFAD) verilmiştir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılması gereken “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası” bugün itibari ile güncellenmiş olması gerekirdi.

Hükümetin ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan ve yakın zamanda açıklanan teşvik uygulamaları örneğinde olduğu gibi; afet tehlikelerini de bölgeler veya iller bazında sınıflayarak(Şekil.1, Şekil.2, Şekil.3, Şekil.4, Şekil.5 ve Şekil.6); depremler, su baskınları, heyelanlar, kaya düşmesi ve çığ düşme tehlike haritaları ile bütünleşik afet tehlike haritalarının oluşturulmasına bir an önce başlanmalıdır.

Belediyelere risk sektörlerine yönelik mekânsal ve analitik çalışmaları yapma yükümlülüğü getirilmesi ve imar planları ile ilişkili kılınması; yapmakla görevli olduğu çevre düzeni planlarına, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına afet etkilerinin yansıması da otomatik olarak sağlanmış olur. Ayrıca 5216-7u, 5393-53,73 Kanun maddeleri uyarınca belediyelere verilen afet ve acil durum planlarının gerçekçi ve uygulanabilir olmasının yanı sıra, kent bütününde yapılacak yerel eylem planı, proje ve programlarının hazırlanması da böylelikle sağlanmış olur. Çevre düzeni planlarını, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını yapabilen,

uzaktan algılama ile ortofoto ve halihazır haritalar üretip onaylayabilen, doğal gaz dağıtımını gerçekleştirebilen, kimyasal ve biyolojik arıtmalar yapabilen, gökdelenlerin, büyük alışveriş merkezlerinin avam projelerini onaylayıp statik hesaplarını denetleyebilen, metro, karayolu tüneli, viyadükler, kolektörler inşa edebilen belediyelerin bu tip çalışmaları yapabilmesi çok daha kolay olacaktır.
 
Yerleşim yerlerinde riskleri gösteren sistemlerin, mekansal ve analitik çalışma sonuçlarına göre; risklerin dışlanması yani, arazi kullanım kararları ve toplu yenileme çalışmalarının başlatılması, yerleşik ve riskli bölgelerde de riskin azaltılmasına yönelik çalışmaların başlatılması yani okul, hastane, köprü v.b güçlendirmeler ile tahliye ve toplanma alanlarının oluşturulması ve ayrıca,  riskin paylaşımı dediğimiz, sistem içinde riskin ortaya çıkmaması, riskin transferi, sigorta sisteminin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
 

Diğer sayıda görüşmek dileği ile.