Bu eser birilerine hoÅŸ veya nahoÅŸ görünmek için yazılmamıştır. Asıl hedefim ahlâka ve bizden sonra gelecek olan nesle hizmet olduÄŸundan, gündeme getirirken ve yazarken, bu satırlara nakledilen her ÅŸahsiyetin gerçek kimliÄŸiyle anlatılmasına ve bilhassa gerçeklere dayanarak kaydedilmesine dikkat edilmiÅŸtir. Ahmed Avni PaÅŸa
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun en zor yılları, payitaht iÅŸgal altında, tahtta her fırsatta “KeÅŸke padiÅŸah olmasaydım!” diyen Sultan Vahdeddin ve ölene kadar sultanı yalnız bırakmayan önce Bahriye Nazırı daha sonra siyaseti hiç sevmemesine raÄŸmen baÅŸyaver olan gözüpek bir asker, Ahmed Avni PaÅŸa. Bu kitap, imparatorluÄŸun en zor zamanlarında Milli Mücadele’yi baÅŸlatması için Mustafa Kemal Atatürk’ü Anadolu’ya gönderen Sultan Vahdeddin’in ve bütün hazırlıkları yapan, Bandırma Vapuru’nu türlü imkansızlıklar içinde PaÅŸa’nın emrine sunan ve en nihayetinde adı vatan haini olarak 150likler Listesi’ne son anda giren Ahmed Avni PaÅŸa’nın gözüyle bir dönem tasviridir.
Ahmed Avni PaÅŸa, Sultan Vahdeddin’i hem saltanatı boyunca hem de San Remo’da sürgünde iken hiç yalnız bırakmamış, dikte ettiÄŸi her sözü yazmış ve bu defteri ölene dek yanından hiç ayırmamıştır. Kendisi vefat ettikten sonra torunlarına intikal eden ve özenle muhafaza edilen dede yadigârı bu defter, yazıldıktan 90 yıl sonra ilk defa okuyucularıyla buluÅŸuyor.
Sultan Vahdeddin’in kayıp hatıratı nerededir?
Mustafa Kemal PaÅŸa’yı, Anadolu’da milli hareketi baÅŸlatması için kim Samsun’a göndermiÅŸtir?
Mustafa Kemal PaÅŸa’yı Samsun’a götüren Bandırma Vapuru’nu kim bulmuÅŸ ve emrine vermiÅŸtir?
Vatan Haini 150 kiÅŸi kimdi ve nasıl seçilmiÅŸlerdi?
Mustafa Kemal PaÅŸa’nın, Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmeden bir gün önce Ä°stanbul’da, Kuran-ı Kerim üzerine el basarak yemin ettiÄŸi ortaya çıktı. Vatan’ın haberine göre: Sultan Vahdettin’in huzurunda yemin eden Mustafa Kemal’in bu yemini 90 yıl sonra ortaya çıkan bir hatıratla gün ışığına çıktı
Son Osmanlı PadiÅŸahı Vahdettin’in döneminde Bahriye Nazırlığı ve BaÅŸyaverlik görevlerinde bulunan Ahmet Avni PaÅŸa’nın kaleme aldığı çarpıcı detaylarla yüklü hatıratı, 90 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
Yazar Osman ÖndeÅŸ’in kaleme aldığı, “Vahdeddin’in Sırdaşı Avni PaÅŸa Anlatıyor” isimli kitapta yer alan hatıratla, Vahdeddin’in KurtuluÅŸ Savaşı’ndaki rolü ve Mustafa Kemal PaÅŸa ile iliÅŸkisine dair karanlıkta kalan birçok nokta aydınlandı. Kitapta yer alan bilgilere göre, Vahdettin, Mustafa Kemal PaÅŸa’yı, Osmanlı Ordusu’nun dağıtılması sürecini denetleme ve asayiÅŸ için görevlendirmeye karar veriyor. Vahdettin, Atatürk’e, üstleneceÄŸi görevi layıkıyla yerine getireceÄŸine dair yemin ettiriyor. Yıldız Camii’ne gelen Mustafa Kemal, cuma selamında, 15 Mayıs 1919’da, Kuran-ı Kerim’e el basıp yemin ediyor.
Ä°ÅŸte o yemin
Yemin olayı ise ÅŸöyle anlatılıyor: “Sadrazam PaÅŸa, Yaver PaÅŸa padiÅŸahın iki tarafında birer adım gerisinde idiler. Mustafa Kemal PaÅŸa askeri duruÅŸuna dini bir edâ dahi vererek ilerledi ve saÄŸ elini Kuran-ı Kerim’in üzerine koyarak ÅŸu yemini eyledi. ‘Heyet-i Vükelaca tanzim olunup PadiÅŸah Hazretlerinin iradesine sunulan yirmi bir maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler doÄŸrultusunda padiÅŸah hazretlerimizin Anadolu vilayetlerindeki bütün mülki ve askeri memurlar üzerindeki teftiÅŸ ve tedkikat görevimi, padiÅŸah hazretlerinin müsaadeleri doÄŸrultusunda iftiharla ve sahip olduÄŸum yetkiler doÄŸrultusunda tüm sadakatimle yapmaya gayret edeceÄŸime vallâh billâhi.”
Vahdettin’in hayal kırıklığı
Yemin edildikten bir gün sonra, 16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal PaÅŸa, 9. Ordu Genel MüfettiÅŸi vazifesiyle 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuru ile Ä°stanbul’dan Samsun’a doÄŸru yola çıkıyor. Kitapta, Bandırma Vapuru’nu hazırlayan kiÅŸinin de Avni PaÅŸa olduÄŸu anlatılıyor.
Mustafa Kemal ve arkadaÅŸları Samsun’a gidip KurtuluÅŸ Savaşı sürecinin kıvılcımını çaktıktan sonra Vahdettin ve Ä°stanbul’la iliÅŸkileri koparmıştı. Avni PaÅŸa, bu Vahdettin’in ülkeyi terk etmeden önce hem yakın çevresine hem de Mustafa Kemal’e serzeniÅŸte bulunduÄŸunu anlatıyor. Avni PaÅŸa, ÅŸunları yazıyor: “Anadolu’ya düÅŸmanları defetmesi için görevlendirdiÄŸimiz Mustafa Kemal’in ihtirası ve muvazaası karşısında kaldım. Her tarafımı istila eden kör ve nankörler arasında dolandım ve ıztırap içerisinde bunaldım. Bu ÅŸekildeki hilafete, kendimde ne direnme ve ne de itaat imkanını göremeyerek, ortalık sakinleÅŸinceye kadar belirli bir süre için bu tehlikeli mıntıkadan uzaklaÅŸmaya karar verdim.”
Ahmed Avni PaÅŸa kimdir?
1878’de Batum’da doÄŸan Ahmed Avni PaÅŸa, 1897 Osmanlı-Yunan, Balkan Harbi ve Birinci Dünya SavaÅŸları’na katıldı. Son padiÅŸah Vahdettin’in baÅŸyaverliÄŸi görevi ile Bahriye Nazırlığı görevlerini yürüttü. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında 150‘likler listesine dahil edilerek sürgüne gönderildi. Lübnan’ın sahil kasabası Cünye’ye yerleÅŸti ve ölümüne kadar burada yaÅŸadı.
Yorum Yazın