YEKA projeleri Türkiye'nin yeşil enerji kapasitesini artırmada "can suyu" oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
YEKA projeleri Türkiye'nin yeşil enerji kapasitesini artırmada "can suyu" oluyor
YEKA projeleriyle, Türkiye'de güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında kapasite artışı yanında, yerli sanayinin geliştirilmesi, nitelikli personel yetiştirilmesi ve tedarik zinciri gibi konularda yeni fırsatlar oluşturulması hedefleniyor.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) kapasite yarışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasıyla, 2017'de başlayan yarışmalarda toplam 7 bin 50 megavat güneş ve rüzgar enerjisi kapasite tahsisi gerçekleştirilmiş olacak. Böylece YEKA'lar Türkiye'nin yenilenebilir enerjisine "can suyu" etkisi yaparak yeşil enerji kapasitesinin artırılmasını sağlıyor.

AA muhabirinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele, cari açığın azaltılması, yerli enerji teknolojisinin geliştirilmesi, temiz enerji sektöründe nitelikli eleman yetiştirilmesi ve elektrik üretim portföyünde temiz enerji kaynaklarının payının artırılması için farklı ölçeklerde temiz enerji projelerini hayata geçiriyor.

Ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs sonunda 54 bin 200 megavata ulaşırken, 2017'de başlayan ve haziranda sonuncusu yapılan YEKA kapasite yarışmalarında 7 bin 50 megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi kapasite tahsisi gerçekleştirildi.

Projelerle Türkiye'de güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında yerli sanayi ve ilgili yan sanayinin geliştirilmesi, nitelikli personel yetiştirilmesi ve tedarik zinciri gibi konularda yeni fırsatlar oluşturulması hedefleniyor.

İlk YEKA GES, 2017'de sonuncusu 2022'de yapıldı

İlk kez 20 Mart 2017'de Konya'da 1000 megavat güneş enerjisi bağlantı kapasitesi tahsisi için gerçekleştirilen YEKA GES-1 yarışmasının sonucunda teklif edilen en düşük fiyatı kilovatsaat başına 6,99 dolar/sent ile Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ vermişti.

Geçen yılın nisan ve mayıs aylarında düzenlenen ve mini YEKA GES olarak da bilinen 36 ilde toplam 1000 megavat güneş enerjisi bağlantı kapasitesi tahsisi için gerçekleştirilen 74 adet YEKA GES-3 yarışması sonucunda en düşük fiyat 15 megavat kapasiteye sahip Osmaniye-2 bölgesi için kilovatsaat başına 18,2 kuruş olarak kayıtlara geçmişti.

Bu yıl nisanda yapılan YEKA GES-4 yarışmalarının Niğde'nin Bor ilçesini kapsayan projeleri için 3 şirkete 300 megavat kapasite tahsis edildi.

Toplamda 10, 20, 30 megavat kapasitelerinde 66 adet yarışma ile toplam 1200 megavat bağlantı kapasitesinin tahsisine yönelik olarak gerçekleştirilecek YEKA GES-5 yarışmalarının başvuru tarihlerinin ise ilan edilmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Küresel enerji yatırımlarının yıl sonunda 2,4 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyorÖnceki Haber

Küresel enerji yatırımlarının yıl sonund...

Ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandıSonraki Haber

Ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar